АЛТУ: туризм визнано окремим видом економічної діяльності

У новій редакції Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД), туристичну діяльність визнано окремим видом економіки. На думку туроператорів-членів Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ) це крок у напрямку до комплексної оцінки внеску туризму в економіку країни.
Донедавна у КВЕД діяльність туроператорів і турагентва була лише підвидом транспортних послуг. Тепер провідні туроператори чекають від держави подальших кроків з розробки і впровадження інструментів для належної оцінки внеску туристичної галузі в економіку України та частки туризму при формуванні ВВП країни. Адже зараз оцінка надходжень від туризму здійснюються НБУ на підставі даних Держкомстату України, Державної служби туризму та курортів України, ЗМІ та Інтернет.
У той же час Всесвітня туристична організація уже протягом 20 років розвиває методику так званих сателітних рахунків, які надають можливість оцінити не лише сукупний дохід від туризму, а й внесок кожної галузі економіки у туризм і вплив туризму на розвиток цих галузей. У цих рахунках враховуються витрати туриста на розміщення, харчування, екскурсійне обслуговування тощо.
За офіційними даними частка туризму у ВВП Росії складає 3 %, Туреччини - 3,5%, Великобританії – 4-5%, Хорватії – 17%, у ОАЭ (емірат Дубаї) сягає 30%. За даними Всесвітньої туристичної організації частка туризму у світовому ВВП складає 9,4%.
Згідно з дослідженнями Всесвітньої ради подорожей та туризму у 2008 році в Україні частка індустрії туризму у ВВП склала 1,6% (14,9 млрд. грн.); частка туристичної індустрії та суміжних галузей економіки у ВВП - 9,3% (85,2 млрд. грн.). Зайнятість у туристичній індустрії та суміжних галузях економіки склала 1 571 500 робочих місць, що становить 7,6% від загальної зайнятості (зайнятість безпосередньо в індустрії туризму склала 268 400 робочих місць, що становить 1,3% від загальної зайнятості).

Довідка
Асоціація лідерів турбізнесу України (АЛТУ) - перше професійне об’єднання суб’єктів туристичної діяльності, створене в 2007 році провідними туроператорами України. Члени Асоціації: «АГЕНТСТВО «ПАН УКРЕЙН», «ВІДЕРШТРАЛЬ», «ЕКСПРЕС-ВОЯЖ», група компаній «КАНДАГАР», «САМ», «TEZ TOUR», «TUI УКРАЇНА», «ТУРОПЕРАТОР «ПРОЛАНД», «TУРТЕСС ТРЕВЕЛ», «ТУРИСТИЧНИЙ КЛУБ», «ТАСС ТРЕВЕЛ». Загальна частка членів АЛТУ на туристичному ринку України оцінюється приблизно в 70% у виїзному і понад 30% у внутрішньому туризмі.

Прес-служба АЛТУ
8.11.2010