Куди спрямовуються гроші споживачів газу Дніпропетровщини, як плата за обслуговування мереж і доставку газу

З 1 квітня споживачі газу Дніпропетровської області сплачуватимуть окремо за газ як за товар та за послугу з обслуговування мереж і доставки газу. Відповідне рішення прийнято державним регулятором НКРЕКП.

На прес-конференції у м. Кам'янське представники Дніпропетровськгазу розповіли та показали на які саме роботи йдуть гроші споживачів Дніпропетровщини, як плата за обслуговування мереж і доставку газу.

"До цього часу у ціну за постачання блакитного палива була включена ціна газу 6 879 грн. за тис. куб. м. Нині з ціни газу її вилучили, після чого ціна газу, як товару зменшилась до 6 008 грн. за тис. куб. м", - пояснила журналістам помічник голови правління компанії Аліна Левкович. Платіж за доставку буде сплачуватись окремо та не є додатковим.

За словами головного інженера Дніпропетровськгазу Олександра Макаренка для кожного споживача плата за обслуговування мереж і доставку газу буде формуватися на підставі типорозміру лічильника і його максимальної пропускної спроможності. Розмір максимальної пропускної спроможності зображений на корпусі приладу обліку газу.

Олександр Макаренко зауважив, що у Дніпропетровській області більше 50% домоволодінь використовують газ комплексно, у тому числі на опалення і мають лічильник типорозміру G4. Тобто домоволодіння, споживаючи в рік близько 2,5 тис. кубометрів оплачували б за послуги з розподілу і транспортування газу 2198 грн. Після розмежування рахунків на оплату послуг за газ як товар та його транспортування, вартість послуг для таких споживачів зменшиться на 700 грн.

Новий підхід до формування вартості послуг за доставку газу, тобто відділення вартості газу як товару від вартості транспортних послуг, забезпечує рівні умови для всіх споживачів. Нині, фактично, працездатність газових мереж забезпечується за рахунок населення, яке використовує газ на опалення і за рахунок промислових підприємств.

Однак, підключаючись до газових мереж, кожне домоволодіння резервувало потужність в газовій трубі, виходячи з того обладнання, яке встановлено в будинку і потужності лічильника. Не зважаючи на те, чи використовують споживачі газ, будучи підключеними при цьому до газової мережі, фахівці компанії продовжують щоденно обслуговувати 18,23 тис. км розподільних газопроводів та вводів області, якими транспортується блакитне паливо. Зокрема, здійснюють ремонтні роботи на газових мережах, ліквідовують можливі витоки газу, виїжджають на аварійні виклики тощо. При цьому, у рахунках за газ, які сьогодні оплачують споживачі, більше 90% коштів припадає на ціну газу як товару і менше 10% - це вартість послуг із обслуговування мереж та доставки газу, які надає компанія клієнтам.

Під час виїзної прес-конференції представники ЗМІ на власні очі побачили роботу бригади АДС, яка відреагувала на виклик: "Витік газу біля ГРП" у смт. Кринички. Олександр Макаренко відзначив, що значна частина ресурсів компанії «Дніпропетровськгаз» спрямовується на оптимізацію та вдосконалення роботи в цьому напрямку. На сьогодні cпоживачів по області цілодобово обслуговує 179 бригад служби 104. Автопарк служби «104» укомплектований 49 сучасними машинами марки Volkswagen Transporter, які мають спеціальний радіозв’язок, проблискові маячки, інструментами та іншими необхідними технічними засобами. Також вони мають систему GPS-навігації, що допомагає значно скоротити час приїзду бригади до місця виклику.

Спеціалісти компанії відзначили, що із розділенням плати за послуги з постачання та розподіл газу компанія зможе рівномірно, протягом року фінансувати роботи з ремонту та модернізації газових мереж. Раніше через сезонність надходження коштів, основні роботи виконувалися в осінньо-зимовий період. Тепер, завдяки тому, що кошти рівномірно розподіляються протягом року, роботи з інвестиційної програми буде можливо виконувати також влітку. Це означає, що можна буде уникнути відключень в осінньо-зимовий період для проведення ремонтних робіт.

У кінці зустрічі Євгенія Лапко, фахівець по роботі зі ЗМІ компанії, зробила офіційну заяву від імені керівництва ПАТ «Дніпропетровськгаз» про те, що споживачам газу не потрібно піднімати паніку через розділення рахунків за газ, як товар, і за обслуговування мереж. Для споживачів нічого не змінилося - відбулося звичайне розділення платежу за використане блакитне паливо на дві частини.