Як Україні здійснити економічний прорив: відповідь дав Київський міжнародний економічний форум

Економісти зі світовим ім’ям радять Україні цілеспрямовано управляти економікою, а не віддавати її на поталу вільного ринку. Причому керувати має не лише держава, а трикутник «влада — бізнес — суспільство».

8 жовтня 2015 року в столиці України відбувся другий Київський міжнародний економічний форум (КМЕФ) — один із наймасштабніших бізнес-заходів року в країні. Участь у форумі взяли 67 спікерів із 20 країн світу, 150 представників ЗМІ та більш ніж 800 гостей. Форум зібрав відомих економістів, реформаторів і бізнесменів, які визначили найбільш дієві інструменти, що дозволять Україні здійснити економічний прорив.

Експерти з різних країн та сфер діяльності були солідарні в тому, що економіку не можна віддавати на поталу «невидимій руці» ринку. Зокрема, як зазначив Гаррі Джейкобс, головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтва та науки, «рука вільного ринку ніколи не призводила до швидких успіхів у розвитку економіки — світ не знає таких прикладів». Було неодноразово наголошено, що Україна повинна цілеспрямовано реалізовувати економічну політику, маючи основною метою підвищення добробуту громадян — як кінцева мета, а як початкова — створення максимальної кількості робочих місць. На думку Еріка Райнерта, всесвітньо відомого норвезького економіста й автора бестселера «Як багаті країни стали багатими та чому бідні залишаються бідними», ключ до успіху на цьому шляху лежить у розвитку промисловості.

«Те що трапилося з Україною в 1990-ті, — це, по суті, аналогічно реалізації плану Моргентау з деіндустріалізації повоєнної Німеччини. Вбиваючи промисловість, будь-яка країна зіткнеться з дуже значним скороченням населення через еміграцію, — впевнений пан Райнерт. — Краще мати неефективну промисловість, ніж не мати ніякої. Вона повинна у вас бути, якщо ви бажаєте утримати молодь в Україні». В нинішніх умовах, коли людський ресурс є основним для забезпечення зростання економіки, втрата населення є передумовою консерваціі кризи на ціле покоління вперед.

Хто ж має керувати економікою та направляти її у необхідне русло? Якщо покластися повністю на державу, то будуть зловживання — Україна це дуже добре відчула на собі ще два роки тому. Через те в умовах демократії впровадженням економічної політики має займатися трикутник «влада — бізнес — суспільство». Дії влади повинні бути спрямовані на користь і підтримку бізнесу та громадян, а прискорення економічного розвитку має перетворитися на національну ідею.

«Влада, бізнес і громадяни України знаходяться зараз у конфліктному трикутнику. Як перетворити його на такий, що сприятиме розвитку? Влада має боротися з корупцією, забезпечити право власності та рівні правила гри для всіх. Бізнес повинен бути чесним та відповідальним. Суспільству, у свою чергу, слід розпочати сприймати бізнес як джерело добробуту для людей, а не як розсадник олігархів», — коментує Богдан Гаврилишин, член Римського клубу й Світової академії мистецтва та науки.

Експерти зазначають позитивні зрушення у цій сфері останніми місяцями: значно розширився діалог влади з бізнесом, особливо на рівні міністрів та їхніх заступників. Але проблема залишається з чиновниками середньої ланки. Тому дуже важливо провести реформу держслужби, щоб там працювали люди, які будуть не перешкоджати бізнесу, а допомагати йому розвиватися. З цього приводу висловлювались ідеї скоротити кількість чиновників, а тим, хто залишиться працювати, платити достойну зарплатню.

Корупція — це важливе питання, яке не оминули на жодній дискусійній панелі КМЕФ. Експерти як із влади, так і з бізнесу були солідарні в тому, що, попри певні успіхи реформування в інших сферах, у боротьбі з корупцією прогрес є найменшим. Але, як підкреслив професор Райнерт, корупція є скрізь — і в бідних країнах, і в багатих, однак це не означає, що держава не повинна працювати над стимулами щодо розвитку. Україна може розвиватися навіть за таких складних умов, не чекаючи кращих часів, коли корупцію буде повністю переможено.
Спікери КМЕФ наголосили, що напівзаходами свавілля корупціонерів не приборкати — потрібні системні реформи в усіх трьох головних аспектах: запобіганні, публічності та покаранні (з останнім в Україні найбільші проблеми). Тішить те, що зрушення в цьому напрямку вже є, й до кінця року буде зроблено ще кілька важливих кроків: зокрема, мають з'явитися перші результати роботи Національного антикорупційного бюро. Також експерти рекомендували ширше впроваджувати електронні послуги, які усувають корупційну складову.
Щодо переваг України, на які треба робити ставку, експерти форуму називали людський ресурс і великий внутрішній ринок, на якому залишається чимало незадоволених потреб. Системні реформи та цілеспрямоване використання цих переваг здатні наблизити нашу країну до світових лідерів, про що й свідчить слоган КМЕФ: «Україна: з третього світу в перший».

Економісти та бізнес сформували під час КМЕФ бачення реформ з урахуванням міжнародного досвіду. Наступне завдання форуму — довести розроблені ідеї та рекомендації до політичних лідерів країни, ділових кіл і громадянського суспільства. Для цього на платформі КМЕФ була налагоджена ефективна двостороння комунікація між бізнесом і владою у форматі комунікаційного майданчика експертного рівня. В її рамках протягом року після першого Київського міжнародного економічного форуму, що відбувся 2 жовтня 2014 року, регулярно проводилися тематичні публічні дискусії із залученням представників влади, бізнесу й експертної спільноти.
За новинами КМЕФ можна стежити на сайті форуму та на його офіційній сторінці у Facebook.

Київський міжнародний економічний форум (Kyiv International Economic Forum, KIEF) — постійно діючий майданчик для формування стратегії економічного розвитку України. Орієнтований на організацію діалогу експертів, бізнесу та влади, запозичення кращого світового досвіду, створення «дорожньої карти» розвитку та сприяння конвертації ідей у реальні дії.
www.forumkyiv.org

K.Fund –– Фонд Василя Хмельницького K.Fund засновано 2015 року для підтримки проектів у галузях освіти та економіки. Місія K.Fund –– надавати ключі до розвитку та реалізації, забезпечувати можливості отримувати нові знання і навички,сприяти відкриттям та допомагати вийти на новий рівень. K.Fund відкриває шлях до мрії ->kfund.com.ua