Вечерко: “Очевидно, що РФ в будь-якому випадку розраховує на певне перезавантаження взаємин з Україною”

Не варто надто політизувати питання призначення нового посла РФ в Україні, про це сьогодні заявив Перший заступник Голови Парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Володимир Вечерко.

“Призначення Посла РФ в Україні було давноочікуваним та, зрештою, неминучим кроком, і не визначеність в цьому питанні не приносила користі україно-російським взаєминам. Тому, не можна факт призначення Посла трактувати негативно”, – пояснює Вечерко.

Щодо політичного контексту призначення, зокрема завершення в Україні першого туру виборів Президента, парламентар зауважив, що в даному випадку Москва, швидше, демонструє послідовність у своєму ставленні до політики нині діючого президента, ніж натякає на своє ставлення до когось із двох кандидатів.

“Призначення Посла саме зараз є цілком логічним і, в певній мірі, розумним кроком. Адже час між першим туром і вступом на посаду новообраного Президента — є тим часом, що має піти і на адаптацію новопризначеної людини на посаді Посла. Очевидно, що в будь-якому випадку, РФ, не безпідставно, розраховує на певне перезавантаження взаємин з Україною, тому її прагнення призначити Зурабова вже зараз — цілком виправдане”, – зазначає Вечерко.

Крім того, парламентар зауважив, що враховуючи професійний досвід Михайла Зурабова, варто очікувати пожвавлення економічної складової у наших двосторонніх взаємин із Москвою.

“Сьогодні Росію в Україні цікавлять не стільки політичні питання, скільки економічні. Тому, призначення на посаду Посла в Україні талановитого бізнесмена, що має також значний досвід державного управління — є швидше сигналом того, що саме Росія хоче бачити у взаєминах з Україною, ніж того, кого, власне, вона хоче бачити її президентом”, – підкреслює депутат.

Підсумовуючи, Вечерко зауважив, що і 17 січня, і під час проведення агітаційної кампанії ми були свідками відсутності зовнішнього втручання у виборчий процес в Україні, і підстав очікувати його перед другим туром також немає.