pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Тижневий огляд валютного ринку (05.07.2010-09.07.2010)

На минулому тижні гривня продовжувала зміцнюватись по відношенню до долара. Причиною стало успішне завершення перемовин із Міжнародним валютним фондом (МВФ), за підсумками яких Україна може отримати, звісно, не омріяні $19 млрд, але досить значні суму.

Так, якщо на початку тижня курс національної валюти стосовно долара складав 7.8886, то наприкінці тижня він досяг позначки 7.8795. Офіційний курс змінився з 7.9105 гривень за один долар США до 7.9058.

Євро значно підвищився слідом за міжнародними ринками. Офіційний курс єдиної валюти за тиждень злетів з 9.9261 гривень за один євро до 10.0001. Готівковий курс також подорожчав. Якщо в понеділок він складав 9.8175, то наприкінці тижня – 9.9420.

Україна може отримати Украина може отримати нові кредитні надходження від МВФ у серпні, якщо забезпечить скорочення бюджетного дефіциту. Рада директорів МВФ буду ретельно вивчати відповідні документи протягом трьох тижнів, після чого прийме рішення.

Місія МВФ, яка працювала в Києві з 21 червня до 3 липня, буде пропонувати Раді директорів Фонду надати Україні позику на $14,9 млрд у рамках програми stand-by, яка буде реалізовуватись 2,5 роки. Україна має скоротити дефіцит консолідованого бюджету на рівні 5,5% ВВП у 2010 році та 3,5% ВВП у 2011 році, забезпечивши неухильне скорочення державного боргу. Український уряд оцінює розмір дефіциту державного бюджету України на 2010 рік на рівні 5,3% ВВП, тоді як Всесвітній банк (ВБ) – 8%.

За рахунок позики МВФ буде погашено позику російського банку ВТБ на $2 млрд, яку було отримано у червні на фінансування дефіциту держбюджету. Основна частина коштів знадобиться Україні у 2012-2013 роках на повернення позик МВФ за першою програмою stand-by.

Але не зовсім зрозуміло, чому така велика сума позики надається на короткий термін. Із врахуванням теперішнього боргового навантаження України казати про те, що майже $15 млрд будуть погашені протягом 2,5 років, було б передчасним, якщо не буде додаткових надходжень до бюджету за рахунок продажу великих об’єктів у рамках приватизації.

Позитивні моменти: досягнення домовленості з МВФ покращить перспективи залучення країною коштів на зовнішньому ринку. Такі позики можуть скласти ще біля $2 млрд у 2010 році.

Реакцію суспільства на такий розвиток подій з МВФ не прийшлося чекати довго. Міжнародна рейтингова агенція Fitch підвищила довгостроковий рейтинг України за зобов’язаннями в іноземній та національній валюті з В- до В. Прогноз за рейтингом - стабільний. Агенція вражає, що така домовленість зміцнить упевненість в поітичній та фінансовій ситуації в країні, а також зменшить ризики макроекономічної та фінансової нестабільності.

Національний банк України (НБУ) вкрішив з 8 липня 2010 року знизити облікову ставку з 9,5% до 8,5% річних.

Слідом за цим з 9 липня Нацбанк знизив ставки за своїми кредитами овернайт на 1 відсотковий пункт. Ставка за кредитами із забезпеченням державними облігаціями знижена до 9,5%, а за бланковими кредитами – до 11,5%.

Також Верховна Рада збільшила термін повноважень голови Національного банку з 5 до 7 років. Нагадаємо, що 16 грудня 2009 року завершився 5-річний термін повноважень голови Нацбанку Володимира Стельмаха, але президент Янукович так і не зробив подання відносно звільнення Стельмаха.

На думку більшості експертів, курс гривні отримає додаткову підтримку після очікуваного поновлення кредитного МВФ та України. В найближчі місяці діапазон коливань буде обмежений рівнями 7.8-7.9.

Але якщо Рада директорів МВФ не підтримає пропозицію місії Фонду про надання Україні позики, то не можна виключати можливість курсових коливань в поточному році в діапазоні 8–8,3.

Пiдготовлено: Куренна Оксана, аналітичний відділ TeleTRADE, м. Київ

Похожие пресс-релизы