pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Оцінки міжнародних рейтингових агентств перестають відображати дійсність

В Асоціації українських банків вважають, що необхідно радикально поміняти методику роботи рейтингових агентств, навіть, можливо, шляхом створення нових спеціалізованих структур, які даватимуть більш-менш об’єктивну оцінку і не будуть неадекватними у них. “Час і ситуація вимагають того, щоб методика, опираючись на яку здійснюється оцінювання інвестиційного ризику як держави, так і окремого банку, була відкритою і враховувала специфіку тогочасної економічної моделі”, – кажуть в АУБ.

В АУБ також вважають, що структури, які мають замінити рейтингові агентства, повинні бути, перш за все, некомерційними і націлюватись на виконання функцій незалежної оцінки надійності того або іншого об’єкту інвестування, а не збереження свого реноме, як джерела прибутку. Це дозволить забезпечити фінансовий ринок якісною інформацією про ситуацію на ринку. На даний момент оцінки, які дають рейтингові агентства, можна розглядати як частково достовірну інформацію, яка відображає лише думку рейтингового агентства.

Криза, яку зараз переживає світова економіка, виявила ще одну проблему, на яку мало звертали увагу в стабільніший час. Рейтингові агентства завжди вважалися високопрофесійними аналітичними центрами. Багато інвесторів, вирішуючи питання про інвестування в той або інший актив, часто керувалися рекомендаціями цих агенцій, беззастережно довіряючи їх інформації. Але події, які розгорнулись на ринку американських іпотечних паперів, а особливо події, пов’язані з банкрутством інвестиційного банку «Меррін Лінч», показали, що робота рейтингових агентств не задовільна. Фактично агентства не виявили проблем, які несли американські цінні папери. Крім того, їх інформація стосовно надійності інвестицій виявилася поверхневою і не відповідала дійсності. Як наслідок, після цих подій рейтингові агентства почали дуже критично підходити до оцінки надійності банків і фінансових інститутів. Маятник хитнувся в інший бік. Тепер агентства почали перестраховуватись і прагнуть занизити кредитний рейтинг, намагаючись в такий спосіб довести свою необхідність. Це не могло не торкнутись адекватності оцінки подій в українській фінансовій системі рейтинговими агентствами. Підтвердженням є останні кредитні рейтинги економіки України та українських банків, присвоєні агентством Fitch.

Банківські експерти переконані, що знижуючи кредитний рейтинг низки українських банків, рейтингове агентство Fitch послуговувалось виключно своєю думкою, не враховуючи поточну ситуацію на українському банківському ринку. Проблема у тому, що методика оцінки міжнародних рейтингових агентств помилкова в своєму методологічному підході. Рейтингові агентства намагаються оцінити ризики в країнах, що розвиваються, застосовуючи до них жорсткі вимоги ринків розвинутих країн. І навпаки, оцінюючи ринки розвинутих країн, агентства безпідставно завищують прогнози позитивного розвитку країни або галузі. Такий підхід не дозволяє інвесторам реально оцінити надійність того або іншого об’єкту інвестування. Тому в Асоціації українських банків вважають, що необхідно змінити методику роботи рейтингових агентств, зокрема й шляхом створення нових спеціалізованих структур.

Прес-служба Асоціації українських банків

Похожие пресс-релизы