Adobe об’єднує зусилля з МВС України у попередженні комп’ютерного піратства

Київ, Україна — 25 листопада 2008 року — Представництво Adobe Systems в Україні об’єднує зусилля з Міністерством внутрішніх справ та заявляє про помітну активізацію діяльності правоохоронців у документуванні порушень прав інтелектуальної власності корпорації.
Протягом поточного року органами внутрішніх справ викрито 33 факти порушення авторських прав компанії Adobe, по яким розпочато кримінальне судочинство, у порівнянні з 17 у минулому році. Більше половини зазначених кримінальних справ – відносно представників відчизняних підприємств, у тому числі за незаконне використання в господарській діяльності програмних продуктів.
Згідно із офіційними даними Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, серед 2295 виявлених у 2002-2008 роках злочинів, пов'язаних з порушенням авторського та суміжних прав, 1020 (44%) – у сфері незаконного використання комп’ютерних програм. Так, якщо у 2002 році було виявлено 73 такі злочини, у 2003 – 120, у 2004 – 188, у 2005 – 152, у 2006 – 175, у 2007 – 171, то вже за десять місяців 2008 року – 141.

За інформацією ДДСБЕЗ МВС України комп’ютерне піратство в державі класифікується, як правило, за трьома основними формами:
1. використання неліцензійного програмного забезпечення при провадженні господарської діяльності – у бухгалтерському обліку, виробничій діяльності, при наданні послуг населенню (у п.р. викрито 74 таких злочинів).
Зокрема, у Львівській області порушено кримінальну справу за ст. 176 КК України відносно посадових осіб приватного підприємства, які використовували на комп’ютерній техніці неліцензійне програмне забезпечення Adobe. Сума завданих правовласнику збитків становить понад 100 тис. грн.

2. незаконне відтворення та розповсюдження комп’ютерних програм на компакт-дисках (у п.р. викрито 56 злочинів);
У Черкаській області викрито факт тиражування приватним підприємцем неліцензійного програмного забезпечення у магазині комп’ютерної техніки. Вилучено комп’ютери та контрафактні компакт-диски на загальну суму понад 15 тис. грн. За фактом порушення авторського права Adobe, Microsoft та Corel порушено кримінальну справу за ст. 176 КК України, яку закінчено розслідуванням та направлено до суду з обвинувальним висновком.

3. незаконна інсталяція програмного забезпечення на комп’ютерну техніку, яка в подальшому реалізується у торговельній мережі (у п.р. викрито 11 злочинів);
В Одеській області порушено кримінальну справу за ст. 176 КК України відносно громадянина Качкіна, який здійснював реалізацію комп’ютерної техніки із встановленим на ній неліцензійним програмним забезпеченням. Сума матеріальних збитків завданих Adobe та Microsoft становила 400 тис. грн. У результаті судового розгляду зазначеного громадянина визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 176 КК України, та призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з випробним терміном 1 рік.

Заступник начальника ДДСБЕЗ МВС України полковник міліції Сергій Лебідь заявив: «Протидія комп’ютерному піратству є одним з пріоритетних напрямків в діяльності Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Як у кількісному, так і в якісному вимірах ця робота міліції з кожним роком покращується, про що, зокрема, свідчить факт виключення цього року України з контрольної групи Списку 301 Торгівельного представництва США. Разом з тим, вкрай важливою в даному контексті є активна позиція самого правовласника щодо захисту авторських прав».
Голова Представництва Adobe Systems в Україні Даніїл Ключніков відмітив: «Ми високо цінуємо повсякденну роботу органів внутрішніх справ України та, в свою чергу, плануємо найближчим часом розширювати наше співробітництво на таких важливих напрямках, як організація превентивних заходів, підвищення інформованості суспільства та бізнесу про небезпечні ризики використання неліцензійних програм, проведення навчання оперативного складу підрозділів ДСБЕЗ тощо. Впевнений, що лише спільними зусиллями правовласників та держави можливе зниження в Україні рівня комп’ютерного піратства».

Про компанію Adobe®
Компанія Adobe® - провідний світовий розробник революційних продуктів для будь-якого виду даних, включаючи текстову інформацію, графічні зображення, відео та веб-контент. За 25 років існування Adobe® в світі компанія представила програмні рішення, без яких неможливо уявити сучасний світ – це програми PDF, продукти для людей творчих професій, професійні рішення для безпечного документообігу та багато іншого. Adobe® повністю змінює уявлення про роботу з інформацією та ідеями! Подробиці на сайті www.аdobe.ua

За додатковою інформацією звертайтесь:
Ольга Мананнікова
Adobe® Systems Inc. Inc.