EnergyCamp на Вінниччині пропонує шляхи енергетичного розвитку сільських громад

Тема “Енергоефективне село: здорові громади” продовжує серію енергетичних таборів Greencubator EnergyCamp. 24-25 липня в селі Северинівка на Вінниччині EnergyCamp збере лідерів громад, громадських організацій, підприємців, журналістів, винахідників та інноваторів, які прагнуть спільними зусиллями:
o допомогти сільським громадам зекономити на енергоносіях через програми енергоефективності
o створити точку спротиву енергетичній деградації українських сіл
o дати імпульс сільському підприємництву та створенню нових джерел доходів та робочих місць у сфері відновлюваної енергетики.

EnergyCamp дає реальний досвід (а через нього – і розуміння) можливостей відновлюваної енергетики - адже весь табір повністю живлять чисті енергоджерела, які ми рідко використовуємо в повсякденному житті. Сільський голова Северинівки проведе екскурсію учасників EnergyCamp енергетичними об'єктами проекту «Енергоефективне село», який реалізує наш партнер - Подільська Агенція Регіонального Розвитку.

Пряма мова організаторів
Роман Зінченко / координатор Української мережі енергетичних інновацій Greencubator
Енергетика - це болюча тема для українських сіл. Загальні тарифи на енергоносії відбирають в сільських мешканців набагато більшу частку доходів порівняно з містами. Енергоносії будуть тільки дорожчати, а державні субсидії скорочуватимуться, збільшуючи фінансовий тягар. Зношені мережі та енергосистеми ставлять під загрозу стабільне постачання енергії в домівки та на підприємства в селах.
Громади, які вчасно зможуть скористатися можливостями енергоефективності та відновлюваної енергетики, отримають ряд переваг: уникнуть депресивного сценарію та створять нові робочі місця, підприємства та джерела доходів за рахунок внутрішніх і зовнішніх інвестицій. Моделі такого розвитку, історії успіху, стратегії сталого розвитку для сільських громад Greencubator та партнери представлять під час EnergyCamp Северинівка.

Олег Левченко / виконавчий директор Подільської Агенції Регіонального Розвитку
Європейський досвід розвитку відновлюваної енергетики спирається на фундамент кооперації та спільної дії – те що в нас давно відоме як толока. Саме така надійна основа дає можливіть впроваджувати соціальні та технологічні інновації, спрямовані на оздоровлення енергетики та громад.

Андрій Зінченко / керівник освітніх проектів Української мережі енергетичних інновацій Greencubator
Ми хочемо розвіяти популярні ілюзії щодо того, що прийде держава / великий інвестор / добрий спонсор / товста труба і враз вирішить болючі енергетичні проблеми.
Одна з ключових цілей EnergyCamp “Енергоефективне село” – показати, що співдія та партнерство між громадами, бізнесом та місцевим самоврядуванням є основою та необхідною умовою для енергетичної безпеки та сталого розвитку сільських громад.
EnergyCamp з самого початку розвивався за моделлю толоки за участю бізнесу, місцевого самовряджування, винахідників, громадських активістів та медіа. І ми прагнемо розвивати цю традицію кооперації та співпраці.

Greencubator запрошує до участі в EnergyCamp доповідачів, експертів, партнерів, медіа та блогерів, та всіх зацікавлених. EnergyCamp “Енергоефективне село” буде корисним одразу в кількох площинах:
Соціальна платформа
Запрошуємо експертів та активістів у сфері соціальних інновацій, енергеефективності та відновлюваної енергетики поділитися міжнародними та українськими найкращими практиками енергетичного розвитку сільських громад. EnergyCamp стане місцем зустрічі однодумців та знайомства з новими партнерами.
Бізнес-платформа
Якщо ви виробляєте, розробляєте чи постачаєте енергетичні рішення, які можуть бути використані в сільських громадах - запрошуємо представити їх на EnergyCamp. Демонстраційний майданчих для ваших технологій та контакт з лідерами громад та бізнесу працюватиме на користь Вашого бізнесу. Хочете підтримати EnergyCamp – ми завжди відкриті до партнерства.
Інноваційна платформа
Винахідникам та розробникам нових енергетичних технологій ми надаємо можливість продемонстувати свої перспективні розробки на EnergyCamp, почути чесний зворотній зв’язок, та встановити партнерські контакти.
Партнерська платформа
EnergyCamp є добрим місцем старту для партнерських проектів, зокрема, проектів Публічно-приватного партнерства - запрошуємо представників громад, громадських організацій, бізнесу, науки, влади до обміну досвідом та налагодження співпраці.
Медіа-платформа
Для журналістів та блогерів, яких цікавить відновлювана енергетика та енергоефективність, EnergyCamp - це можливість побачити в дії джерела чистої енергії (і зарядити від них ноутбук чи мобільний) та познайомитися з людьми, які рухають цю справу.
Довідка про EnergyCamp
EnergyCamp — це серія відкритих енергетичних форумів, що проводяться на відкритому повітрі та повністю живляться від відновлюваних джерел енергії (сонце, вітер, біопаливо). EnergyCamp об’єднує енергію ентузіастів, експертів, журналістів, громад та бізнесу задля вільного погляду на енергетичне сьогодення та майбутнє нашого суспільства.
Працюючи автономно від чистої енергії сонця, вітру та інших відновлюваних джерел, EnergyCamp безпосередньо в таборі демонструє можливості та труднощі нової енергетики та дає практичне розуміння цих можливостей його учасникам. У невимушеній атмосфері "без краваток" учасники події обговорюють питання енергоефективності, сталого розвитку та використання відновлюваних джерел енергії для економічного розвитку громад та України в цілому.
Темами попередніх таборів EnergyCamp в 2010 році стали “Розвиток через відновлювану енергетику: від депресивних регіонів до зростання” на EnergyCamp Крим (29-30 травня) та “Життя після нафти” на EnergyCamp Долина (19-20 червня на Прикарпатті)
Інформація про EnergyCamp (програма, реєстрація) на сайті www.greencubator.info/energycamp
Про організаторів
Українська мережа енергетичних інновацій Greencubator реалізує освітні, соціальні та медіа-проекти, спрямовані на розкриття можливостей, які енергоефективність, звільнення від енергетичних стереотипів та відновлювана енергетика несе громадянам, громадам, бізнесу та суспільству в цілому. Детальна інформація про Greencubator - на сайті www.greencubator.info
Детальна інформація про ВОГО «Подільська агенція регіонального розвитку» - на сайті www.pard.org.ua
Greencubator організовує енергетичні табори EnergyCamp за підтримки USAID, UNITER , PACT.

Доповіді та участь
Андрій Зінченко