Зверни увагу!

Сплата авансових внесків з податку на прибуток у випадку зміни системи оподаткування – спеціалісти ДПІ Голосіївського району надали роз’яснення.

Нещодавно на скриньку податкової зайшов лист із проханням про роз’яснення. Питання наступне: «Чи повинно підприємство сплачувати авансові внески з податку на прибуток у 2013 році, якщо у 2012 році воно було платником податку на прибуток на загальних підставах (за підсумками декларації за 9 місяців 2012 року та річної декларації отримано дохід, що перевищує 10 млн. гривень), але у 2013 році підприємство отримало свідоцтво платника єдиного податку на 6 групі оподаткування із відсотковою ставкою 7%?»

Відповідно до ст. 57 Податкового Кодексу платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.
Але у зв’язку з тим, що з 1 січня 2013 року підприємство є платником єдиного податку на 6 групі, то відповідно до п. 1 ст. 294 податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої – шостої груп є календарний квартал. А п. 294.2 ст. 294 передбачає, що податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду.

Згідно із п. 294.3 ст. 294 для суб’єктів господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку із сплати інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, у якому таким особам виписано свідоцтво платника єдиного податку, і закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду.

Таким чином, посилаючись на вище зазначене, підприємство не сплачує авансові внески з податку на прибуток, а подає щоквартальну декларацію платника єдиного податку та сплачує 7% від отриманого прибутку за звітний період.