Оновлено рейтинги ПАТ «Кредобанк»

17 лютого 2014 року рейтинговий комітет РА «Стандарт-Рейтинг» прийняв рішення про оновлення рейтингів ПАТ «Кредобанк» (код ЄДРПОУ 09807862):
• Довгостроковий кредитний рейтинг ПАТ «Кредобанк» за національною шкалою оновлено на рівні uaAA. Банк або окремий борговий інструмент з рейтингом uaAA характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами.
• Короткостроковий кредитний рейтинг ПАТ «Кредобанк» оновлено за національною шкалою на рівні uaK1. Банк або окремий борговий інструмент з рейтингом uaK1 характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами в короткостроковому періоді.
• Рейтинг депозитів ПАТ «Кредобанк» підтверджено на рівні ua.1 за шкалою РА «Стандарт- Рейтинг».

Приймаючи рішення про оновлення рейтингів ПАТ «Кредобанк» Агентство керувалося результатами аналізу підсумків роботи Банку за 2013 рік:

1. За рік активи Банку зменшились на 3,95%, зобов’язання – на 4,44%, а власний капітал – на 0,97%. У ресурсній базі Банку також відбулись зміни: кошти банків зменшились на 14,72%, кошти юридичних осіб збільшились на 1,66%, а кошти фізичних осіб зменшились на 4,7%. Зміни у ключових балансових показниках банку Агентство вважає несуттєвими та такими, що є результатом корекції показників під впливом поточної діяльності.

2. За 2013 рік на 7,89% збільшились кредити та заборгованість клієнтів (до 2,374 млрд грн.). Така динаміка збільшила частку кредитів та заборгованості клієнтів у активах з 48,24% до 54,19%. Зростання частки кредитів та заборгованості клієнтів у структурі активів Банку заслуговує позитивної оцінки, оскільки таке зростання може позитивно вплинути на доходи Банку у майбутньому.

3. ПАТ «Кредобанк» протягом року суворо дотримувався нормативів капіталу, що встановлені НБУ. Протягом року Банк збільшив регулятивний капітал (Н1) на 42% до 779,186 млн грн. Також Банк наростив норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) на 3,64 п.п. та норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3) на 4,89 п.п. В цілому на початок 2014 року Н2 та Н3 Банку помітно перевищували середнє значення цих нормативів по банківській системі. Таким чином, Банк увійшов у 2014 рік зі значним запасом регулятивного капіталу та надлишком нормативів Н2 та Н3, що забезпечувало збільшення рівня платоспроможності Банку.

4. 5 лютого ПАТ «Кредобанк» отримав черговий транш інвестиційної підтримки в сумі, еквівалентній 50 мільйонів гривень, від стратегічного акціонера – найбільшого банку Польщі з державним капіталом PKO Bank Polski S.A. Надані кошти стали другою інвестицією найбільшого польського банку за останні кілька місяців. У грудні 2013 року PKO Bank Polski S.A. вже надав ПАТ «Кредобанк» фінансову підтримку в сумі, еквівалентній 170 мільйонів гривень.

5. Станом на 01.01.2014 Банк відійшов від практики дотримання значного надлишку ліквідності. Миттєва ліквідність знизилась до 34,06%, а короткострокова до 67,82%. Агентство позитивно оцінює зменшення нормативів ліквідності Банку, оскільки такий крок може позитивно вплинути на його доходи у майбутньому. Натомість наявність відкритих дочірньому банку кредитних ліній PKO Bank Polski S.A. в розмірі 85 мільйонів доларів, забезпечує ПАТ «Кредобанк» додатковий запас міцності в умовах поточних економічних і суспільно-політичних подій.

6. 2013 рік ПАТ «Кредобанк» закінчив з прибутком в 0,5 млн грн, проти збитку в розмірі 61,025 млн грн. за 2012 рік. За 2013 рік Банк помітно збільшив чистий процентний дохід та результат від операцій з іноземною валютою, і натомість зменшив адміністративні та інші операційні витрати. Результатом таких тенденцій стало поновлення прибуткової діяльності у 2013 році.

Таким чином, діяльність ПАТ «Кредобанк» у 2013 році була прибутковою. Банк сформував помітний запас по всім нормативам капіталу (Н1, Н2 та Н3), оптимізував нормативи ліквідності, збільшив частку кредитів та заборгованості клієнтів у активах, та активно використовував більшість механізмів зовнішньої підтримки від PKO Bank Polski S.A.
PKO Bank Polski S.A. є найбільшим банком Польщі, однією з найбільших фінансових установ Центральної та Східної Європи та лідером польського банківського сектору, що посідає провідні позиції на ринку кредитів і депозитів. Консолідований чистий прибуток Банку за підсумками трьох кварталів 2013 року перевищив 2,29 млрд. злотих, а його активи за цей же час перевищили 200 млрд. злотих. Акціонером Банку є Республіка Польща в особі Державного казначейства.

Рейтингове агентство «Стандарт-Рейтинг» (Україна)