Депутати обговорюють питання корупції в авіаційній галузі України, а тим часом «Wizz Air Україна» йде з українського ринку

Асоціація підприємств авіаційної галузі України взяла участь у засіданні Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції.

На засіданні розглядалося «питання щодо корупції та відсутності належного контролю за діяльністю стратегічної для економіки і національної безпеки авіаційної галузі, незаконної монополізації авіаційного ринку в інтересах однієї фінансово-промислової групи та спланованого знищення інших українських учасників авіаринку, безсистемних кадрових призначень, що призводять до соціальної напруги в трудових колективах, зриву підписання і подальшої ратифікації Угоди з ЄС «Про спільний авіаційний простір».

У ході доповіді щодо ситуації в галузі голова Асоціації підприємств авіаційної галузі України М.О. Марченко закцентував увагу на тому, що Голова Державіаслужби ігнорує впровадження передових стандартів безпеки авіації, як європейського, так і світового рівня, порушує міжнародні договори у галузі авіації, зокрема з Іраном та Йорданією.

Під час обговорення народний депутат України Сергій Лещенко назвав ситуацію в українській авіації подібною до того, що відбувається в «Укрнафті» і підкреслив, що за цими двома випадками стоїть олігарх Ігор Коломойський.

Без відповіді залишилися питання С. Лещенко, адресовані одному з власників авіакомпанії МАУ А. Майбергу щодо власників авіакомпанії і щодо того, як державна частка МАУ перейшла у приватні руки.

Народний депутат Д. Добродомов наголосив на тому, що монополізація ринку авіакомпанією МАУ призвела до захмарних цін і до ситуації, коли рейс Київ – Львів коштує набагато дорожче, ніж Варшава – Прага. Без відповіді залишилось питання депутата Олега Барни до керівника Державіаслужби Д. Антонюка про кримінальну справу, відкриту 14 грудня 2014 року за фактом зловживання посадовими особами Державіаслужби України службовим становищем.

Саме у той момент, коли голова Державіаслужби Д. Антонюк намагався довести, що його річна діяльність на керівній посаді була вкрай успішною, народний депутат Б.Береза повідомив, що «Wizz Air Україна» припиняє свою діяльність в Україні. З 20 квітня будуть ліквідовані наступні маршрути «Wizz Air Україна»: Київ – Барселона, Київ – Валенсія, Київ – Кутаїсі, Київ – Москва, Київ – Мілан, Київ – Неаполь, Київ – Венеція, Львів – Мілан, Львів – Неаполь, Львів – Венеція.

У Wizz Air зазначили, що були змушені прийняти таке рішення через тривалу напруженість у Східній Україні, девальвацію та нестійкість української гривні, обмеження платежів постачальникам у зв’язку з контролем за іноземною валютою і невизначеність нових порядків для авіації та обмеження, що можуть бути цим викликані.

Таким чином ситуація, що склалася з «Wizz Air Україна» є ще одним з проявів кризи в авіаційній галузі. Причини якої лежать не тільки в економічній площині. Ще більшу шкоду наносить непрофесійна діяльність голови Державіаслужби, що призводить до остаточної руйнації галузі.

Асоціація підприємств авіаційної галузі України продовжить боротьбу з проявами корупції і працюватиме задля того, щоб галузеву роботу проводили чесні професіонали, а не профнепридатні корупціонери.

Навіть у складній економічній ситуації члени Асоціації здатні принести в Україну інвестиції за умов забезпечення правил чесної конкуренції.