НБУ повідомив про запровадження міжнародного номеру банківського рахунку (IBAN)

До уваги Клієнтів АТ «КРИСТАЛБАНК»!

Національний банк України повідомляє, що з 05 серпня 2019 року в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку (IBAN), який складається з 29 літерно-цифрових символів.
У зв’язку з цим:
І. Клієнти банків:
1) з 05 серпня 2019 року:
• отримуватимуть від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення у розрахункових документах.
При цьому, зміна діючого номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо);
2) з 05 серпня 2019 до 31 жовтня 2019 року у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити “Код банку” та “Рахунок” у будь - яких варіаціях.
Так, в документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача, можуть заповнювати як пару реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN, у реквізиті “Код банку платника/отримувача” зазначатимуть нуль;
3) з 01 листопада 2019 року у реквізиті розрахункового документа “Рахунок” зазначатимуть номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.
Банки України:
1) з 05 серпня 2019 до 31 жовтня 2019 року:
• прийматимуть до виконання документи на переказ коштів/ зараховуватимуть кошти на рахунок отримувача за реквізитами, варіації заповнення яких вибрав клієнт-платник;
• повідомлятимуть контролюючі органи про зміну діючих рахунків клієнтів-суб’єктів господарювання за стандартом IBAN;
• подадуть (без заяв клієнтів) до органів Пенсійного фонду України/органів соціального захисту населення перелік рахунків за стандартом IBAN;
2) з 05 серпня 2019 року:
• * відкриватимуть рахунки (поточні, вкладні (депозитні), рахунки умовного зберігання (ескроу)) відповідно до вимог стандарту IBAN;
• * забезпечуватимуть формування виписки за рахунком клієнта від дати відкриття рахунку та суми вхідного залишку за діючим рахунком до зміни рахунку за стандартом IBAN (“історія рахунку”), з подальшим підтвердженням операцій на будь-яку дату після зміни діючого рахунку клієнта відповідно до стандарту IBAN;
• виконуватимуть документи на арешт коштів/примусове списання/стягнення коштів не залежно від номера рахунку, зазначеного в цих документах (діючий рахунок до зміни за стандартом IBAN/за стандартом IBAN).