pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Де взяти додаткові 8 мільярдів до Державного бюджету: новий законопроект?

16 грудня парламентарі зареєстрували законопроекти щодо підвищення акцизів на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво, та збільшення розмірів плати за ліцензії на право оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами.
Центр контролю над тютюном та Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» підтримує таку ініціативу, спрямовану на збільшення доходів до державного та місцевого бюджетів та зменшення споживання алкоголю та тютюну в Україні.
Законопроект № 1474 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво) в рамках процесу євроінтеграції України» базується на успішному досвіді підвищення таких акцизів в середині 2014 р., який був ініційований громадськістю та підтриманий урядом А. Яценюка ще у березні цього року. Завдяки підвищенню ставок акцизів на сигарети загалом на 40% протягом 2014 р. вдалося збільшити находження державного бюджету від тютюнових акцизів в травні-листопаді 2014 р. на 1,9 млрд гривень у порівнянні з відповідним періодом 2013 р. Традиційні залякування про те, що підвищення акцизів призведе до зростанням контрабанди, в черговий раз були спростовані статистичними даними: за даними Держстату, виробництво сигарет в січні-жовтні 2014 р. зросло на 3,2%. Імпорт сигарет зріс з 3,5 млрд сигарет до 4,8 млрд сигарет, що пов’язано із зростанням імпорту сигарет з Росії з 1,8 мільярда до 3 мільярдів сигарет.
Дана законодавча ініціатива стала результатом активної кампанії з підвищення тютюнових акцизів, розпочатою громадськими організаціями в листопаді у зв’язку із оголошенням Міністерством фінансів планів запровадити мораторій на підвищення акцизів на тютюн у 2015 р.
Законопроект пропонує, в рамках процесу євроінтеграції України, розпочати процес гармонізації акцизів на тютюн до мінімальних ставок ЄС. Відповідно до Статті 352 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС планується збільшити специфічні ставки акцизу на сигарети без фільтру майже на 100%, на сигарети з фільтром – на 30%, а також збільшити адвалорні ставки на 20%. Загалом це призведе до зростання цін на всі види сигарет на 2,5-3 гривні, але надходження до бюджету від тютюнових акцизів у 2015 р. складуть приблизно 24 млрд. гривень, що на 6 млрд. більше, ніж в 2014 році. навіть за умови скорочення реалізації сигарет у 2015 році на 16%.
Досвід України 2008-2010 рр. переконливо довів, що суттєве зростання тютюнових акцизів здатне одночасно збільшити надходження до державного бюджету і зменшити кількість смертей від викликаних алкоголем і тютюном хвороб. Важливо, що досвід країн, які приєдналися до ЄС в 2004-2007 рр., свідчить, що підвищення тютюнових акцизів не збільшує обсяги нелегальної торгівлі сигаретами.
Законопроект № 1474 доповнюється законопроектом № 1488 «Про внесення змін до Статті 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо збільшення розмірів плати за ліцензії на право оптової торгівлі чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами». Документ є альтернативою ініціативи Мінфіну про запровадження додаткового акцизу на роздрібний продаж алкоголю та тютюну, ставки якого мають встановлювати місцеві ради. Замість цього для підтримки місцевих бюджетів пропонується підвищити розмір плати за ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, бо така плата повністю спрямовується до місцевих бюджетів. Враховуючи те, що розмір плати за ліцензію не змінювався з 2003 р., а за цей час середня ціна пачки сигарет зросла з 2,5 гривень до 13 гривень, пропонується збільшити розмір плати за ліцензії у 5 разів. Це збільшить податки сільського магазину, який торгує як тютюном, так і алкоголем, лише на 8 гривень в день, проте в масштабах всієї держави місцеві бюджети отримають від збільшення плати за ліцензії додатково 2,8 млрд. гривень.
Серед авторів законопроекту громадські діячі, які не один рік обстоювали позиції запровадження сильного антитютюнового законодавства, зокрема колишній міністр охорони здоров’я, народний депутат Мусій О. С., народний депутат, голова комітету закордонних справ Гопко Г. М., а також експерти Центру контролю над тютюном.

Похожие пресс-релизы