Подолання системної кризи виробництва твердого біопалива

23/04/2013 у Києві відбувся перший інформаційний семінар Українського Пелетного Союзу, присвячений впровадженню системи сертифікації твердого біопалива ENplus в Україні.

До участі в Семінарі долучилося більше 30 учасників - виробників і трейдерів пелет і брикетів. В ході дискусії щодо нагальних питань галузі було виявлено основні фактори, що заважають українським виробникам налагодити рентабельний експорт і збут на внутрішньому ринку:

Сировина: Незважаючи на те, що Україна щорічно заготовлює близько 15 млн кубометрів деревини, відходи деревообробної промисловості (тріска, тирса) переробляють виробники не тільки біопалива, але і виробники ДСП та МДФ, які закупають в лісгоспів відходи деревини наперед і, завдяки державній підтримці, отримують перевагу на торгах. Вже близько 40% українських виробників біопалива, активних ще у 2012 році, зупинили виробництво з цієї причини. Іншим нагальним питанням є легальність сировини і її документаційне підтвердження з огляду на введення до дії Регламенту ЄС №995/2010 "Щодо легального походження деревини при експорті до країн ЄС"

Попит: Основні обсяги українського виробництва пелет і брикетів спрямовані на експорт, лише 30% в 2012 році було використано на внутрішньому ринку для виробництва тепла та електроенергії. Існуючий в Україні "зелений тариф" на електроенергію з біомаси (134.46 коп/кВт*год без ПДВ) за всі роки існування цього механізму стимуляцї ринку отримало лише 3 підприємства. Виробники орієнтовані здебільшого на експорт і основним імпортером є Польща, куди в 2012 році пішло втричі більше пелет, ніж у всіх інших напрямках разом взятих. З огляду на нещодавнє зниження Росією ціни на газ для Польщі і ринкові чутки про повернення Vattenfall до опалення на газу, українських виробників очікуватиме складний сезон. Тим не меньш, дифіцит біопалива в країнах Євросоюзу існує і єдиним шляхом до прямих контрактів з країнами Західної Європи є сертифікація твердого біопалива.

Інформація і бюрократія: Відсутні належні інформаційно-маркетингові механізми - кожен виробник і кожен трейдер для формування рентабельної маркетингової стратегії має докладати неймовірних зусиль та часу. Для одержання дозвольної документації на експорт іноді доводиться чекати до 2-ох місяців, що неможливо при діючих ринкових вимогах.

Для подолання системної кризи галузі і для формування внутрішнього ринку Український Пелетний Союз впроваджує в Україні європейську систему сертифікації твердого біопалива ENplus для виробників, орієнтованих на експорт, а також українську систему сертифікації ENua для внутрішнього ринку. ENua діятиме на території України і надаватиме українським виробникам можливість брати участь у тендерах і державних закупівлях твердого біопалива. Виробники і трейдери, сертифіковані за ENplus, одержать можливість прямих форвардних контрактів з країнами Західної Європи за реальними, а не трейдерськими демпінговими цінами. Необхідно чітко визначати класи біопалива за їх енергетичними і технічними характеристиками і експортувати лише високоякісне біопаливо, залишаючи решту на внутрішньому ринку і спрямовуючи на подолання газової залежності та зниження тарифів ЖКГ.

Тим українським виробникам та трейдерам твердого біопалива, хто не зміг відвідати Семінар, буде надано можливість перегляду відеоматеріалів Семінару, що будуть незабаром розміщені на сайті Українського Пелетного Союзу: www.uup.org.ua

Фотоогляд події розміщено на сторінці Українського Пелетного Союзу у Facebook: http://www.facebook.com/UkrainianPelletsUnion