9 листопада 2012 року о 10.00 відбудеться круглий стіл на тему «Введення біометричних документів в Україні: доцільність, актуальність та перспективи», організаторами якого виступають Громадська рада при Міністерстві юстиції України разом із Громадською радою при Державній службі з питань захисту персональних даних України.

2 жовтня Верховна Рада прийняла Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (№ 10492). Цей закон впроваджує єдину інформаційно-телекомунікаційну систему (Єдиний державний демографічний реєстр), який містить персональні дані про людину та її біометричні дані. З однієї сторони, наявність біометричного паспорта - це вимога ОБСЄ. А саме: всі країни, що входять в цю організацію до 2015 року повинні перейти на біометрику. І якщо Україна і ЄС досягнуть угоди про безвізовий в'їзд, то тільки власники біометричних паспортів зможуть безвізово пересуватися по території Євросоюзу. З іншої сторони даний Закон вніс серйозний резонанс в наше суспільство, оскільки, на думку експертів, положення Закону суперечать вимогам Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних, Директиви ЄС 95/46 щодо зазначення мети збору персональних даних; порушують право на приватність, створюючи небезпеку тотального контролю над особистістю. А у разі неналежного захисту персональної інформації створити можливу небезпеку для громадян країни. Не на останньому місці і питання вартості виробництва даних паспортів, як раніше зазначалось в СМІ, вартість біометричного паспорту може становити від 300 до 700 грн.
У зв’язку з цим виникла необхідність провести круглий стіл щодо введення біометричних паспортів в Україні із залученням експертів та обговорення спірних моментів для досягнення єдиного розуміння та уникнення негативних наслідків дії Закону.

У круглому столі приймуть участь: Олексюк Лілія Віталіївна, Перший заступник Голови Державної служби України з питань захисту персональних даних; Павліченко Олександр Миколайович, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних, Курдельчук Данило Маркович, Голова Громадської ради при Міністерстві юстиції України, Калашник Валентин Володимиров¬ич, Голова Громадської ради при ДСЗПД; Йовдій Дмитро Васильович, секретар Громадської ради при ДСЗПД, партнер Юридичної компанії «Leetas», Пазюк Андрій Валерійович – кандидат юридичних наук, асистент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Представник Державної міграційної служби України, Подоляк Владислав, адвокат, ЮФ «Василь Кісіль і партнери», Тимощук Віктор, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, Бугаєць Тамара, юрист міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна», представники громадських організацій, асоціацій, преса.

Для реєстрації просимо звернутися до Малай Олександри за тел. 097-727-47-06 або [email protected].
Місце проведення: вул. Б. Хмельницького, 55, приміщення Київської Торгово-Промислової Палати, 8 поверх.¬