VII Львівський міжнародний інвестиційний форум «Євро-2012: Україно, вперед!»

Інвестиційні можливості Львівщини
4-5 жовтня 2007 р. у Львові пройшов VII Львівський міжнародний інвестиційний форум «Євро-2012: Україно, вперед!», організований Львівською міською радою та компанією Conference House. На Форум з’їхалися гості з трьох частин світу (Європа, Азія, Америка), з понад 20-и країн. Було представлено близько 500 бізнесових структур різних галузей економіки. Зокрема, прибула делегація Польщі як партнера України у проведенні «Євро-2012».
Пленарне засідання відкрив Петро Олійник, голова Львівської обласної державної адміністрації, привітавши учасників та гостей форуму.
Також на церемонії відкриття Форуму виступили:
 Іван Федоренко, Голова Виконавчого комітету з підготовки і проведення Євро-2012
 Голова Львівської обласної ради, Мирослав Сеник
 Посол України у Польщі Олександр Моцик
 Міністр будівництва Польщі Мірослав Барщ
 Мер Львова Андрій Садовий, який презентував можливості міста щодо підготовки до Євро-2012. Він зауважив, що найважливіші зміни відбудуться у транспортній галузі Львівщини – як з точки зору сполучення Львову з іншими регіонами, так і всередині міста. Зокрема, мова йде про реконструкцію міського аеропорту, що знаходиться у комунальній власності; підключення Львова до мережі швидкісного залізничного сполучення; реконструкцію автовокзалу. У галузі готельного господарства передбачається довести кількість номерів у готелях до 20 тисяч, вже відведено 26 територій під нові готелі (10 ділянок затверджені Львівською міською радою). Особлива увага приділяється південно-західній частині міста, де буде сконцентровано більшість подій Євро-2012 (включаючи майбутні fun-зони у львівських парках, соціальну інфраструктуру).
По завершенні церемонії відкриття гості розійшлися працювати по галузевих конференціях, в рамках яких окремо та більш детально розглядалися питання розвитку транспорту (залізничного та повітряного), розбудови туристичного іміджу Львівщини, розвитку інформаційної співпраці України та Польщі.

Розбудова інфраструктури Євро-3012
Аеропорт. Під час форуму пройшов круглий стіл на тему реконструкції аеропорту, представники консалтингових компанії NACO (Netherlands Airport Consultants B. V.) (Нідерланди), а також представники Державної авіаційної адміністрації та менеджменту львівського аеропорту обговорили концепцію розвитку аеропорту, яку запропонувала австрійська компанія Airport Consulting Vienna. Зокрема пропозиції та зауваження до концепції стосувалися місця знаходження аеропорту, довжини злітної смуги, розміру нового терміналу та іншого. «Представники австрійської фірми попрацювали над концепцією розвитку львівського аеропорту добре, оскільки мають досвід проектування аеропорту в Борисполі. Проте рішення мають приймати міська влада та Міністерство транспорту та зв’язку України. Зволікати з прийняттям рішення не варто, оскільки, як показує досвід, 30% вболівальників на такі заходи, як Чемпіонат Європи з футболу, прибувають літаками», - повідомив під час круглого столу заступник голови Державної авіаційної адміністрації Василь Мамот.
Як зазначив начальник управління зовнішньоекономічної діяльності та інвестицій Львівської міської ради Тарас Бурган, дискусія під час круглого столу стала основою для вироблення концепції розвитку аеропорту, яку пізніше буде представлено на розгляд громадськості та сесії міської ради.
Генеральний директор міжнародного аеропорту Львова Олександр Загрева повідомив що основні питання розвитку аеропорту на сьогодні стосуються його розташування, реконструкції злітної смуги та реконструкції існуючого терміналу. «Ми врахуємо пропозиції австрійської консалтингової компанії щодо розвитку аеропорту, але участь у тендері братимуть ще й інші компанії».
Стадіон. Також на Форумі обговорили тему будівництва стадіону у Львові. Три іноземні компанії презентували свої пропозиції. За словами міського голови Андрія Садового, ще дві пропозиції надійшли перед форумом. Зараз міська рада розглядатиме ці пропозиції і спільно з УЄФА прийме рішення на користь однієї компанії. Він також повідомив, що вже навесні розпочнуть будувати стадіон, щоб закінчити роботи до 2010 року. «Наразі я віддаю перевагу компанії, яка має конкретні пропозиції і досвід будівництва стадіонів», – зазначив міський голова Львова.
На круглому столі концепцію будівництва багатофункціонального спортивного комплексу та футбольного стадіону представила компанія Marazzi. Вона запропонувала готовий проект з інфраструктурою: торгові та розважальні центри, і вже у 2008 році, за їхніми словами, тут можна було би провести юніорський матч. Вартість будівництва стадіону становить 350 млн євро.
Інша пропозиція прозвучала від компанії Implenia/Axon , де більшу увагу зосереджено на прилеглих об'єктах. Вони пропонують збудувати окремо торговий центр та стадіон. Вартість будівництва стадіону оцінюють у 200 млн євро.
Своє бачення стадіону представила також компанія OHL (Іспанія). Вона пропонує збудувати стадіон та мережу розважально-відпочинкових закладів за 150 млн євро. Їхня концепція передбачає будівництво спочатку стадіону, а закінчення розбудови інфраструктури до 2015 року. Основними критерієм, за яким визначать інвестора, є термін виконання робіт.

В очікуванні гостей
Готелі. Не менш важливим питанням розвиток готельного господарства міста Львову. Андрій Ставенко, експерт з питань розміщення ФФУ Євро-2012 під час доповіді на тему «Готельний ринок Львова: сучасний стан та перспективи» в рамках II Hotels Professionals Meeting 2007 повідомив про потреби міста в готельній сфері на час проведення Євро-2012. За його словами, Львову потрібно 1413 готельних місць категорії 4-5 зірок у випадку якщо стадіон збудують на 36 тис. місць. Якщо місткість стадіону збільшиться до 50 тис., то кількість готельних місць - до 2000. «Гостей та учасників Євро-2012 можуть приймати також міста-супутники, які знаходяться в радіусі 70 км від Львова. Проте важливою є наявність хороших готелів та аеропортів в цих містах. Для уболівальників передбачається будівництво соціального житла та реконструкція гуртожитків вищих навчальних закладів міста. В цьому питанні має бути налагоджена співпраця міста та інвесторів», - повідомив А.Ставенко.
Туризм. Очікується що до Львова приїде на фінальну частину чемпіонату Європи з футболу у 2012 році 50 тис туристів. Тому в рамках VII Львівського міжнародного інвестиційного форуму відбувся Круглий стіл на тему: «Формування туристичного бренду», який одночасно увійшов до складу заходів Польсько-Українського Форуму Міст Євро-2012. У обговоренні питань брендування регіону взяли участь провідні експерти у галузі брендингу та управління іміджем, а також представники муніципалітетів міст Польщі та України, що прийматимуть Євро-2012. Василь Косів, заступник міського голови Львову з гуманітарних питань вважає, що до традиційного позиціонування міста як «міста кави», «столиці Західної України», «Український П’ємонт» тощо мають додатися інші риси, привабливі для потенційних туристів. Зокрема, доцільно позиціонувати Львів як вітчизняний Книгбург з урахуванням того, що тут проходить унікальний Форум Книговидавців, «місто гасового ліхтаря» (цей прилад було винайдено саме тут), і, нарешті «міста футболу» (перший футбольний матч на території сучасної України відбувся у Львові між місцевою командою та командою міста Краків у 1894 р.). Олена Дерев’янко, керуючий партнер однієї з провідних вітчизняних «піар»-агенцій PR-Service та віце-президент Української ліги по зв’язках з громадськістю, акцентувала увагу присутніх на важливості організаційних аспектів управління туристичним іміджем регіону. На її думку найважливішим питанням є ефективна співпраця між органами державної влади та підприємцями регіону, а також глибинні ментальні зміни у свідомості місцевого населення у напрямі розвитку традицій гостинності у її сучасному вимірі.

Україна-Польща: одна команда
Міста-господарі ЄВРО 2012 в рамках VII Львівського міжнародного інвестиційного форуму презентували Польсько-Український Форум Міст Євро-2012. Проект ініційований урядом м. Вроцлав (Польща) та керівництвом Колегіуму Східної Європи ім. Яна Новака-Єжьоранського (Польща), фінансується МЗС Польщі та Польсько-Американським Фондом Свободи.
Метою роботи Форуму Міст Євро-2012 за задумом організаторів є побудова польсько-української платформи співпраці в рамках підготовки до Євро-2012, створення умов для взаємного обміну досвідом, спільному напрацюванню стратегії кооперації, а також підготовці кадрів для здійснення професійної ефективної діяльності при організації Чемпіонату. Учасниками програми є працівники органів місцевого самоврядування міст-господарів, відповідальні за підготовку до Євро-2012. Відповідно, до проекту залучено муніципалітети таких міст як Варшава, Вроцлав, Гданськ, Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, Львів, Познань. Партнерами Форуму Міст Євро-2012 є міська рада м. Львова, Посольство України у Республіці Польща, Посольство Республіки Польща в Україні, Федерація футболу України, Польський футбольний союз.

ПРЯМА МОВА

Міжнародний інвестиційний форум загалом провів п’ять конференцій, три круглі столи та два семінари. При закритті форуму на прес-конференції п. Садовий сказав:
«Я не пам’ятаю, щоб за останні роки на круглих столах були такі цікаві дискусії як за ці два дні. Була цікава дискусія щодо будівництва стадіону та три великих дискусій щодо проекту реконструкції аеропорту з будівництвом нового терміналу. Цікавою була конференція по транспорту, яка була однією з ключових. Шкода, що такі речі у нас не почалися років 15 назад. Ми дали сигнал дуже серйозним людям. Вони зрозуміли, що у Львові можна працювати. Є дуже багато цікавих проектів в Україні, але вони приїхали саме до Львова. Я побачив дуже багато речей, які потрібно наступного разу робити краще, проте загалом рівень організації мені сподобався. Сподобався своєю дискусійністю та відвертістю учасників. Пишні святкування уже нікому не потрібні. Зараз є ділова розмова, яка триватиме і завтра», - наголосив Андрій Садовий.