Ціни на коньяк зростуть, а вітчизняній сировинній базі загрожує знищення.

У зв’язку з майбутніми намірами уряду підвищити акцизні збори на етиловий спирт та алкогольні напої (проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої»), представники виробників коньяку були вимушені звернутися з офіційним листом до Міністерства аграрної політики України.
Ініціатором звернення виступила українська корпорація з виноградарства та виноробної промисловості «Укрвинпром», яка об’єднує більшість вітчизняних виробників винограду, коньяків, високоякісних тихих та ігристих вин.
За розрахунками провідних виробників коньяку, при збільшенні ставок акцизного збору до 19 грн. за 1л. 100% спирту, відпускна ціна ординарного коньяку зросте з 16 грн. до 24 грн. за одну пляшку.
Крім того, на думку спеціалістів корпорації, запропоноване підвищення акцизу змусить вітчизняні підприємства при виробництві ординарної групи коньяків, для зменшення їх собівартості, використовувати лише імпортні коньячні спирти. Така ситуація призведе до знищення вітчизняної сировинної бази виробництва коньячних спиртів для ординарних коньяків, зменшення обсягів виробництва коньяків на 45% і, як наслідок, значного зменшення надходжень до Державного бюджету.
Також у листі зазначено, що при введені подібних змін до законодавства України варто враховувати те, що акцизи на коньяк не можуть бути близькими до акцизів на лікеро-горілчані вироби. Це обумовлюється наступними факторами:
- вартість сировини: близько 1 гривні для пляшки горілки 0, 5л. та більше 5 гривень для 1 пляшки ординарного коньяку;
- тривалість підготовки сировини: не більше 3-х діб – для горілки, та не менше 3 років – для ординарного коньяку;
- значні грошові витрати при зберіганні та витримці коньячного спирту (до 5% на рік від загального обсягу спирту, значні енергозатрати на підтримку необхідного температурного режиму, та ін..)

Враховуючи зазначені фактори, керуючись положеннями Бюджетного кодексу та бюджетних резолюцій і беручі до уваги необхідність адаптації вітчизняних виробників коньяку до вимог законодавства ЄС, корпорація „Укрвинпром" вважає доцільним прийняти поступове збільшення ставок акцизного збору:
з 01.01.2008 8,0 грн. за 1 л 100% спирту;
з 01.01.2009 9,0 грн. за 1л 100% спирту.

Довідка: Корпорація «Укрвинпром» об’єднує більшість вітчизняних виробників винограду, високоякісних тихих та ігристих вин, шампанського і коньяків. Серед них, такі відомі підприємства як: Об’єднання «Одесавинпром», ЗАТ «Одеський коньячний завод», АП "Ужгородський коньячный завод", ЗАО "Коблєво", ОАО "АПФ"Таврія", ЗАО "Коктебель", ЗАТ «Київський завод шампанських вин «Столичний» та інш. Підприємства, що входять до корпорації, виробляють більше половини винограду від загального валового збору в Україні, понад 90% коньяку і третину тихих виноградних вин. Українська корпорація з виноградарства та виноробної промисловості сприяє розвитку сировинної бази виноробної галузі України, вирішенню економічних, технічних і технологічних проблем, підвищенню ефективності використання сировинних ресурсів, поліпшенню якості і конкурентоспроможності виноробної продукції, освоєнню нових ринків збуту.
Зусиллями «Укрвинпром» забезпечується участь нашої держави у заходах міжнародної організації винограду та вина.