У бізнесі навіть мови не може бути про демократію, - Петро Чернишов, президент «Київстар»

11 вересня 2014 р. м. Київ
Петро Чернишов, президент найбільшого українського оператора «Київстар», розповів київським «білим комірцям» про свої управлінські дилеми в рамках серії заходів Hopes & Fears, які щомісяця проводяться Європейською Бізнес Асоціацією.
В ході виступу Петро Чернишов розповів про те, що потрібно вміти, щоб побудувати успішний бізнес, як правильно мотивувати підлеглих і чому не буває незамінних співробітників, а також про те, яким повинен бути справжній СЕО.
Президент «Київстар» почав бесіду з уроків, які здобув із свого широкого досвіду в бізнесі. Серед головних – нетерпимість до брехні. «Я дуже ціную людей, які не бояться сказати «я не знаю». Я не терплю брехні – вона шкодить бізнесу, як ніщо інше», – зазначив Петро Чернишов.
Петро вважає, що бюрократія в компанії необхідна: «Без неї будь-який бізнес розвалиться. Головне, не допускати того, щоб вона обплутала ваш бізнес як спрут».
У боротьбі з конкурентами працює нелінійна залежність, впевнений президент «Київстар»: «Вам не потрібно бути на голову вище конкурентів, вам досить бути трішки краще, щоб заробляти набагато, помітно більше. Це як в анекдоті, вам не потрібно бігти швидше тигра, вам важливіше бігти трохи швидше того, хто біжить від тигра разом з вами».
Говорячи про головні функції управлінця, Петро Чернишов розповів, що СЕО повинен в першу чергу виступати арбітром. «Саме він повинен завжди говорити останнє слово і ставити крапку в суперечках, наприклад, між маркетинговим і фінансовим директорами. І ці рішення задають вектор розвитку компанії. Демократії в прийнятті ключових рішень бути не повинно. СЕО також повинен бути комунікатором, тобто перекладати цілі компанії на зрозумілу для виконавців мову. І третя, не менш важлива функція – це функція месенджера. Ви повинні бути обличчям компанії, саме від вас будуть дізнаватися новини і отримувати інформацію всі стейкхолдери – акціонери, рада директорів і так далі. У вас повинен бути кредит довіри».
Петро Чернишов вважає обов'язковими для бізнесмена вміння швидко і чітко формулювати свою точку зору, розуміти настрої і мотиви підлеглих, а також знання англійської мови. «Ці умови стосуються не тільки великого бізнесу, великих корпорацій, але і невеликих компаній», – підкреслив спікер.
Разом з тим, Петро Чернишов дотримується думки, що незамінних співробітників не буває. «Подивіться на Apple. Ця компанія багато в чому показовий приклад. Ведуться суперечки про те, чи був Стів Джобс незамінним. Подивіться, скільки компанія існує без Джобса, і має неймовірний успіх. Все-таки важливіше те, якими людьми ти себе оточуєш. І знайти потрібну людину завжди можна», – упевнений топ-менеджер. Разом з тим він підкреслив, що сьогодні в «Київстар» сформована команда ефективних управлінців: «В команді топів я впевнений. На більш низьких рівнях можливі ще заміни, але управлінська команда у нас повністю створена».
На традиційне запитання про найпомітніші успіхи та поразки Петро Чернишов відповів: «Були і помилки, і перемоги, досягнення. Було багато й того, й іншого. Але якщо я тут, перед вами, значить досягнень було все ж більше».
Читайте більше про виступ Петра Чернишова на порталі theoutlook.com.ua.
Фото із заходу дивіться на сторінці EBA у Facebook.

Дізнавайтеся новини першими на офіційній твіт-сторінці «Київстар»
Довідка про «Київстар»
«Київстар» – український оператор телекомунікацій, надає послуги зв’язку та передачі даних на основі широкого спектру мобільних і фіксованих технологій. Послугами оператора користується понад 25 млн клієнтів мобільного зв’язку і близько 800 тис. – широкосмугового інтернету.
Акціонери «Київстар» – міжнародна група VimpelCom Ltd. (Нідерланди), володіє телекомунікаційними активами у країнах СНД, Європи, Азії, Африки та Північної Америки. Акції компанії знаходяться у вільному обігу на фондовій біржі (NASDAQ), Нью-Йорк.
Мобільна мережа «Київстар» – одна з найкращих у Європі, і охоплює всі великі та малі міста України, а також понад 28 тис. сільських населених пунктів, усі основні національні й регіональні траси, більшість морських та річкових узбереж.
Волоконно-оптична мережа «Київстар» для швидкісної передачі даних має загальну довжину понад 46 тисяч кілометрів, і ємність зовнішніх каналів понад 620 Гбіт/с. Оператор надає послуги міжнародного роумінгу в 195 країнах на 5 континентах.
«Київстар» понад 16 років працює в Україні, і є найбільшим платником податків, а також одним з найкращих роботодавців і соціально відповідальною компанією.
За додатковою інформацією звертайтеся: [email protected] www.kyivstar.ua