МТСБУ висловлює стурбованість з приводу негативної інформації про фінансовий стан НАСК "Оранта"

Страховий бізнес – важливий елемент системи фінансових послуг. Стабільність і виваженість, формування позитивного ставлення з боку споживачів – запорука розвитку страхування в країні і, відповідно, розширення можливостей уникнути певних ризиків і їх наслідків у населення. У період нестабільності в державі основною метою страхових компаній, а особливо лідерів ринку, стає утримання позитивного відношення до страхування з боку споживачів і уникнення ситуацій, в результаті яких страхування, як вид послуги, може бути дискредитоване.
Особливо прикро, що першою ціллю для подібних наклепів стала НАСК "Оранта" - багаторічний лідер страхового ринку України.
За МТСБУ закріплено обов`язок аналізувати діяльність страхових компаній у сфері обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Страхова компанія "Оранта" член МТСБУ з 1994 року. Весь цей час вона утримує лідерство за кількістю укладених договорів і виплачених відшкодувань за цим видом страхування. За 10 місяців 2008 року НАСК "Оранта" виплатила 63,5 млн.грн. страхових відшкодувань за договорами ОСЦПВВНТЗ, що у 3,5 рази більше ніж за 10 міс. 2007 року. Рівень врегулювання складає 92 % при середньоринковому рівні 87,7%. 1,03 млн. укладених у 2008 році договорів обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників свідчить про динамічний розвиток компанії, адже цей вид страхування справедливо вважається основним для компаній, які зацікавлені у зростанні і розвитку бізнесу.
Дирекція МТСБУ не вбачає жодних підстав для стурбованості станом справ у НАСК "Оранта". У 2008 році до МТСБУ надійшла 51 скарга на діяльність компанії "Оранта". Відносно 8 841 врегульованих заяв, така кількість скарг є показником активної роботи компанії з врегулювання страхових випадків в усіх регіонах України. В ході перевірки скарг, МТСБУ не виявило жодного грубого порушення законодавства з боку НАСК "Оранта".
МТСБУ розцінює заяву про банкрутство НАСК "Оранта" як зловмисний наклеп, вчинений з метою дискредитації компанії. Подібні заяви можуть мати негативні наслідки для страхового бізнесу і, як правило, робляться недалекоглядними й недобросовісними особами.
Ми закликаємо Президента України, Кабінет Міністрів України, Генеральну Прокуратуру України, Службу безпеки України, Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, Антимонопольний комітет України, Міністерство внутрішніх справ України вжити вичерпних заходів для виявлення та притягнення до відповідальності замовників та виконавців цього злочину. Тільки у такий спосіб може бути покладено край кримінальним методам ведення бізнесу.