Шляхи соціальної інтеграції та професійного зростання молоді з особливими потребами на Луганщині: модель партнерства Фонд Східн

24 червня 2010 року в Луганську відбувся прес-тур у рамках проекту «Кожен має право на працю: партнерство заради покращення можливостей працевлаштування молодих людей з особливими потребами», що його реалізує Фонд Східна Європа. Мета проекту — створити дієвий механізм вирішення проблеми працевлаштування молоді з інвалідністю у різних соціальних, культурних, економічних та географічних умовах. Проект реалізується у Львівській та Луганській областях в партнерстві з Державним центром зайнятості, Державною соціальною службою для сім’ї, дітей та молоді та Національною асамблеєю інвалідів України. Фінансування забезпечують Фонд стратегічних програм Уряду Великої Британії та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Фонд Євразія.
«Для Фонду Східна Європа цей проект особливий, адже він спрямований не просто на захист вразливих груп населення, а на соціалізацію й повноцінну інтеграцію в суспільство молоді з особливими потребами. Молодь — наше майбутнє, і спільними зусиллями ми повинні допомогти молодим людям реалізувати свій потенціал», — вважає виконавчий директор ФСЄ Віктор Лях.
Програма прес-туру в Луганську охоплювала кілька заходів: ярмарок вакансій, засідання обласної координаційної ради з питань працевлаштування і вторинної зайнятості молоді, візит в Луганське обласне професійно-технічне училище, де навчаються та здобувають професію молоді люди з особливими потребами, зустріч з тренерами й учасниками профорієнтаційних семінарів і тренінгів для людей з обмеженими можливостями.
На засіданні обласної координаційної ради з питань працевлаштування і вторинної зайнятості молоді обговорювалися проблеми зайнятості молоді з інвалідністю. У засіданні взяли участь представники державних і громадських структур, зокрема заступник голови і перший заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді і спорту Луганської облдержадміністрації, начальник головного управління праці й соцзахисту населення Луганської облради, координатор проекту Фонду Східна Європа, директори обласного центру зайнятості та обласного молодіжного центру праці, начальник обласного фонду соцзахисту інвалідів та ін.
Ярмарок вакансій проходив в інноваційному форматі: молоді люди з інвалідністю особисто представили свої резюме та поспілкувалися з місцевими працедавцями. У ярмарку взяли участь 17 молодих людей з інвалідністю з Луганська, Первомайська, Старобільська, Антрацита, інших міст і сіл. Також участь у заході взяли представники підприємств і установ, які запропонували робочі місця за різними спеціальностями, представники органів влади, центрів зайнятості, фонду соціального захисту інвалідів, представники громадських і профільних організацій Луганська, представники ЗМІ та ін.
Програму прес-туру продовжив візит до Луганського обласного професійно-технічного училища, де навчається молодь з особливими потребами, а також зустріч в офісі Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу — Схід» з соціальними тренерами й учасниками спеціальних семінарів і тренінгів з профорієнтації молоді з обмеженими фізичними можливостями. У ході зустрічі юнаки й дівчата поділилися досвідом працевлаштування, розповіли про користь профорієнтації.
Фонд Східна Європа реалізовує проект «Кожен має право на працю: партнерство заради покращення можливостей працевлаштування молодих людей з особливими потребами» з 2009 року з метою покращити якість життя та розвинути довготривалий економічний і соціальний потенціал молоді з особливими потребами, забезпечивши її право на працевлаштування. Проект реалізується у Луганській і Львівській областях у партнерстві з Державним центром зайнятості, Державною соціальною службою для сім’ї, дітей і молоді та Національною асамблеєю інвалідів України. Місцевими партнерами проекту є громадські організації: Луганська обласна молодіжна громадська організація «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу — Схід» (Луганськ) та товариство «Зелений Хрест» (Львів). Фінансування проекту забезпечують Фонд стратегічних програм уряду Великої Британії та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Фонд Євразія.
Докладніше про цей проект можна дізнатися у спеціаліста зі зв’язків з громадськістю Марії Клюквіної за тел. +380 (97) 391 21 79 та e-mail: [email protected].
________________________________________
Фонд Східна Європа — приватна неприбуткова організація, підтримку якої здійснюють Агентство США з міжнародного розвитку через Фонд Євразія та інші донори — уряди, фонди, корпорації і приватні донори. З січня 2008 року програми ФСЄ сприятимуть громадянському, соціальному та економічному розвитку України, мобілізуючи ресурси, зміцнюючи громади та підтримуючи партнерство громад, влади і бізнесу. Фонд Східна Європа — член мережі Фонду Євразія. Більше про ФСЄ на сайті www.eef.org.ua