pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Компанія «Хенкель» демонструє позитивну динаміку у 2-му кварталі 2009 р.

Споживацькі напрямки діяльності компанії демонструють позитивну динаміку, незначне покращення спостерігається також у напрямку «Клейові технології»

«У 2-му кварталі 2009 р. компанія Хенкель продовжувала відчувати вплив світової економічної рецесії. Однак, усім бізнес-підрозділам компанії вдалося продемонструвати випереджальні показники на відповідних ринках», – зазначив Каспер Рорстед, голова правління Ради Директорів компанії Хенкель. «Підрозділ «Миючі та чистячі засоби» навіть перевищив позитивні показники 1-го кварталу, тоді як підрозділ «Косметика та засоби особистої гігієни» продовжує демонструвати позитивну динаміку розвитку. Порівняно з 1 кварталом ми також відзначили покращення у напрямку «Клейові технології», – додав пан Рорстед. – Нам вдалося досягти позитивних показників розвитку завдяки завчасному запровадженню заходів, спрямованих на попередження негативних тенденцій. Тому ми переконані, що 2009 р. не буде для нас збитковим. Більш того, 2009 стане роком, коли компанія зробить вирішальні кроки на шляху досягнення довгострокових цілей».
Беручи до уваги складну ситуацію, що наразі панує на ринках, компанії Хенкель вдалося у 2-му кварталі 2009 р. досягти продажів на рівні 3 485 млн. євро, що на 5 % менше, ніж у відповідному періоді 2008 р.
Органічний ріст продажів, скорегований з урахуванням валютних курсів та купівлею/продажами скоротився на 5,3 % порівняно з показниками 2-го кварталу 2008 р., але виявився вищим порівняно з 1 кварталом 2009 р.
На цьому тлі показники із трьох напрямків діяльності компанії є досить неоднорідними. Споживацькі напрямки діяльності компанії, а саме «Миючі та чистячі засоби» і «Косметика та засоби особистої гігієни» демонструють впевнену позитивну динаміку з показниками органічного росту на рівні 6,3 % та 3,5 % відповідно. Показники напрямку «Клейові технології» покращились порівняно з 1 кварталом, але, беручи до уваги загальне зменшення обсягів на головних світових споживацьких ринках, компанії не вдалося уникнути 15,4 % скорочення показників органічного росту продажів.
Враховуючи витрати на реструктуризацію, що відбулася у 2008 р., операційний прибуток (EBIT) збільшився на 145 %, з 113 млн. до 279 млн. євро. Скорегований операційний прибуток (скорегований EBIT) з урахуванням прибутків/витрат та витрат на реструктуризацію зменшився на 17,2 % з 372 млн. до 308 млн. євро. Значною мірою зазначене скорочення пояснюється загальним зменшенням прибутків у підрозділі «Клейові технології».
Рентабельність обороту (EBIT) склала 8 %, скорегована рентабельність обороту зменшилась з 10,1 % до 8,7 %.
Показники інвестицій скоротилися з 24 млн. до -4 млн. євро. На зазначене зменшення вплинув продаж у листопаді 2008 р. частки компанії Хенкель у Ecolab. Чисті витрати на виплату відсотків зменшились на 28 млн. євро, з -84 млн. до -56 млн. євро, завдяки нижчим, порівняно з минулим роком, процентним ставкам. Фінансовий показник залишився стабільним, на рівні -60 млн. євро. Податкова ставка склала 31, 5 %.
Завдяки збільшенню EBIT, чистий прибуток у 2-му кварталі 2009 р. збільшився на 257 %, з 42 млн. до 150 млн. євро. З урахуванням виплат відсотків міноритарним власникам акцій у розмірі 7 млн. євро, чистий прибуток у 2 кварталі склав 143 млн. євро (у 2 кварталі 2008 р. – 38 млн. євро). Скорегований чистий прибуток після виплати відсотків міноритарним власникам акцій склав 162 млн. євро, порівняно з 227 млн. євро у 2-му кварталі минулого року. Прибуток на привілейовану акцію збільшився з 0,09 до 0,33 євро. Скорегований показник складає 0,37 євро порівняно з 0,52 євро у відповідному кварталі минулого року.
Показники бізнес-підрозділів
Органічний ріст продажів у підрозділі «Миючі та чистячі засоби» збільшився на 6,3 %, що є найкращим показником зростання за період, починаючи з 1-го кварталу 2007 р. Негативний вплив валютного курсу на загальну картину зафіксований на рівні 1,9 %. Номінально обсяг продажів збільшився на 4,4 % і досяг 1 058 млн. євро. Регіони росту, а саме Східна Європа, Африка/Близький Схід та Латинська Америка продовжують демонструвати впевнене зростання обсягів продажів, в деякий випадках вони виражені у двозначних показниках. Після періоду зниженої активності на початку року на ринках Західної Європи та Північної Америки також було зареєстровано збільшення органічного росту продажів. Операційний прибуток збільшився на 28,8 % до рівня 119 млн. євро. З урахуванням валютних курсів прибуток збільшився на 34,1%. Досягнення вищезазначених показників стало можливим завдяки зменшенню вартості сировини, збільшенню відпускних цін та вчасно вжитим заходам, спрямованим на зменшення витрат та покращення ефективності. Обсяг продажів у сегменті «Миючі засоби» значно збільшився. Найбільші бренди Persil та Purex звітували про непропорційне покращення показників органічного зростання. Запуск Purex Complete 3 в 1 у США був надзвичайно успішним. Цей інноваційний продукт поєднує ефективність порошку з термоактивним пом’якшувачем та антистатичними компонентами, які вивільняються у пральну машину і запобігають накопиченню електростатичного заряду. Обсяги продажів у сегменті «Засоби для дому» так само демонструють позитивну динаміку зростання, причому темпи зростання є найвищими з будь-коли зареєстрованих у Східній Європі та Африці/Близькому Сході. Посудомийний засіб Pril, який є найбільшим брендом компанії, досяг двозначних темпів зростання обсягу органічних продажів у обох регіонах. Запуск Somat 9 у категорії миючих засобів для посудомийних машин також був успішним.
Незважаючи на стабільно високі показники 2-го кварталу 2008 р., підрозділ «Косметика та засоби особистої гігієни» продовжив позитивну тенденцію минулих років і продемонстрував органічний ріст продажів на рівні 3,5 %. Відповідно, показники цього підрозділу випереджають ринкові, що зайвий раз висвітлює негативні тенденції на тлі складної економічної ситуації. Зокрема у регіонах Східної Європи, Азії та Латинської Америки показники росту залишаються стабільними. Також помітним є зростання у Західній Європі. У номінальному вираженні обсяг продажів збільшився на 1,5 % і досягнув 790 млн. євро. Операційний прибуток досяг 100 млн. євро і збільшився на 2,8 % до 4,2 % з урахуванням валютних курсів. У сегменті «Засоби для догляду за волоссям» також спостерігається позитивна динаміка розвитку та подальше зміцнення позицій на ринку в усіх категоріях. У сегменті «Засоби для догляду за волоссям та фарби для волосся» також вдалося досягти позитивних показників. Цьому сприяли такі чинники: запуск нового бренда Syoss, нової лінійки продуктів Gliss Asia Straight, а також запуску нового шампуню для чоловіків Schauma Hairactive. Позитивна тенденція у категорії «Фарби для волосся» була підтримана інноваційним продуктом Essential Colors та запуском фарби для волосся Palette 10 Minutes Coloration. У сегменті «Засоби для догляду за тілом» бренд Dial продовжує демонструвати позитивну динаміку в США, зокрема завдяки запуску нових продуктів. Також у цьому сегменті успішним є бренд Fa, за допомогою якого після запровадження продуктів Cream & Oil та Fresh & Oil була отримана значна частка прибутків та збільшена доля ринку в Європі. У сегменті «Засоби для догляду за шкірою» основні зусилля були сконцентровані на новій серії Dr. Caspari бренда Diadermine. У сегменті засобів для догляду за ротовою порожниною – на новому продукті Theramed Arctic White. На тлі негативних світових тенденцій розвитку у сегменті професійних засобів для догляду за волоссям, напрямок бізнесу компанії Хенкель Hair Salon значно перевищив показники ринку. У цьому сегменті акцент було зроблено на оновленому бренді Bonacure та запуску двох нових лінійок продуктів бренда Igora та виходу на ринок бренда Essensity, який наразі триває.
На тлі стабілізації та враховуючи обсяг продажів на рівні, нижчому показників 2-го кварталу 2008 р., підрозділу «Клейові технології» вдалося значною мірою покращити результати порівняно з 1 кварталом 2009 р. Порівняно з 2 кварталом 2008 р., періодом, коли придбані раніше бізнеси National Starch були вперше консолідовані, обсяги продажів знизилися на 12,9 % до 1 582 млн. євро. З урахуванням курсів валют зменшення було зафіксовано на рівні 13,9 %. Враховуючи труднощі, що існують у світовій економіці, бізнес-сектор у всіх регіонах окрім Латинської Америки був не в змозі відповідати показникам продажів, зафіксованим у аналогічному періоді минулого року. Зменшення органічного росту продажів було зафіксовано на рівні на 15,4 % нижчому за показники 2-го кварталу 2008 р. Порівняно з 1 кварталом 2009 р. ріст складає 2,8 %. Через зменшення обсягів та, відповідно, зменшення використання виробничих потужностей, операційний прибуток зменшився на 50,8 % до рівня 95 млн. євро. У цю суму включені 4 млн. євро консультаційних витрат на інтеграцію бізнесів National Starch. Вчасне запровадження заходів, спрямованих на інтеграцію потужностей та зменшення витрат, а також запуск нових продуктів значною мірою вплинули на покращення показників у 2-му кварталі порівняно з 1 кварталом.2009 р. На показники сегменту «Клеї для професіоналів та споживачів» вплинули тривалі негативні тенденції у будівництві, особливо спад попиту у Великобританії, Іспанії та США. Загальний низький рівень активності у будівництві також негативно вплинув на розвиток сегменту «Клейові технології для будівництва», хоча динаміка розвитку цього сегменту на Близькому Сході залишається позитивною. Порівняно незначний спад був зафіксований у сегменті «Клеї для упаковки, продовольчих товарів та будівництва». Але і в цьому сегменті спад попиту на споживчі товари негативним чином вплинув на показники. Глобальне скорочення виробництва серед головних промислових споживачів також негативно вплинуло на розвиток сегменту «Спеціальні клеї та засоби для обробки поверхонь». Однак, навіть за умов складної економічної ситуації компанія Хенкель скористалася своїм визнаним іміджем постачальника інноваційних товарів та рішень. Наприклад, продукт для обробки металу TecTalis отримав нагороду PACE як найбільш екологічний та інноваційний продукт 2008 р. серед автомобільних постачальників. Сегмент «Електроніка» продовжує відчувати негативний вплив, викликаний послабленням на ринку напівпровідників.
Регіональні показники
У регіоні Європа/Африка/Близький Схід органічний ріст продажів було зафіксовано на рівні на 3,7 % нижчому за аналогічний період у 2008 р. Напрямки «Миючі та чистячі засоби» і «Косметика та засоби особистої гігієни» продемонстрували задовільний ріст продажів, тоді як у підрозділі «Клейові технології» було зафіксовано зниження, виражене двозначними показниками. У регіоні Африка/Близький Схід компанія знову досягнула органічного зростання, вираженого двозначними показниками, натомість показники у Західній Європі включно з Німеччиною були негативними. Індикатори росту у Східній Європі покращились порівняно з 1-м кварталом. Загалом, продажі у Європі/Африці та Близькому Сході зменшилися з 2 283 млн. євро до 2 113 млн. євро, що складає 61 % прибутків Групи. Рівень органічних продажів у Північній Америці зменшився на 10,2 %. Несприятлива ситуація на ринку призвела до значного зниження показників продажів у сегменті «Клейові технології». Показники підрозділів «Косметика та засоби особистої гігієни» також були дещо регресивними. Проте, продажі підрозділу «Миючі та чистячі засоби» зросли. Загальний обсяг продажів у регіоні дорівнює 677 млн. євро, що складає 19 % прибутків Групи. Органічні продажі у Латинській Америці зросли на 3,9 % до рівня 210 млн. євро. Усі підрозділи зробили свій внесок у це зростання. У Азіатсько-Тихоокеанському регіоні органічний ріст продажів скоротився на 10 % порівняно з аналогічним періодом минулого року. Задовільне зростання продажів у сегменті «Косметика та засоби особистої гігієни» було врівноважено уповільненням показників росту у підрозділі «Клейові технології». На початку року компанія припинила діяльність у сегменті «Миючі та чистячі засоби», в Китаї, відповідно, продажі також знизилися. Загальний обсяг продажів у регіоні досягнув рівня 430 млн. євро, що складає 12 % від загальних прибутків Групи. Продажі у регіонах росту у Східній Європі, Африці/Близькому Сході, Латинський Америці та Азіі (виключно з Японією) зросли на 2,3 %. В номінальному вираженні обсяг продажів скоротився на 1,5 % до рівня 1 317 млн. євро, що становить 37,8 % консолідованих продажів.

Прогноз на 2009 р.
Експерти компанії Хенкель очікують, що складні економічні умови, які зараз панують у реальному секторі економіки та фінансових ринках, зберігатимуться у 2009 р. Зараз важко передбачити, як буде розвиватися економічна ситуація. Проте, ми у компанії Хенкель впевнені, що нам вдасться випередити показники на відповідних ринках за темпами органічного зростання (з урахуванням курсової різниці, купівлею/продажами). Компанія запровадила ряд операційних заходів, які, за нашими очікуваннями, позитивно вплинуть на розвиток компанії. Вищезазначені заходи, а також зменшення вартості сировини, сприяють зростанню операційного прибутку (EBIT) та вартості привілейованої акції (EPS) з урахуванням разових прибутків та зборів, а також витрат на реструктуризацію.
У 3-му кварталі 2009 р. компанія Хенкель очікує на позитивну динаміку росту у споживацьких напрямках діяльності, хоча, можливо, дещо уповільненими темпами. Щодо напрямку «Клейові технології», то компанія очікує, що цей напрямок буде розвиватися на рівні показників 2 кварталу 2009 р., або навіть кращими темпами.

Прогноз на 4-ий квартал 2009 р. залишається невизначеним через загальну невизначеність економічних показників, якими буде керуватися ринок. Це також впливає на достовірність будь-яких прогнозів на цей рік. Як тільки ситуація на ринку дозволить робити обґрунтовані припущення, компанія Хенкель повідомить кількісні очікувані показники на 2009 фінансовий рік.
Компанія «Хенкель» вже більше 130 років є лідером у галузі технологій і виробництва товарів, які роблять життя людей легшим, кращим і красивішим. Компанія «Хенкель», що увійшла до рейтингу 500 найбільших світових компаній журналу Fortune, працює у трьох основних напрямках – «Миючі та чистячі засоби», «Косметика і засоби особистої гігієни», «Клейові технології» (будівельні суміші, побутові, шпалерні і промислові клеї, засоби для обробки поверхонь). Більше 52 000 співробітників компанії «Хенкель» у 125 країнах світу щодня в своїй роботі втілюють девіз "A Brand like а Friend.” У 2008 фінансовому році об'єм продажів компанії «Хенкель» склав 14,131 млрд. євро, скорегований операційний прибуток склав 1, 460 млрд. євро.
В Україні компанія «Хенкель» представлена двома юридичними одиницями – «Хенкель Україна» і «Хенкель Баутехнік (Україна)». Найбільш широко відомі такі бренди компанії: миючі та чистячі засоби – Persil, Pur, Bref, Silan, Perwoll, Rex, Losk; косметика і засоби особистої гігієни – Fa, Taft, Sсhauma, GlissКur, Palette, Brillance, Natural&Easy, Diademine; будівельні суміші, побутові і шпалерні клеї – Ceresit, Thomsit, Момент, Metylan, Makroflex; промислові клеї і засоби для обробки поверхонь – Teroson, Liofol, Dorus, Technomelt, Optal, Loctite.
За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтеся:

Тетяна Василенко
Менеджер корпоративних комунікацій
компанії «Хенкель» в Україні

«Хенкель Україна»
Тіл.: +38 044 569 96 22
Факс: +38 044 569 96 01
e-mail: [email protected]

Анна Сердюк
Менеджер PR-проектів
компанії «Хенкель» в Україні

Willard Public Relations
Тел. +38 044 502 30 05
Факс: +38 044 501 23 42
e-mail: [email protected]

Похожие пресс-релизы