pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Сегодня президент Украинской Федерации страхования Александр Завада и страховщики - члены Федерации направили письмо Президенту

Президентові України
В.А. ЮЩЕНКУ

Генеральному прокурору України
МЕДВЕДЬКУ О.І.

Прем’єр-міністру України
Ю.В. ТИМОШЕНКО

Голові Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України
В.Б. АЛЬОШИНУ

Про незаконне втручання
в діяльність МТСБУ

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
18 лютого 2009 р.

Страховики-члени Президії, Координаційної ради Моторного (транспортного) страхового бюро України (надалі –МТСБУ), Українська федерація убезпечення звертаються у зв’язку з порушенням законодавства України шляхом незаконного стороннього втручання в діяльність МТСБУ.
Ринок обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (надалі - ОСЦПВВНТЗ) є соціально важливим ринком. Регулювання цього ринку здійснюється відповідно до норм закону. У зв’язку з тим, що у регулюванні беруть участь, як представники органів влади, шляхом членства у складі Координаційної ради МТСБУ, так і страховики, вдалося досягти збалансованості інтересів, як ринку так і держави.
Тому протягом останніх років основні зусилля МТСБУ були спрямовані на розвиток ринку, розробку нормативно-правової бази, підвищення прозорості та ефективності діяльності МТСБУ, удосконалення внутрішніх регламентів МТСБУ, підвищення фінансової надійності.
Не зважаючи на зростання кількості ДТП та відповідно розмірів страхових виплат, які вже на сьогодні перевищили 800 млн. грн., рівень урегульованих справ є досить високим і становить близько 97,4 відсотка, що свідчить про ефективність діяльності МТСБУ. Значна робота МТСБУ проводиться і щодо підтримання участі страховиків в міжнародній системі автострахування «Зелена картка»
Безумовно МТСБУ має підвищувати ефективність своєї роботи. Так, наприклад, страховиків не задовольняє рівень забезпечених полісами ОСЦПВВНТЗ транспортних засобів, який не перевищує 50 відсотків.
Сьогодні на МТСБУ, як і на страховий ринок України, негативно впливає банківська криза, економічна криза, а також кризи фондового, валютного ринків та ринку нерухомості. В 2009 році прогнозується загрозливе скорочення (до 30 відсотків) обсягу класичного ринку страхування при невпинному зростанні розмірів страхових відшкодувань. Внаслідок впливу криз суттєво, фактично в 2 рази, скоротились обсяги активів страховиків. Близько 50 відсотків страховиків класичного ринку страхування, більшість з яких є членами МТСБУ, вже в 2009 році можуть опинитись під загрозою банкрутства.
В ситуації кризи втягнення МТСБУ в будь-яке політичне чи економічне протистояння неприпустимо.
Тому страховики виявляють свою занепокоєність та стурбованість у зв’язку з тим, що днями було виявлено факти стороннього втручання в діяльність МТСБУ з метою заміни його керівництва. Приводом для цього стало нібито закінчення строку перебування на посаді Президента МТСБУ.
Рівновіддаленість нинішнього керівництва ввід основних гравців на ринку ОСЦПВВНТЗ, а відповідно і високий ступінь безпеки управління коштами МТСБУ, в т.ч. Гарантійного фонду, не до вподоби окремим членам МТСБУ та особам, яких вони залучили у цю незаконну схему.
Уже сьогодні можна стверджувати, що справжньою метою цієї групи є встановлення безроздільного контролю над коштами МТСБУ.
Виконавцями є заступник Міністра охорони здоров’я Яковенко Ігор Валентинович, який одночасно є Президентом Асоціації «Страховий бізнес» та донедавна був радником Президента АТ «Українська пожежно-страхова компанія», Михайлов О.М., який є співвласником АТ «УПСК», члени асоціації «Страховий бізнес» Гандельман Д.Г. - голова Правління ЗАТ «Міська страхова компанія» та Дунаєвський Р.А. представник ВАТ-АСК «Скарбниця».
Прикро, що у брудну гру було втягнуто і Голову Наглядової ради ЗАТ ФГ «Страхові традиції» Гончарова Д.В. та Голову Правління ЗАТ «СК «Кредо-класик» Єфімова Ю.П.
Не дивлячись на те, що Президент МТСБУ продовжує виконувати свої обов’язки, ця група ініціювала скликання 17 лютого 2009 року у незаконний спосіб засідання Президії МТСБУ, хоча відповідно до пункту 8.3.6.Статуту МТСБУ засідання Президії скликаються виключно Президентом МТСБУ і лише у разі, якщо повноважне засідання Президії не скликається протягом 45 днів або Президія не спроможна прийняти рішення, відповідні повноваження Президії виконуються Координаційною радою МТСБУ.
Норма статуту щодо перебрання на себе Координаційною радою Бюро не може бути застосована у цій ситуації, оскільки Президія МТСБУ може бути скликана в установленому порядку Президентом МТСБУ, який продовжує виконувати свої повноваження відповідно до пункту 8.3.3. Статуту МТСБУ, у зв’язку з тим, що він обраний безстроково і для припинення його повноважень необхідно прийняти рішення Президії про відкликання з посади.
МТСБУ здійснює управління коштами централізованих страхових резервних фондів. Кошти цих фондів розміщуються з урахуванням пропозицій страховиків. В разі банкрутства страховиків за рахунок цих коштів мають здійснюватися виплати страхових відшкодувань. При цьому, у разі недостатності коштів щомісячних відрахувань страховиків, виплати будуть здійснюватися і за рахунок гарантійних внесків. Тому від професійної позиції керівництва МТСБУ багато в чому буде залежати довіра страхувальників та інвесторів до ринку та відповідно існування в подальшому цього виду страхування взагалі.
Якщо в найближчий час не буде вжито відповідних заходів, може повторитись ситуація 2003 року, коли протягом майже року не було проведено жодного засідання Президії МТСБУ, а вид страхування знаходився на грані ліквідації.
У зв’язку з наведеним звертаємося до Вас з проханням доручити відповідним службам вивчити ситуацію, пов’язану зі спробами у незаконний спосіб встановити контроль над МТСБУ, та за результатами перевірки надати таким діям належну оцінку.
Віримо, що вжиття оперативних заходів, досвід та професіоналізм органів державної влади дозволить не допустити тиску на керівництво МТСБУ, членів Президії та Координаційної ради МТСБУ та зберегти довіру страхувальників та інвесторів до ринку обов’язкового страхування відповідальності автовласників.

Від членів Президії МТСБУ:

Голова Наглядової ради
НАСК "ОРАНТА" О. Спілка

Голова Правління ВАТ
СК «Універсальна» О. Музичко

Від членів Координаційної ради МТСБУ:

Голова Правління ВАТ
УСК “Дженералі Гарант” Ю. Лахно

Голова Правління ЗАТ
АСК “ІНГО Україна” І. Гордієнко

Від Української федерації убезпечення:

Президент УФУ О. Завада

Похожие пресс-релизы