pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Два роки без тютюнового диму: 89% українських ресторанів виконують закон в умовах відсутності захисту прав споживачів

У вівторок, 16 грудня 2014 р., в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція Українського Центру контролю над тютюном, ГО «Інститут Медіа Права» та Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», під час якої презентували результати всеукраїнського громадського моніторингу кафе, барів і ресторанів у Києві та 19 містах України на предмет виконання Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».
Згідно отриманих результатів 89% відвіданих кафе, барів та ресторанів є вільними від тютюнового диму і повністю дотримуються законодавства. На фоні тотальної заборони державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їх прав такий результат є позитивним. Нагадаємо, що подібна заборона впроваджена постановою Кабінету Міністрів України № 408 від 13.09.2014 р. Водночас, як і слід було очікувати, цей результат виявився гіршим у порівнянні з попереднім періодом 2013 р., коли рівень виконання був на 2% вищим та складав 91%.
Протягом листопада 2014 р. волонтери та активісти відвідали 925 закладів ресторанного господарства. Моніторинг охопив всі основні типи закладів: кафе (45%), бари (23%), ресторани (32%). Учасники відвідували заклади переважно у вечірній час і фіксували результати спостереження. Активісти звертали увагу також на непрямі свідчення порушення закону, такі як: наявність недопалків, тютюнового диму та усний дозвіл працівників курити в приміщенні. Основні висновки та результати:
1. Загальний рівень виконання закону залишається високим - на рівні 88,6%.
2. У 11,4% закладів (105) виявлено порушення закону, а саме у закладах курили сигарети (6,7%) або кальян (4,6%). Куріння кальяну складає більше третини порушень.
3. 90% закладів, які порушують закон, роблять це відкрито.
4. Учасники написали до інспекції 56 скарг, інші скарги у процесі підготовки.
5. Найбільшими порушниками є бари (17,8%), далі ресторани (12,5%), потім кафе (9,4%).
6. Картина порушень має територіальний характер та є неоднорідною: найбільше порушень виявлено у Києві (24%), Харкові (23%) й Чернівцях (20%); високими рівнем порушення визначилися також Одеса (17%) та Суми (16%), Вінниця (12%), Запоріжжя (11%), Ужгород (7%). У той же час є міста, у яких не виявлено жодного порушення або рівень порушень непомітний. До таких міст, зокрема належать - Івано-Франківськ, Тернопіль, Херсон, Чернігів, Маріуполь. У межах 6% тримаються міста Дніпропетровськ, Луцьк, Львів, Житомир, Миколаїв, Полтава, Черкаси.
Закон про заборону куріння в громадських місцях приніс очевидні плоди: кількість курців в Україні зменшилась, а відповідно зменшилась і кількість серцево-судинних і респіраторних захворювань. Дані опитувань та Держстату України показали, що частка людей, яка повідомила про наявність хронічних серцевих хвороб, у 2013 році скоротилася на 12% серед міського населення і на 3% серед сільського населення. У місті Києві первинна захворюваність на деякі респіраторні та серцеві хвороби скоротилася на 10-17%. Ці дані потребують ретельного аналізу, але вже зараз можна сказати, що «бездимний закон» очевидно покращив стан здоров’я жителів України.
Сергій Гусовський був одним із перших рестораторів, який ще у 2011 році відкрито виступив на підтримку бездимних ресторанів. «Заборона куріння в деяких наших закладах була запроваджена задовго до прийняття відповідного закону, тому його ми сприйняли дуже позитивно і акуратно виконуємо. Рівень дотримання цього закону далекий від стовідсоткового. Але щонайменше дивно вимагати дотримання закону від рестораторів, якщо самі законодавці його ігнорують - в Київраді, наприклад, "курилки" функціонують абсолютно відкрито. Хочу зазначити, що заборона куріння не має негативного економічного ефекту для ресторанного господарства, оскільки успішність такого бізнесу перш за все залежить від гастрономічної складової», - стверджує Сергій Гусовський, голова депутатської фракції «Об'єднання «Самопоміч» в Київській міській раді, підприємець та ресторатор.
«Українці звикли до бездимних кафе та ресторанів та з роздратуванням сприймають задимлені приміщення. У той же час відсутність навіть базового механізму захисту прав споживачів, яке Кабмін скасував ще в серпні цього року ставить поза законом відносини споживача та суб’єкта господарювання. Зараз, якщо вам продадуть неякісну продукцію або вас обкурять в кафе чи ресторані, і ви звернетеся зі скаргою, відповідний державний орган не зможе здійснити перевірки та захистити ваші прав споживача на якісне та безпечне обслуговування. Ми всі поза законом. Так Кабмін стимулює розвиток бізнесу, але частина бізнесу користується безкарністю. От і маємо погіршення виконання бездимного закону, а в деяких містах майже епідемію нехтування правами споживачів та персоналу», - говорить Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», керівник проекту «Центр контролю над тютюном».
У Києві, наприклад, спостерігається суттєве погіршення ситуації із виконанням закону. Тепер можна стверджувати, що чверть закладів ігнорує закон та дозволяє курити сигарети та кальян. Причому у більшості випадків персонал відкрито про це говорить, а значить робиться порушення за погодженням з адміністрацією. Волонтери проекту «Київ без тютюнового диму» здійснили моніторинг закладів ресторанного господарства у 10 районах м. Києва. Із 70 обстежених кафе, барів, ресторанів 48 (68,6%) закладів дотримуються закону на 100%. При цьому, куріння як сигарет, так і кальянів було помічене в приміщеннях 17 (24%) закладів, в 5-х (7%) із яких курити дозволялося на території закритих літніх майданчиків. Розміщувати попільнички на столах всередині приміщень не соромилися 15,6% обстежених ресторанних господарств.
«У час, коли тимчасово відсутній державний контроль за дотриманням закону, ефективним гарантом його виконання повинен стати кожен з нас. Ми закликаємо громадян активно реагувати на порушення закону та захищати гарантоване законом право дихати повітрям, вільним від тютюнового диму. Якщо ви бачите, що в закладі курять, не бійтесь покликати адміністратора закладу та зробити зауваження, залишити запис в книзі скарг і пропозицій та, зрештою, викликати міліцію. Міліція засвідчить факт порушення та складе протокол, що буде додатковим аргументом для застосування санкцій до порушників. Відвідувачі також мають право подати до суду скаргу на заклади-порушники», - наголосила Юлія Солоха, координатор проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права».
Нагадаємо, що «мораторій на перевірки» діє до 31 грудня 2014 року, а вже з нового року громадськість надішле всі скарги повторно та вимагатиме перевірити порушників.

Для контактів:Оксана Тотовицька
Центр контролю над тютюном, Центр громадянського представництва «Життя»
Тел.: 093-261-74-05, (044) 279 68 [email protected]

Довідково: 16 грудня 2012 р. набули чинності зміни до ЗУ № 2899-IV, який повністю звільнив приміщення закладів ресторанного господарства від куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів. Упродовж листопада 2014 р. волонтери Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» здійснили 3-й моніторинг та відвідали 925 закладів громадського харчування у 20 містах України.
Український центр контролю над тютюном – це аналітичний та адвокаційний центр, діяльність якого направлена на моніторинг, експертизу та фаховий аналіз визначених сфер контролю над тютюном, а також на вироблення експертних пропозицій для посилення та виконання антитютюнового законодавства України задля скорочення споживання тютюнових виробів в Україні та скорочення поширеності куріння. Діяльність Центру заснована на ключових стратегіях Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році. Центр контролю над тютюном – це проект Громадської організації «Життя» (http://www.center-life.org/).

Похожие пресс-релизы