Сучасне браконьєрство в Україні: соціальне лихо та справжня загроза для національної безпеки

ВРГО «Громада Рибалок України», Київський еколого-культурний центр та громадська еколого-правова організація «Екоправо-Київ» провели 4 червня в Орхуському центрі в Києві прес-конференцію на тему "Сучасне браконьєрство є загрозою для національної безпеки України".

На прес-конференції доповідали Андрій Неліпа («Громада Рибалок України»), Володимир Борейко (КЕКЦ), Галина Левіна («Екоправо-Київ»). Окрім журналістів всеукраїнських ЗМІ, на цьому заході були присутні представники МВС України, Державної екологічної інспекції Міністерства природи, Секретаріату Комітету з питань екологічної політики Верховної Ради України, УТМР, Держлісгоспу.

Ініційована громадськими організаціями зустріч з журналістами та посадовцями, була не лише присвячена Міжнародному Дню захисту навколишнього природного середовища (5 червня). На прес-конференції були підведені підсумки всеукраїнської анти-браконьєрської акції «Нерест», були продемонстровані унікальні відео сюжети про боротьбу з браконьєрами, а також надані розголосу надзвичайні факти про розміри браконьєрства в Україні та Києві зокрема. Припущення про загрозу для національної безпеки України абсолютно не безпідставні. Ось лише декілька рядків із оприлюдненої доповідачами аналітики:

· Збільшення масштабів браконьєрства: у 1966 році в Україні було затримано близько 15 тис. рибних браконьєрів, у 1975 – майже 30 тис., а в 2007 – вже 96,6 тис.!

· Вкрай низька межа відповідальності та покарання за правопорушення: наприклад, з 9500 затриманих у 2006 мисливців-браконьєрів лише 3(!) були притягнуті до кримінальної відповідальності, а сума штрафів та збитків на кожного у середньому склала всього 28(!) грн.

· Кількість браконьєрських знарядь: щорічно в Україні вилучається близько 100 тис. браконьєрських риболовних знарядь, а загальна кількість заборонених знарядь лову риби, яку мають рибні браконьєри – близько 10 млн. шт.

· Об’єми незаконного мисливства та рибальства: щорічно в Україні незаконно добувається близько 400 тис. мисливських тварин, чим завдається шкода в 50 млн. грн.., а браконьєрами виловлюється риби рівно стільки ж, скільки промисловими рибальськими підприємствами – близько 200 тис. т.

· Зменшення чисельності мешканців тваринного світу: через браконьєрство за останні 15 років чисельність оленів, козуль, лосів, гусей та качок зменшилась на 30-70%, а кількість риби – у 20-30 разів!

Доповідачі також зауважили, що в останні роки значно зросли не тільки масштаби браконьєрства, але й технічне озброєння правопорушників. Тепер вони використовують найновіші прилади нічного бачення, ехолоти, супутникові навігатори, сучасну швидкострільну зброю, швидкохідні катери та всюдиходи (навіть зафіксовані випадки використання вертольотів та бронетранспортерів). Здається не важко спрогнозувати, що у випадку ігнорування українською владою небезпеки такого соціального лиха, як браконьєрство – вже у найближчі роки в Україні будуть знищені практично ВСІ живі природні багатства країни.

Для рішучої боротьби з браконьєрством та для виходу з цієї небезпечної ситуації, представники «Громади Рибалок України», Київського еколого-культурного центру та «Екоправо-Київ» пропонують:

Провести спеціальне засідання Ради національної безпеки України.
Заборонити на рівні митниці ввезення імпортних ліскових сіток та електровудок в Україну.
Припинити відомчість державних природоохоронних служб, об’єднавши усі відомчі інспекції (рибну, мисливську, екологічну) в єдину Природоохоронну державну інспекцію.
Заборонити продаж браконьєрських знарядь лову в УСІХ магазинах та на ринках міст України.
Створити в системі МВС екологічну міліцію.
Повернути право громадським рибним, мисливським, екологічним інспекторам складати протоколи за 85 статтею Адміністративного Кодексу (порушення Правил мисливства та рибальства).
Розпочати підготовку кадрів державних інспекторів охорони живої природи у вузах країни.
Надавати повноцінно та постійно інспекторським природоохоронним службам необхідну сучасну техніку, пальне, форму та зброю.
Значно посилити юридичну відповідальність за браконьєрство та правопорушення в природоохоронному законодавстві.

Ігор ТИХОЛАЗ

Керівник Прес-центру «Громади рибалок України»

8 (050) 94-274-94

www.ribaki.org.ua

Довідково:

Всеукраїнське Громадське Риболовне Об'єднання "Громада Рибалок України" поєднує в своїх лавах українських риболовів та усіх громадян, кому не байдужі проблеми екології та боротьби з браконьєрством. Головною метою організації є здійснення діяльності спрямованої на вираження та захист законних прав та інтересів українських рибалок, охорону рибних ресурсів та водного середовища України, популяризацію та розвиток любительського та спортивного рибальства, а також риболовного туризму та культури.

На сьогоднішній день до складу ВРГО "Громада Рибалок України" входять Громадська Організація, Благодійний Фонд та Риболовно-Спортивний Клуб.