АУБ проти порушення рівних умов конкуренції на банківському ринку

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з обґрунтуванням невідповідності чинному законодавству Постанови КМУ № 52 "Про затвердження Порядку розміщення у 2009 році тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках в установах банків", якою, зокрема, передбачена можливість розміщення тимчасово вільних бюджетних коштів виключно в установах державних банків.

Як наголосив Президент АУБ Олександр Сугоняко в листі до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко: “Вважаємо, що таке положення Порядку не сприятиме позитивній роботі банківської системи України, особливо в світлі уже існуючих проблем. Банки України, що не знаходяться у державній власності, є повноправними учасниками ринку фінансових послуг та мають не гірші показники діяльності, аніж державні банки. Зазначимо, що історія розвитку та діяльності української банківської системи свідчить про те, що державна форма власності не є запорукою успішної довготривалої діяльності банку”.

В АУБ переконані, що норма пункту 3 згаданого Порядку порушує закони України у бюджетній сфері та сфері захисту економічної конкуренції. Зокрема, як наголосив Олександр Сугоняко: “Постанова № 52 створює ситуацію, за якою певним суб’єктам господарювання, якими є державні банки, створюються умови, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, недержавних банків. Цим самим зазначений нормативний акт містить ознаки антиконкурентних дій органів влади, що передбачені у ст. 15 Закону України "Про захист економічної конкуренції"”.

В АУБ також наголошують, що при виконанні згаданої Постанови, внаслідок погіршення конкуренції серед банків, можуть понести втрати і місцеві органи влади. “Постанова КМУ №52 значно обмежує для місцевих органів перелік банків, у яких ці органи можуть розмістити кошти. В умовах відсутності конкуренції ставки на такі депозитні вклади, швидше за все, будуть невигідно відрізнятись від ринкових”, – кажуть в АУБ.

На переконання Президента АУБ, “під час вибору органами місцевої влади банку, в якому будуть розміщуватись тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів, необхідно керуватись лише показниками надійності, фінансової стійкості та ліквідності”.

З огляду на вищевикладене, АУБ запропонувала переглянути норми Постанови Кабінету Міністрів від 28.01.2009 року №52 "Про затвердження Порядку розміщення у 2009 році тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках в установах банків" та внести зміни, які усунуть обмеження вибору банку для розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів.

Прес-служба
Асоціації українських банків