Підтверджено рейтинг АТ «Комерційний індустріальний банк»

18 травня 2017 року рішенням рейтингового комітету Рейтингового агентства "Стандарт-Рейтинг" оновлено довгостроковий кредитний рейтинг АТ «Комерційний індустріальний банк» (код ЄДРПОУ 21580639) за національною шкалою на рівні uaА, прогноз стабільний. Банк або окремий борговий інструмент з рейтингом uaA
характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності чутливий до впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов. Рішення про оновлення кредитного рейтингу АТ «КІБ» прийнято відповідно до результатів аналізу підсумків роботи Банку за перший квартал 2017 року.

1. АТ «Комерційний Індустріальний Банк» в березні 2017 року запровадив для фізичних осіб переказ коштів за допомогою систем грошових переказів «WesternUnion» та «TYME». «WesternUnion» працює на ринку фінансових послуг понад 150 років. «TYME» – нова система грошових переказів на ринку України, яка працює більш ніж з 15 країнами закордоном та по території України.

Незважаючи на помітний приріст коштів юридичних та фізичних осіб, в структурі коштів клієнтів АТ «КІБ» на кінець першого кварталу 2017 року продовжують переважати кошти фізичних осіб. Кошти юридичних осіб зросли на 79,89%: з 43,454 млн. грн. до 78,169 млн. грн., а кошти фізичних осіб – на 41,90% до 163,321 млн. грн. Ключові балансові показники Банку за аналізований період 2017 року в порівнянні з початком 2017 року продемонстрували наступні темпи росту:

активи зросли на 27,09%;
обсяг кредитів та заборгованості клієнтів виріс на 25,84%;
зобов'язання збільшились на 49,46%;
власний капітал зріс на 0,47%.

Додатково Агентство звертає увагу на зміни в структурі активів Банку за перші три місяці 2017 року:
частка кредитів та заборгованості клієнтів Банку зменшилася всього на 0,43 п.п. до 43,74%;
частка грошових коштів та еквівалентів збільшилась з 4,94% до 9,53%.

Приріст основних балансових показників АТ «КІБ», на думку Агентства, позитивно впливає на діяльність Банку, а також дозволяє нарощувати об’єми бізнесу. Незважаючи на помітне зростання зобов’язань, Банк підтримує коефіцієнт капіталізації на достатньому рівні, що є важливим чинником стабільності в поточних умовах діяльності.

2. Регулятивний капітал АТ «КІБ» (Н1) за перший квартал 2017 року знизився всього на 0,89% в порівнянні з початком року, та перевищує нормативне значення, встановлене НБУ в розмірі 120 млн. грн. За той же період норматив адекватності регулятивного капіталу Банку (Н2) зменшився з 63,60% до 41,74%, або на 21,86 п.п. Незважаючи на дане скорочення, Банк підтримував високий запас Н2, навіть по відношенню до середнього значення цього нормативу по банківській системі. Високий рівень забезпеченості Банку регулятивним капіталом позитивно вливає на його кредитний рейтинг.

Додатково слід зазначити, що станом на 03.05.2017 Н1 Банку складав 204,017 млн. грн., а Н2 61,34%. Таким чином, значення Н1 Банку перевищило нормативне значення Н1, яке буде збільшено НБУ у липні 2017 року.

Агентство звертає увагу, що наприкінці листопада 2016 року ПАТ "Комерційний Індустріальний банк", який працює на ринку під оновленим брендом ComInBank, повідомив про завершення угоди з придбання 100% акцій банку міжнародним інвестором, паном Стефаном Пінтером, який базується у м. Лондоні і спеціалізується на інвестиціях у ринки, що розвиваються. Головними стратегічними цілями нового власника Банку є розвиток можливостей Банку з обслуговування підприємств малого та середнього бізнесу і підприємців в Україні, а також впровадження сучасних банківських продуктів для прискорення розвитку економіки України.

Нормативи ліквідності АТ «КІБ» станом на 01.04.2017 в порівнянні з 01.01.2017 зазнали наступних змін:
норматив миттєвої ліквідності (Н4) знизився на 304,76 п.п. до 269,02%;
норматив поточної ліквідності (Н5) збільшився на 20,26 п.п. до 220,38%;
норматив короткострокової ліквідності (Н6) зменшився на 34,10 п.п. і досяг позначки в 114,72%.

Таким чином, динаміка нормативів ліквідності Банку за підсумками першого кварталу 2017 року була різноспрямованою. Також станом на початок другого кварталу 2017 року всі три нормативи ліквідності АТ «КІБ» (Н4, Н5 та Н6) демонстрували високі значення у порівнянні як з граничними значеннями нормативів, які встановлено НБУ, так і з середніми значеннями цих нормативів по банківській системі. Станом на 03.05.2017 р. Н4 Банку складав 276,06%, Н5 – 238,90%, Н6 - 128,82%. Всі нормативи ліквідності значно перевищували середні значення по системі, і станом на 01.05.2017 Банк був дуже добре забезпечений ліквідністю.

3. За підсумками першого кварталу 2017 року прибуток Банку склав 0,668 млн. грн., що в 5,71 разів більше показника за аналогічний період 2016 року. Незважаючи на помітний ріст адміністративних витрат, АТ «КІБ» продемонструвала прибуткову діяльність.

Крім того, Агентство звертає увагу на те, що за перші три місяці 2017 року Банк зміг збільшити процентні доходи на 13,70%, а комісійний дохід - в 3,29 разів. Також Банк не допустив суттєвого зниження чистого процентного доходу.

Таким чином, згідно з даними фінансової звітності за перший квартал 2017 року, АТ «КІБ» збільшив об’єми свого бізнесу, забезпечив хороший запас нормативу адекватності регулятивного капіталу, а також нормативів ліквідності. Відповідні фактори, на фоні задокументованого бажання акціонерів збільшити статутний капітал Банку, дозволяють Агентству підтвердити рейтинг АТ «Комерційний індустріальний банк».

Рейтингове агентство «Стандарт-Рейтинг» (Україна)