Понад 140 спортивних майданчиків в Україні – далі більше. Володимир Кличко

15 майданчиків для тренувань та ігор, обладнаних сучасним інвентарем та спортивними снарядами, встановив у 2014 році Фонд Кличко в межах всеукраїнської благодійної ініціативи «Клич друзів – граймо разом!». Таким чином, загальна кількість спортивних майданчиків, подарованих за роки існування проекту «Клич друзів – граймо разом!» становить в Україні понад 140. Встановлення майданчиків цього року почалося на початку травня з Житомирської області, а 15-й за рахунком – був відкритий за участі Володимира Кличка 4 червня у селі Оксанина Уманського району Черкаської області.
4 червня, село Оксанина, Уманський район. Школа села Оксанина – одна з п’ятнадцяти шкіл-переможців всеукраїнського конкурсу «Клич друзів – граймо разом!» у 2014 році. Люди, що зібралися навколо школи, помітно хвилюються, озираються навкруги, видивляючись, звідки з’явиться Чемпіон світу з боксу Володимир Кличко. Раніше вони бачили його тільки по телевізору, а тепер Володимир – гість у їхньому мальовничому селі за більш як 200 км. від Києва.
Ось і він – свято починається. Каже, що спортивний майданчик у Оксанині – ще один крок до його мрії: створення у всіх школах України належних умов для виховання у молоді звички до здорового способу життя, занять спортом. «Ми з братом багато років тому заснували організацію, яка намагається змінити Україну, зробити з неї не просто державу високих спортивних досягнень, а країну масового спорту. Щоб кожній дитині і дорослому було де займатися улюбленим видом спорту, хотілося займатися і це приносило задоволення, дарувало здоров’я, силу і перемоги. Шлях спорту – це шлях до успіху і гармонії. Це важлива частина життя сучасної європейської людини. Ознака цивілізованості, культури. У тій країні, де люди ведуть здоровий активний спосіб життя усі інші проблеми вирішуються набагато легше. Україна стає такою країною і стане такою країною. Це мрія братів Кличків!»
Ініціатива «Клич друзів – граймо разом!» існує з 2003 року. «У 2005 році ми відкрили перші 10 майданчиків у Києві, а вже наступного року почали встановлювати їх у інших містах; ще через чотири роки майданчиків стало 100 по всій Україні. За дев’ять років їх уже 143. Весь цей час ми не відступаємо від переконання, що тільки сучасна спортивна інфраструктура може бути більш привабливою для дітей, ніж монітор комп’ютера та вулиця. Ми почали власними силами, а згодом знайшовся і партнер. Отож ми тепер не одні в наших сміливих планах», - повідомляє Аліна Носенко, виконавчий директор Фонду Кличко.
Фінансування проекту здійснюється за рахунок гранту, який надає Фундація Кока-Кола – міжнародна благодійна організація, створена всесвітньовідомою компанією, що працює у більш ніж 200 країнах світу та у 115 з них підтримує понад 280 програм фізичної активності. «В Україні ми допомагаємо реалізовувати низку проектів національного масштабу. Найбільш резонансні з них – це всеукраїнський шкільний футбольний турнір «Шкіряний м’яч» разом з Асоціацією аматорського футболу України та «Клич друзів – граймо разом» з Фондом Кличко. Проактивність, оптимізм, бажання змінюватися, усмішки й радість, які ми тут бачимо, надихають на підтримку активного і здорового життя, і ми раді бути партнером Фонду Кличко у такі добрій справі», - зазначає Генеральний директор Компанії «Кока-Кола Україна» Роджер Гонтле.
Усмішок і радості на відкритті майданчика не позичати. Директор Оксанинської школи Борис Борисович Бондар каже, що найбільше його радує, що учні після закінчення школи не полишають займатися тими видами спорту, на яких спеціалізується школа: волейболом та спортивним туризмом. «Доросла команда села з волейболу стала чемпіоном Уманського району і на її базі сформовано районну команду для участі в обласних змаганнях, і тут теж маємо успіхи. Он мені 54 роки і я продовжую грати у волейбол. Ми тримаємо себе у формі! Але я, як директор школи, в першу чергу зацікавлений не стільки у спортивних результатах, а в тому, щоб більше дітей було і в гуртках, і в секціях, і на змаганнях, і щоб любов до спорту збереглася на все життя. Майданчик, який встановили нам Фонд Кличко та Фундація Кока-Кола – це крок до того, що так буде і надалі», - обґрунтовує свою думку Борис Борисович.
На святі «Клич друзів – граймо разом!» немає місця для офіціозу. Замість довгих промов – справжні спортивні змагання, непідробні емоції малих вболівальників, радість від перемог і розчарування від невдач – усе як у справжньому спорті. Ведучий голосно заохочує дітей, але, здається, діти цього не потребують, адже поряд Володимир Кличко – кожен хоче показати себе якнайкраще перед славетним спортсменом. Тим більше, що він і сам не стоїть серед уболівальників, а з задоволенням підтягується та ще й з дитиною на плечах, демонструє, якої сили та вправності можна досягнути тренуваннями. Переможці у різних видах змагань отримали нагороди з рук Кличка. Жоден учасник не залишився без подарунка. І, звичайно, найкращим подарунком стало спілкування з Володимиром Кличком – спілкування, яке надихає на спортивні здобутки, активне життя і успіх.