Чи стануть цифрова економіка та стратегія створення «точок зростання» локомотивом розвитку України

На другому Київському міжнародному економічному форумі відомі експерти шукатимуть відповідь на питання, які галузі й яким чином потрібно розвивати в Україні для швидкого зростання економіки.

Авторитетні зарубіжні й вітчизняні експерти, бізнесмени та політики, яких 8 жовтня 2015 року збере разом Київський міжнародний економічний форум (КМЕФ), мають дати чітку відповідь на питання: «Що має зробити уряд і парламент для забезпечення припинення падіння економіки та її швидкого зростання?»

Які галузі економіки можуть стати українськими «точками зростання» — агропром, ІТ, легка промисловість чи ВПК? Які економічні моделі потрібно запровадити в Україні для створення привабливого бізнес-клімату — промислові кластери, індустріальні чи технопарки? Які глобально конкуренті умови має забезпечити уряд для приходу іноземних інвесторів і як запобігти корупційним рішенням у випадку створення преференцій? Як впливає успішне функціонування промислових кластерів та індустріальних парків на розвиток усієї економіки та добробут населення? Чи можливо перетворити олігархічні фінансово-промислові групи на серцевини інноваційних кластерів? На ці та інші питання під час дискусії «Точки зростання» та збільшення експорту в умовах глобальної конкуренції» дадуть відповідь авторитетні експерти: засновник і професор провідної китайської бізнес-школи Cheung Kong Graduate School of Business Сян Бін, віце-президент Європейського центру з питань підприємництва Єжи Квецинський, директор Парку високих технологій Республіки Білорусь Валерій Цепкало та член наглядової ради «Єврокар» і директор «Сезпарксервісу» Володимир Панов.

Однією з «точок зростання» України могла б стати галузь високих технологій. Зробивши ставку на розвиток цифрової економіки, наша країна має великі шанси здійснити справжній прорив. Однак розвиток високих технологій в Україні не може досягнути адекватного рівня у зв’язку з відсутністю в країні інноваційної інфраструктури. До того ж суспільство має невисокий рівень навиків у цифровій сфері та не довіряє електронним послугам, наука орієнтована на сировинну економіку, відбувається відтік мізків, а венчурне фінансування практично відсутнє. Все це гальмує розвиток підприємств, які створюють високотехнологічні продукти, а успішні українські хай-тек-компанії концентруються переважно на ІТ-аутсорсингу.

«Україна, на жаль, у багатьох аспектах відстала від передової розвитку ІТ-технологій. Так, у країні є багато хороших програмістів, проте аутсорсинг створює лише хороші робочі місця, але не може призвести до інноваційного прориву. Також у країни поки немає гучних історій успіху, як Skype в Естонії або ICQ у Ізраїля. Навіть кількість ІТ-фахівців не така вже й висока. Наприклад, в Естонії з 1,3 млн жителів 18 000 — ІТ-шники, а в Україні їх — до 100 000. Частка ІКТ у ВВП Естонії — 7%, а в Україні — приблизно 2%, — зазначає Яніка Мерило, управляючий директор Асоціації міжнародних інвесторів UVCA та один із спікерів другого КМЕФ. — При цьому я вірю в потенціал ІТ для розвитку України, для створення нової економіки. Навіть досягнення рівня 7% ВВП для ІТ — це сотні тисяч нових, добре оплачуваних робочих місць. Та для цього держава повинна зробити розвиток експортоспроможних інноваційних рішень одним із пріоритетів і постійно, протягом десятиліть, розвивати відповідну екосистему».

Проблемам розвитку цифрової економіки в Україні буде присвячена панельна дискусія «Цифрова економіка — локомотив розвитку суспільства». Участь у ній візьмуть, окрім пані Мерило, викладач Стенфордського університету та управляючий директор Innovarium Ventures Бартон Лі, директор енергетичного та промислового сектора Intel у регіоні EMEA Ханс Швадерер, менеджер з розвитку бізнесу Cisco в Україні та країнах СНД Валерій Фіщук, провідний консультант з питань державного сектору компанії Hewlett-Packard Мілан Штерба, ментор та експерт бізнес-інкубаторів WannaBiz і InVenture Євген Саранцов і Валерій Цепкало. Вони спробують визначити, які завдання повинні рішити уряд і парламент України задля розвитку цифрової економіки, які економічні стимули потрібно використовувати для просування інновацій у всі сфери життя, чи можливо створити в Україні власні «силіконові долини» тощо.

Загалом, програма другого Київського міжнародного економічного форуму складатиметься з пленарного засідання та 11 панельних дискусій. У форумі братимуть участь кілька десятків іноземних і українських спікерів: відомі економісти та реформатори, представники великих міжнародних компаній, громадські діячі, члени Кабінету Міністрів і депутати Верховної Ради України та ін.

Реєстрацію на КМЕФ-2015 уже відкрито. Стежте за новинами на сайті форуму та на офіційній сторінці у Facebook.

Київський міжнародний економічний форум (Kyiv International Economic Forum, KIEF) — постійно діючий майданчик для формування стратегії економічного розвитку України. Орієнтований на організацію діалогу експертів, бізнесу та влади, запозичення кращого світового досвіду, створення «дорожньої карти» розвитку та сприяння конвертації ідей у реальні дії.
Перший KIEF відбувся 2 жовтня 2014 року за участі більш ніж 50 експертів, 120 представників міжнародних і національних ЗМІ та 550 учасників.
www.forumkyiv.org

K.Fund –– Фонд Василя Хмельницького K.Fund засновано 2015 року для підтримки проектів у галузях освіти та економіки. Місія K.Fund –– надавати ключі до розвитку та реалізації, забезпечувати можливості отримувати нові знання і навички,сприяти відкриттям та допомагати вийти на новий рівень. K.Fund відкриває шлях до мрії ->kfund.com.ua