Презентация социального проекта помощи репатриантам

Перші підсумки ініціативи «Проект підтримки транснаціонального батьківства та соціально-економічної реінтеграції репатріантів»

30 червня 2010 року відбулась презентація спільної українсько-італійської ініціативи «Проект підтримки транснаціонального батьківства та соціально-економічної реінтеграції репатріантів» та оголошення її перших підсумків. Ініціаторами проекту ВБФ «Запорука», італійська благодійна гуманітарна асоціація Soleterre ONLUS та UniCredit Bank, який підтримує ініціативу спільно з фондом Unidea – UniCredit Foundation.

Проект створений для підтримки українських родин, члени яких залишили країну заради заробітків і не мають можливості повноцінно виховувати дітей, та мігрантів в Італії, а також для допомоги репатріантам адаптуватися та організувати власний бізнес в Україні.

В травні відкрито два Інформаційних центра – у Львові та Мілані, в яких заробітчани та члени сімей, які залишились в Україні, мають можливість безкоштовно користуватися skype-зв’язком. В Інформаційних центрах працюють професійні психологи, які допомагають переживати важку розлуку між рідними, особливо між дітьми та матерями. Також у центрах доступні безкоштовні консультації юристів щодо виїзду за кордон, оформлення документів та інша допомога.

Наталія Оніпко, президент Всеукраїнського благодійного фонду «Запорука»:
«Трудова міграція негативно впливає на соціальне здоров'я родини, призводить до руйнування сімейних відносин та появи соціальних сиріт. Наша задача – підтримувати жінок та їхні родини на етапі прийняття рішення про міграцію, допомагати їм під час перебування за кордоном та після повернення І таку допомогу можливо отримати у Інформаційних центрах у Львові та Мілані».

Даміано Ріцці, президент італійської гуманітарної асоціації Soleterre ONLUS: «Наша асоціація працює з українськими мігрантами в Італії вже півроку. За цей час ми зробили ряд досліджень, провели 35 глибинних інтерв’ю та декілька круглих столів. Ми з’ясували, що мігранти не відчувають себе ні українцями, ні італійцями, а феномен української міграції – «жіноче обличчя». За таких обставин надзвичайно важливо, щоб сім’ї мали можливість підтримувати постійний зв’язок незалежно від обставин та відстаней».

Мауріціо Каррара, голова Unidea – UniCredit Foundation: «З кінця 19 ст. до 60-х років біля 30 млн. італійців виїхали за кордон у пошуках роботи – у США, Латинську Америку, Бельгію, Францію. Але вони повернулись і завдяки безцінному досвіду та бажанню змогли перетворити Італію з досить бідної країни на демократичну і процвітаючу. Сподіваюсь, Україна також використає свій шанс та досвід мігрантів стане однією з щаблин її добробуту у майбутньому».

Франческо Пузатері, член правління UniCredit Bank: «Ми розуміємо, що за кожною цифрою, відсотком і процедурою стоїть не просто клієнт, а людина з проблемами та потребами. І наша Група з радістю підтримує соціальні проекти. Тому присутність Групи UniCredit в Україні має не тільки суто економічний, а також й соціально-відповідальний характер».

Франческо Марія Де Стефані Спадафора, консул Посольства Італії в Україні: «Ми з прихильністю ставимось до цього проекту та вважаємо його дуже важливим як для Італії, так і для України. Зі своєї сторони посольство Італії в Україні готове сприяти діяльності ініціативи та надавати необхідну допомогу».

Юрій Кононенко, завідувач сектору сприяння освіті рідною мовою Департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти, Міністерство освіти і науки України: «Вже не один рік міністерство має затверджені програми проведення соціально-психологічної та педагогічної роботи з дітьми трудових мігрантів. Значна увага приділяється спеціальній підготовці педагогів для роботи з цією категорією дітей – розробка, друк та розповсюдження навчально-методичних матеріалів, посібників для педагогів, проведення тренінгів та навчально-практичних семінарів. Також надзвичайно важливою є взаємодія органів управління освітою, педагогічних колективів навчальних закладів з громадськими організаціями, які реалізують серйозні та значущі проекти, у фокусі яких – різнопланова допомога мігрантам та членам їх родин».

Мар'яна Нич, психолог львівського Інформаційного центру: «Особливість цієї ініціативи в тому, що її результати насправді не фіксуються у сухих цифрах та відсотках. Позитивні емоції, радість від спілкування з близькими, важливість вчасної допомоги та поради – все це неможливо якось виміряти та систематизувати. Тому ми сподіваємось, що наші Інформаційні центри допоможуть багатьом мігрантам та їх сім’ям, надаючи своєчасну підтримку та професійні консультації».

У майбутньому родини мігрантів та репатріанти зможуть отримувати консультації та відвідувати спеціальні навчальні семінари з питань організації власного бізнесу в Україні. Також планується створити мобільні пункти з устаткуванням, які будуть курсувати у сільській місцевості Львівського району. Отже родини мігрантів, які не мають можливості приїхати у Львів, будуть чути та бачити близьких.

За додатковою інформацією звертайтесь до:

Лали Гусейнової
організатора прес-конференції
Тел. : (044) 594 99 96
Моб.: (050) 443 48 60
Е-mail: [email protected]

Наталії Оніпко
президента Всеукраїнського Благодійного Фонду «Запорука»
Тел.: (044) 361 56 97
Моб.: (050) 356 38 45
Web-site: www.zaporuka.com.ua

Довідка про організаторів

Всеукраїнський благодійний фонд «Запорука»
ВБФ «Запорука» реалізує проекти підтримки прав дітей. Благодійна організація допомагає онкохворим дітям та їх сім’ям. Проекти фонду – перший в Україні Центр для онкохворих дітей, ініціатива у Національному Інституті раку та Клініці нейрохірургії дитячого віку «Посмішка в палаті», «Рання діагностика онкозахворюваності серед дітей» та допомога у постреабілітаційному періоді.
ВБФ «Запорука» є членом Міжнародного союзу проти раку (UICC) та Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO).
В 2010 році ВБФ «Запорука» стала ініціатором «Проекту підтримки транснаціонального батьківства та соціально-економічної реінтеграції репатріантів».

Італійська благодійна асоціація Soleterre ONLUS
Soleterre ONLUS – некомерційна гуманітарна асоціація, яка була створена 28 жовтня 2002 року в Італії. Мета асоціації – просування соціальної та економічної справедливості, боротьба з соціальними, культурними, політичними та економічними явищами, які створюють та розпалюють дискримінацію та незаконну експлуатацію.
Також асоціація займається допомогою жінкам та дітям, які знаходяться на межі крайньої бідності. Soleterre ONLUS реалізує проекти, спрямовані на співробітництво та підтримку спільнот іммігрантів в Італії. Наразі проекти асоціації реалізуються у Сальвадорі, Марокко, Індії, Філіппінах, Сьєрра-Леоне, Італії та Україні.

Фонд Unidea – UniCredit Foundation
Unidea – UniCredit Foundation – корпоративна фундація, що втілює в життя принципи та цінності UniCredit Group. Unidea підтримується виключно UniCredit Group та є окремою юридичною особою.
Згідно своєї власної стратегії, Unidea – UniCredit Foundation пропагує, розробляє та втілює проекти спільно з неприбутковими локальними організаціями.
Саме через свою діяльність фундація пропагує культуру роботи на добровільних засадах, суспільну діяльність та благодійність. Unidea також служить сполучною ланкою між працівниками Групи, які зацікавлені в здійсненні серйозної та структурної волонтерської роботи.
Unidea – UniCredit Foundation проводить активну діяльність як у країнах, де присутня Група, так і у регіонах, де Група не має комерційного інтересу – наприклад, у Саб-Сахарському регіоні в Африці (Бенін та Буркіна-Фасо).