BFM Group ініціює внесення змін до методичних рекомендацій з розробки бізнес -планів

Згідно результатів дослідження, що в 2009 році проводилося Міжнародним фондом Блейзера, серед факторів ризику для більшості інвесторів, що розглядають можливість співпраці з Україною є низька якість корпоративного управління.
Зокрема, недостатня увага приділяється розробці інвестиційної документації, щоб відповідала прийнятим стандартам та була зрозуміла інвесторам.
Аналіз свідчить, що методична база, яка використовується переважною більшістю вітчизняних підприємств для планування свого розвитку, не відповідає міжнародним рекомендаціям.
Це відштовхує потенційних національних та іноземних інвесторів, а також кредиторів від здійснення капіталовкладень. Вони не мають можливості провести за прийнятними для них методиками (міжнародними стандартами) експертизу економічної ефективності поданих їм бізнес-планів, щоб за її результатами визначитися щодо гарантій повернення вкладених інвестицій та рівня очікуваних прибутків.
Зазначена обставина сьогодні є однією із ключових, що створюють проблеми для залучення інвестицій в економіку України, і тому потребує негайного реагування.
Більшість підприємств державного сектору економіки, готуючи інвестиційні пропозиції, користуються методичними рекомендаціями з розроблення бізнес-планів, затвердженими наказом міністра економіки України за №290 від 06.09.2006р..
Експерти та аналітики інвестиційно-проектної компанії BFM Group, ознайомившись з вищенаведеними методичними рекомендаціями прийшли до висновку про те що вони мають значні недоліки та не відповідають світовим стандартам, зокрема методології UNIDO, що викладена в «Керівництві по підготовці техніко-економічних обґрунтувань промислових проектів» (видання друге, 1991 рік) та рекомендована до використання підприємствами країн – членів UNIDO (Організація об’єднаних націй з промислового розвитку).
Україна стала членом UNIDO в 1995 році після підписання між урядом України і Організацією Об'єднаних Націй по промисловому розвитку Угоди про співпрацю у сфері промислового розвитку.
Надання проекту у формі, що відповідає стандартам рекомендацій UNIDO (Центру промислових зв’язків ООН) надає певну перевагу щодо прийняття позитивного рішення фінансування, а також дає деякі уявлення якості менеджменту підприємства – заявника.
Ретельно відпрацьовані згідно міжнародним стандартам інвестиційні пропозиції сприяють загальному приросту обсягів залучення іноземних інвестицій в економіку України та відіграють важливу роль, враховуючи перспективи вступу України до Світової організації торгівлі.
Спеціалістами компанії BFM Group розроблені пропозиції щодо доопрацювання методичних рекомендацій з розробки бізнес планів міністерства економіки України які враховують міжнародний досвід з цього питання, зокрема , рекомендацій UNIDO, TACIS, Світового та Європейського банків, та інших міжнародних фінансових структур.
В даний час BFM Group ініціювала звернення до прем’єр-міністра України щодо створення спільної робочої групи Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України та BFM Group, та наступного внесення відповідних змін до даного документу.

Довідка.
Інвестиційно-проектна компанія BFM Group створена в 2003 році. Основні напрямки діяльності - управління промисловими інвестиційними проектами та надання професійних послуг з розробки інвестиційної документації (бізнес-плани, ТЕО, меморандуми, фінансові моделі бізнесу, концепції підприємств що приватизуються).

Прес-служба
BFM Group