pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Українці курять менше: результати опитування КМІС

20 листопада, у Всесвітній день відмови від куріння, громадськість презентувала результати загальнонаціонального опитування (омнібус), проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у жовтні 2014 р., із запитаннями щодо поширеності куріння, рівня відмови від куріння та рівня споживання нелегальних сигарет. В опитуванні взяло участь 2025 респондентів*.

Дані опитування порівнювали з відповідями на аналогічні запитання у омнібусі, проведеному у лютому 2013 р., а також з раніше проведеними опитуваннями репрезентативних вибірок українського населення. Основні результати опитування:
• поширеність щоденного куріння зменшилася майже на 3 відсоткових пункти (з 45% до 42%) серед чоловіків в цілому та майже на 2 відсоткових пункти (з 11 до 9%) серед жінок в цілому;
• тенденції до зменшення поширеності куріння є найбільш помітними серед людей молодше 30 років - застосовані політичні заходи вплинули на зменшення кількості молоді, яка починає курити; крім того, зменшується частка курців серед чоловіків старших за 60 років, що переважно пов'язано з передчасними смертями від викликаних курінням хвороб;
• кількість колишніх курців не має стабільної тенденції до збільшення: їхня частка збільшується у роки найбільш активних заходів з контролю над тютюном та зменшується у подальшому, що вказує на відсутність необхідної допомоги у припиненні куріння; колишніми курцями назвалися 12,3% чоловіків (14,3% у 2013 р.) та 2,7% жінок (2,1% у 2013 р.);
• найбільш сталим починаючи з 2005 р., коли було застосовано перші ефективні заходи контролю над тютюном, є збільшення частки людей, які визначають себе як некурці, тобто ті, хто ніколи не курив або спробував покурити та кинув;
• рівень споживання сигарет на день майже не змінився у чоловіків (16,8 шт. у 2013 р. та 16,4 шт. у 2014 р.), але збільшився у жінок – з 10,5 сигарет на день до 11,9; це може означати, що ті жінки, які залишаються курцями, в середньому є більш залежними від нікотину, ніж ті, хто припинили куріння;
• рівень сигарет із іноземним маркуванням, які частково можуть бути контрабандними, майже не змінився та становить 5,4% (2014 р.) у порівнянні з 5,6% (2013 р.); це означає, що рівень контрабанди сигарет залишається доволі низьким та не відповідає заявам тютюнових корпорацій про зростання контрабанди в Україну.
• середня максимальна роздрібна ціна, яка написана на пачках сигарет, збільшилася з 8,95 грн. у лютому 2013 р. до 12,21 грн. у жовтні 2014 р., тобто у 1,36 рази, що є найбільш впливовим стимулом до перегляду поведінки щодо куріння. Перерозподіл курців за ціновими сегментами сигарет помітний серед чоловіків старших за 30 років.

«Поширеність куріння продовжує знижуватися. В той же час це відбувається не стільки тому, що люди кидають курити, скільки через те, що нові курці не встигають змінювати старих курців, які, на жаль, помирають раніше, ніж некурці. Тому для України тепер стає більш актуальною проблема організації допомоги у припиненні куріння, яка, безумовно, доповнить важливі законодавчі регулювання цієї сфери, прийняті державою у попередні роки» – говорить Тетяна Андрєєва, кандидат медичних наук, експерт з охорони громадського здоров’я та головний редактор журналу «Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe”.

За останні три роки в Україні набули чинності кілька законодавчих актів щодо регулювання сфери обігу та вживання тютюну, які призвели до значного скорочення рівня споживання та поширеності куріння у 2007-2014 роках: за даними Держстату щороку курців в Україні стає на 250 тис. менше. На жаль, частина їх передчасно помирають через хвороби, пов’язані із тютюновою залежністю.

«Українці курять менше. За даними Державної служби статистики, рівень споживання (реалізації) сигарет за перші 3 квартали поточного року зменшився на 0,45 мільярдів штук у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року. За даними звіту Філіп Моріс за 3-й квартал, реалізація сигарет знизилася на 2%», – зазначив Андрій Скіпальський, Голова правління ГО «Життя», керівник Українського центру контролю над тютюном.

В майбутньому парламенті відтепер існує проєвропейська та проукраїнська більшість, і хочеться сподіватися, що подальші дії парламентарів будуть також направлені на посилення у сфері контролю над тютюном. «Досягнення України як глобального лідера в подоланні тютюнової епідемії переконливо свідчать, що досвід підвищення акцизів на тютюн (з 2008 р. по 2014 р. надходження в бюджет зросли в п'ять разів), контроль над виконанням закону із звільнення кафе, барів від тютюнового диму та заборони реклами треба посилити задля подальшого зниження рівня куріння та зменшення захворювань, спричинених тютюнокурінням» - говорить Ганна Гопко, кандидат в народні депутати України, консультант місій Секретаріату Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

На жаль, держава поки ніяк не допомагає курцям позбутися тютюнової залежності. «Курці потребують допомоги. Коли законодавчі заходи ефективно спонукають курців до спроб відмовитись від куріння, важливо, щоб для них була доступною професійна допомога. Така допомога має надаватися як у межах первинної ланки охорони здоров'я, так і через спеціалізовані служби, наприклад, телефони довіри, досвід впровадження яких вже є в Україні. Важливо, щоб держава взяла на себе підтримку таких потрібних для населення послуг, і джерела фінансування також відомі - це поступове підвищення тютюнових акцизів». – підсумував Отто Стойко, головний лікар Київського центру здоров’я.

Більш детальну інформацію про динаміку поширеності куріння, споживання тютюну, політичні заходи можна подивитися в другому національному звіті, який узагальнив ситуацію на кінець 2013 року (Другий Національний звіт "Контроль над тютюном в Україні". 2014 рік http://moz.gov.ua/docfiles/Zvit-tutun-control2.pdf )

Для контактів:
Оксана Тотовицька
Центр контролю над тютюном
Центр громадянського представництва «Життя»
063-2617405, (044) 279 68 83, [email protected]

Довідково:
Всесвітній день відмови від куріння відзначається кожного року у листопаді третього четверга. Ідея акції – закликати людей відмовитися від куріння, хоча б на один день, та звернути увагу на шкідливість кожної викуреної сигарети. Вперше «Don’t Smoke Day» був проведений у 1976 р. у Каліфорнії, коли за ініціативи Американського союзу боротьби з раком близько мільйона жителів штату відмовилися від сигарет на один день. Цьому передувала історія у м. Рандольф, штат Массачусетс, коли керівник однієї із шкіл попросив жителів свого міста допомогти школі фінансово – відмовитися від сигарет на один день, а заощаджені кошти передати школі. Акція була успішною і мала продовження: в 1974 р. «Don’t Smoke Day» був публічно проголошений на сторінках газети «МонтічеллоТаймс». В Україні цей день відзначають з 2002 року.

* Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 6 по 27 жовтня 2014 р. на замовлення ГО «Центр громадянського представництва «Життя». Польовий етап тривав з 9 по 18 жовтня 2014 р. Опитування проводилося в 110 населених пунктах (PSU) у всіх областях України, окрім автономної республіки Крим. У Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною, у Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, що контролюються і на територіях, що не контролюються Україною. В результаті польового етапу було зібрано 2025 анкет.

Похожие пресс-релизы