Львівський досвід працевлаштування молоді з особливими потребами Фонд Східна Європа реалізує проект «Кожен має право на працю: п

3 червня 2010 року у Львові відбувся прес-тур у рамках проекту «Кожен має право на працю: партнерство заради покращення можливостей працевлаштування молодих людей з особливими потребами», що його реалізує Фонд Східна Європа. Мета проекту — покращити якість життя та розвинути довготривалий економічний і соціальний потенціал молодих людей (14–35 років) з особливими потребами, забезпечивши їхнє право на працевлаштування. Проект реалізується у Львівській та луганській областях в партнерстві з Державним центром зайнятості, Державною соціальною службою для сім’ї , дітей та молоді та Національною асамблеєю інвалідів України. Фінансування забезпечують Фонд стратегічних програм Уряду Великої Британії та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Фонд Євразія.
Програма прес-туру охоплювала кілька заходів: ярмарок вакансій для молоді з інвалідністю, круглий стіл Ради соціальних партнерів, професіографічну екскурсію на львівські підприємства, де працюють люди з особливими потребами, зустріч із тренерами та учасниками профорієнтаційних семінарів і тренінгів для людей з обмеженими можливостями.
Ярмарок вакансій організували і провели за підтримки Фонду Східна Європа громадська організація товариство «Зелений Хрест» та Львівський обласний і міський центри зайнятості. У ярмарку взяли участь представники 22 підприємств, установ і організацій, які запропонували понад 100 робочих місць за 27 професіями і спеціальностями.
«Проблематика працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема на сезонні й тимчасові роботи» — під такою назвою відбулося засідання Ради соціальних партнерів. У роботі «круглого столу» взяли участь представники органів влади, соціальних інституцій, громадських організацій, працедавців, організатори проекту, профспілки працездатних інвалідів, обласних асоціацій УТОС і УТОГ та ін. Загальна кількість учасників «круглого столу» — 25 осіб, які представляли 21 організацію, установи та підприємства. Учасники «круглого столу» окреслили й виробили перелік спільних дій, покликаних розширити можливості соціального захисту людей з інвалідністю.
Професіографічні екскурсії відбулися на трьох львівських підприємствах, де працюють люди з обмеженими можливостями, — ТОВ «Метаї Україна», «Modern Fashion Ukraine» та ЛШП «Силует». В екскурсії взяли участь 36 осіб з інвалідністю. Вони мали змогу докладно ознайомитися з діяльністю підприємств, технологічним процесом, особливостями виробництва та обрати для себе одне з підприємств як потенційного працедавця.
Програму прес-туру завершила зустріч у педагогічному коледжі ЛНУ імені Івана Франка з соціальними тренерами та учасниками спеціальних семінарів і тренінгів з профорієнтації молоді з інвалідністю. У ході зустрічі молодь з інвалідністю поділилася досвідом працевлаштування, розповіла про користь профорієнтації. Соціальні тренери підкреслили гостру потребу розробляти й проводити спеціальні семінари й тренінги не лише для молоді з обмеженими можливостями, а й для працедавців, щоби змінити їх ставлення до проблем працевлаштування людей з інвалідністю.
Докладніше про ці та інші програми Фонду Східна Європа можна дізнатися у спеціаліста зі зв’язків з громадськістю Марії Клюквіної за тел. (097) 391-21-795 та e-mail: [email protected]