Краща бізнес-леді України, що розвиває власну справу на Черкащині: «Якщо думаєш лише про гроші, то нічого не вийде»

Підприємиця Валентина Сабельникова цього року названа кращою бізнес-леді України в рамках конкурсу «Підприємницький талант України 2016», організатором якого являється компанія Amway. Її проект з вирощування органічних овочів, зелені і ягід Organic Villa – приклад того, що ідеї, спрямовані на збереження навколишнього середовища, можуть також приносити прибуток. Секретами успіху та рекомендаціями починаючим підприємцям Валентина поділилася з нами в інтерв'ю.
Якими якостями повинен володіти підприємець, щоб домогтися успіху?
Стійкістю до стресів, дисципліною, аналітичним складом розуму, творчим підходом, наполегливістю, послідовністю, позитивним настроєм, умінням працювати в команді, умінням визнавати свої помилки, бути комунікабельним і харизматичним, відповідальним у виконанні зобов'язань, а також прагнути постійно розвиватися. Підприємець повинен бути мобільним, готовим з будь-якого «мінуса» зробити «плюс».
Які ключові принципи побудови успішного бізнесу ви можете назвати?
На успіх впливає безліч факторів. Серед принципів, необхідних для досягнення мети, я б назвала хороші перспективи розвитку напрямку, який вибрано для бізнесу; чітке розуміння того, що відбувається на ринку (у колег і конкурентів); бережливе виробництво, яке має на увазі усунення будь-яких дій, що споживають ресурси, але не створюють цінності; постійний рух уперед – впровадження дрібних, незначних поліпшень, які в підсумку призводять до істотного поліпшення якості продукту; готовність до непередбачених ситуацій – потрібно завжди прораховувати запасні варіанти і мати готові рішення на випадок будь-якої кризи; гарна репутація.
Як почати свою справу? Які перші кроки?
Починати треба з того, до чого душа лежить. Уявити все в найдрібніших подробицях в голові, «виносити» ідею, поділитися з довіреними, авторитетними людьми, ставити запитання і прислухатися до порад, але не до безпідставної критики. Від людей, які не вірять у вашу справу, треба бути подалі. Стати більш рішучою мені допомогли книги, фільми «Секрет» і «Передай далі». Важливо сконцентруватися на головному. Позитив, віра, мета – великі помічники у будь-якій справі. Час швидких грошей і купи-продай вже позаду. Слід вивчити ринок і проаналізувати, чи буде актуальною ваша справа. Не потрібно намагатися все зробити самотужки, допоможуть соратники, наставники, а також знання, організованість і відповідальність. Велику роль на старті грає оточення. Бажано, щоб воно за рівнем розвитку було на «голову вище» вас.
Як ви вибрали свою нішу? Це був усвідомлений вибір (проаналізували ринок і вибрали той напрямок, де найменша конкуренція або взагалі відсутні пропозиції) або просто вирішили «слухати серце» і поставити на рейки бізнесу улюблену справу? Як, на вашу думку, правильніше робити: прислухатися до інтуїції або підходити до цього питання «розумно»?
Я займаюся тільки тим бізнесом, який створює. Цей бізнес став логічним продовженням мого попереднього проекту – екологічного дитячого садка «Мозаїка». Оскільки такого важливого аспекту для життя і здоров’я дітей, як органічне харчування не було, я розробила проект ORGANIC VILLA. Мій син у дитинстві сильно хворів, я також перенесла важку хворобу через харчування вирощеними на хімії продуктами, тому органіка для мене – це основа основ. Тому і бізнес мій був усвідомленим і проаналізованими. У мене були знання про те, що відбувається в Європі, світі. Ми з чоловіком відвідали багато виставок органічних продуктів за кордоном, і я розуміла тенденцію. В Європі гроші аби за що платити не будуть. Вони раніше нас зрозуміли, що зайшли в глухий кут з екологією і треба рятувати себе і землю. Прикладом тому Швейцарія і Франція. Нас це ще чекає. Конкуренції в Україні немає, але і попит невеликий, зате серйозні перспективи виходу за кордон. 80% органічної продукції мої колеги продають в Німеччину, Швейцарію, інші європейські країни. Там українські органічні продукти в ціні.
При виборі бізнесу я за «золоту середину». Якщо не аналізувати ринок, а користуватися душевним поривом, вас скоріш за все чекає крах. Якщо холодним розумом, робота буде покаранням. Мені пощастило, я займаюся улюбленою справою, яка не тільки приносить дивіденди, але і відновлює землю, робить людей здоровими, а дітям дарує майбутнє.
З якою основною проблемою (проблемами) ви зіткнулися, реалізовуючи ідею свого бізнесу?
Як не банально, це людський фактор. Колгоспи відбили у місцевого населення бажання працювати на землі. Важко змінювати менталітет і методи в роботі. Не всі мої інноваційні підходи сприймаються відразу, бажання працювати по-старому дає про себе знати. Багато часу доводиться витрачати на освіту і навчання.
Одне з найактуальніших питань для підприємців-початківців, де взяти гроші на бізнес? Що б ви порадили про те, де шукати фінансування? Як з цим справляєтеся самі?
Гроші – це енергії, якими треба вміти управляти, що не кожному під силу. Якщо в голові одна думка: хочу заробити за всяку ціну, щоб їздити на крутій тачці або щоб сусід заздрив, то, швидше за все, нічого не вийде. Люди або організації, до яких ви звернетеся, відразу зрозуміють, з ким мають справу. Час шалених кредитів вже в минулому. Щоб отримати кредит, треба пред'явити бізнес-план або знайти того, хто замість вас це зробить. Є такі напрямки, які не вимагають стартового капіталу або невеликий, який можна взяти в сім'ї. Гроші на свою майбутню справу можна заробити за наймом, зібрати капітал, розвиватися поступово. А коли вже щось реальне буде, залучити партнерів. Можна, працюючи на когось, проявити себе і стати співвласником. Важливо хотіти, робити і вірити.
Я усвідомлюю важливість того, чим займаюся, з задоволенням розповідаю про свій бізнес. Так я знайшла відповідних партнерів, які поділяють мої цінності і допомагають мені триматися в рамках бізнесу. Дуже допомагає чоловік. Ми багато вміємо робити самі: конструювати, будувати, створювати ландшафти і дизайн, знаємо закони маркетингу, бренду і PR, володіємо необхідними для нашої роботи комп'ютерними програмами та іноземними мовами, що розширює коло спілкування і можливості підвищувати знання з різних інтернет-джерел. Ми використовуємо свої ресурси, а не купуємо їх на стороні. Інтелектуальна складова з фінансовою підтримкою - успіх в бізнесі.
До яких ймовірних труднощів слід бути готовим підприємцю?
Не всі згодні з тим, що гроші треба заробляти, а не отримувати. Гроші необхідно рахувати на кожному етапі розвитку: від витрат на розвиток до зарплат. Слід мати десять запасних варіантів на випадок, якщо з'являються непередбачені обставини.
Що підштовхнуло вас до участі в конкурсі? Що це вам дало?
Я б сказала не що, а хто. Мої діти з їхньою активною життєвою позицією, Даниїл і Наталя, звернули мою увагу на те, що з кампанією Amway у нас спільні цінності: турбота про здоров'я людей, збереження навколишнього середовища. Мені дуже хочеться йти в ногу з часом і не відставати від дітей, радувати їх своїми досягненнями.
Минулого року мої роботи, подані на конкурс, не були відзначені. Але я не та людина, яка просто так здається. За рік я багато чого удосконалила і зрозуміла, що шанс дається не один раз. Можливості є завжди. Було б бажання. Я стала переможцем, тому що не тільки дуже цього хотіла, я робила конкретні кроки для здійснення мрії. Мені вдалося за дуже короткий період не тільки створити виробництво, бренд, але й показати реально, як екологічний бізнес може стати ефективним. Для жителів села – це приклад того, як можна жити далеко від цивілізації і бути успішним.
Перемога дала мені фінансову підтримку для подальшого розвитку бізнесу, подарункові сертифікати на навчання «вищого пілотажу» в бізнесі, заохочувальні призи від партнерів конкурсу, жіночі подарунки від Amway, публікації, які для мене дуже важливі в просуванні органічних продуктів і нашого бренду ORGANIC VILLA.
Мій бізнес може бути прикладом для всіх, у кого є хоч невелика ділянка землі. Проект може стати великомасштабним для всієї України.