Громадськість Луганська вимагає від міської ради продовжити термін обговорення проекту Генерального плану міста

У середу, 16 грудня 2009 року, у приміщенні Луганського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася спільна прес-конференція Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) та ініціативних груп, що протидіють незаконним забудовам в місті Луганську.
Підчас заходу було представлено друковану версію підсумкового звіту СЦГІ за результатами громадського моніторингу взаємодії Луганського міськвиконкому та ініціативних груп міста, що виступають проти забудов прибудинкових територій. Також організатори заходу озвучили власну позицію щодо проекту Генерального плану міста Луганська та виступили із вимогою продовжити термін його обговорення.
«Протягом двох років ми здійснювали моніторинг листування ініціативних груп громадян із Луганською міською радою та виконкомом. Результати моніторингу невтішні: переважна більшість звернень та інформаційних запитів від громадян не отримує належної реакції від органів місцевого самоврядування. Відсутність у Луганську необхідних містобудівних документів (Детального плану територій, Місцевих правил забудови), а також обговорення Генерального плану, що відбувається із порушеннями закону, є наочним прикладом політики ігнорування громадських інтересів з боку міської ради. Як наслідок, ми спостерігаємо непрозорий, безсистемний та незаконний режим забудови у місті», – зазначила голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Юлія Ращупкіна.
Учасники прес-конференції схвально оцінили ідею прийняття нового Генерального плану міста, проте висловили численні зауваження щодо характеру його обговорення. На думку громадських активістів, непоодинокі порушення під час обговорення проекту Генерального плану та низка нез’ясованих питань у змісті самого проекту є підставою для продовження терміну громадського обговорення. Громадські активісти також вимагають перегляду окремих змістовних частин документу. В ході прес-конференції її учасники оприлюднили відповідну спільну заяву та розпочали збір підписів в підтримку місцевої ініціативи «Про заходи щодо забезпечення врахування громадських і приватних інтересів під час громадського обговорення генерального плану міста Луганська».

Контакти:
Східноукраїнський центр громадських ініціатив,