pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Про нові реалії діяльності наглядових рад в українських компаніях на IV Міжнародному форумі корпоративних директорів

Змінюються часи – міняємось і ми. В епоху надшвидких трансформацій в усіх галузях економіки, система корпоративного управління не може працювати за старими сценаріями. А от впровадження сучасних тенденцій оптимізації бізнес-процесів шляхом діджиталізації відкриває безмежні можливості для росту.

Зміна ролі незалежних директорів в умовах глобальної діджиталізації, шляхи забезпечення розумного балансу інтересів Рад директорів в сімейних компаніях, а також питання екологізації та соціальної відповідальності – ключові питання, що розглядались в рамках IV Міжнародного Форуму Корпоративних Директорів, що пройшов 3 грудня в Києві.

Провідні українські та міжнародні експерти галузі обговорили проблематику роботи Наглядових рад в нових реаліях. На прикладі кейсів українських і міжнародних компаній, спікери озвучили учасникам бачення моделей взаємодії різних ланок управління та поділились шляхами їх впровадження.
Організаторами форуму традиційно виступили Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) у партнерстві з Швейцарським державним секретаріатом з економічних питань (SECO) та за сприяння Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE)
Форум зібрав понад 180 учасників. Серед них були члени наглядових рад українських та зарубіжних компаній, представники урядових інституцій, керівники великих та малих компаній, представники інвесткомпаній, банків та міжнародних організацій, які залучені до процесу становлення та розвитку корпоративного управління та діяльності наглядових рад.

Олена Волошина, керівник діяльності IFC в Україні та Олександр Окунєв, голова Правління Професійної асоціації корпоративного управління (ПАКУ) традиційно відкрили захід, звернувшись з привітальним словом та презентацією партнерів.
«У технологічно-орієнтованому цифровому світі компанії повинні вчитися оперувати новим набором припущень і принципів, щоб залишатися актуальними, конкурентоспроможними і успішними», вважає спеціальний гість та спікер Ерік Вермулен, кервник напряму корпоративного управління компанії Sigma (Нідерланди). У своєму виступі він розглянув відмінні риси нових економічних- та бізнес-моделей, їх значення для ради директорів в епоху глобальної діджиталізації.
Члени Наглядової ради ДП «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» Надія Васильєва, Дмитро Крепак, Ілля Михайлов та СЕО компанії Олег Соболєв, на прикладі власного кейсу розглянули, як стартап за кілька років перетворився на державне підприємство з ефективно діючою наглядовою радою, і яке місце в цьому процесі відведено цифровим технологіям.

Що робити, коли власник воліє самостійно приймати рішення, проте обмежений знаннями свого бізнесу та часом залученості в бізнес-процеси? Як вчинити, коли маєш класного спеціаліста СЕО, але надати посаду в компанії не наважуєшся, адже він є членом родини і вирішення будь-якого робочого моменту може перетворитись на конфлікт? І, власне, вирішення яких питань може і повинен брати на себе власник, а які має делегувати співвласникам/партнерам/підопічним? Ці та інші питання було піднято під час Форуму членами Ради директорів Multiplex Владиславом Бурдою, Володимиром Трофименко, Олександром Почкуном, Оксаною Семенюк та Ігорем Савкіним. Вони поділилися досвідом як стати інституціональною компанією, де враховані інтереси усіх стейкхолдерів.
«Незалежні Ради Директорів можуть і повинні бути ключовим помічником та натхненником для керівників та власників компаній в заохоченні випрацювати правильні амбіції та стратегічні пріоритети для бізнесу. Стратегія та постійна робота над її втіленням – це пальне для організації. Наскільки це пальне якісне настільки далеко бізнес може поїхати», - відмітила Оксана Семенюк.

«Корпоративне управління і борд в сімейній компанії – це гра для розумних. Будь-який власник, який зібрав незалежний борд, має достатньо влади, щоб його розпустити. І якщо щось пішло не так: борд різко висловлюється, виникають суперечки і навіть конфлікти, а власник продовжує грати за правилами: поважає незалежну думку, зберігає гідність, піклується про інтеграцію сім’ї та менеджменту, проявляє увагу до інтересів усіх стейкхолдерів і при цьому готовий залишатися підзвітним – це те що завжди буде відрізняти інституційну компанію від приватної крамнички. Незалежно від її розмірів», - вважає Владислав Бурда, голова Ради директорів Multiplex

Дорадча рада чи наглядова? Хто краще підтримає стратегічний розвиток компанії? В чому особливість першої? Що думають про це експерти та власники компаній? Не словами, а практичними порадами поділились спікери Ірина Стародубова, експерт DYB, асоційований партнер компанії Capital Times, Олег Дрінь, експерт DYB, керівник офісу «K.Hartwall Invest» в Україні, Андрій Усенко, власник мережі магазинів-ресторанів «М’ясторія», Поліна Кошарна, співвласник групи компаній «Сузір’я», Ігор Дробітько, власник компанії «Абвер-Україна» та Тарас Кицмей, співзасновник та член Ради директорів IT-компанії SoftServe, під час розгляду кейсів шведського проекту DYB | DEVELOP YOUR BUSINESS.

«‎Українські компанії зростають, а разом з ними і ризики прийняття поспішних, емоційних рішень. Компаніям, як повітря, потрібна зовнішня експертиза та погляд зі сторони». Ірина Стародубова відмітила: «Advisory Board, на відміну від Наглядової Ради, може не входити до структури корпоративного управління. Як підтримуючий орган, вона створюється як для акціонерів компанії, так і для СЕО», - зазначив Ігор Гут, керуючий партнер DYB Ukraine.

Володимир Ігонін, партнер ЮФ «Василь Кисліь і Партнери», експерт форуму, висловив думку, що одна з найважливіших, якщо не найважливіша, задача ради – ставити правильні питання відповідним людям у потрібний момент. В англійській для цього є влучне дієслово to challenge. Такі правильні питання захищають компанію від ризиків і непідготовлених ідей, а також здатні вивести на рішення, які принесуть цінність у майбутньому. Сергій Гончаревич, керуючий партнер Capital Times, також зазначив, що розвиток корпоративного управління – шлях до підвищення ефективності українського бізнесу і його прийняття на глобальних ринках.
Окремим блоком на Форумі було піднято проблему екологічної та соціальної відповідальності в бізнесі, як важливу стратегічну складову перспективи підприємств. Так, під час панельної дискусії на прикладі детального кейсу «ДТЕК» було розглянуто можливості впровадження корпоративної екологічної політики в компанії. Модерував панель Олексій Поволоцький, директор з корпоративного управління, ризик-менеджменту і комплаєнсу ДТЕК. Експертами в цій дискусії виступили: Олександр Кучеренко, директор зі сталого розвитку ДТЕК, Борис Джанджалія, Corporate Governance Officer, IFC та Тетяна Сахарук, директор Представництва Global Compact в Україні.

Динамічне інтерв’ю зі Шевкі Анджунером, головою Наглядових рад АТ «Укрзалізниця», НЕК «Укренерго», де роль інтерв’юера взяв на себе Олексій Долгіх, керуючий партнер Українського офісу компанії Boyden Global Executive Search – стало натхненним завершенням заходу.
Форум показав, що українські компанії намагаються бути в тренді світових тенденцій належного корпоративного управління та впроваджувати нові практики у діяльність наглядових рад.

*Організатори: Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) у партнерстві з Швейцарським державним секретаріатом з економічних питань (SECO) та за сприяння Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Офіційний юридичний партнер: ЮФ «Василь Кісіль і Партнери». Офіційний енергетичний партнер: енергетична компанія «ДТЕК». Офіційний HR партнер: компанія Boyden. Офіційний консалтинговий партнер: компанія Baker Tilly. Офіційний інвестиційний партнер: компанія Capital Times. Офіційний навчальний партнер: Український інститут корпоративного управління. Event-провайдер: Компанія Event Envoy.
Генеральний ТВ-партнер: Телеканал «Перший діловий». Юридичний медіа партнер: Юридична газета. Медіа партнери: finpost.com.ua, портал Politeka, Znaj.ua.

Форум пройшов за підтримки: Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), Фонду державного майна України (ФДМУ), Професійної асоціації учасників ринків капіталу і деривативів (ПАРД), Української Асоціації Інвестиційного Бізнесу, ПАТ «Національний депозитарій України» (НДУ), Ліги страхових організацій України (ЛСОУ), Американської торговельної палати в Україні (АСС), Міжнародного інституту бізнесу (МІБ).

Похожие пресс-релизы