Корпорація «Укрвинпром» внесла пропозиції на розгляд Міністерства аграрної політики України щодо процесу розподілу коштів на роз

Як показує досвід минулих років та практика розподілу коштів за новим Порядком, в цьому році, процес справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства і садівництва потребує подальшого вдосконалення. Саме тому Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості внесла Міністерству аграрної політики України наступні пропозиції:
- враховуючи, що створення районних комісій з питань фінансування розвитку виноградарства і садівництва при відсутності у їх складі фахівців зазначених галузей значно ускладнило проходження документів для отримання фінансової підтримки, розподіл бюджетних коштів здійснювати у відповідності до Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженому Постановою Кабінету Міністрі України від 15 липня 2005 року №587, згідно якої відповідні документи для отримання фінансової підтримки на розвиток виноградарства і садівництва одержувачі подають комісії Автономної Республіки Крим, обласним та Севастопольській міським комісіям;
- з метою прозорості та раціонального використання бюджетних коштів до складу конкурсної комісії Міністерства аграрної політики України, комісії АР Крим та обласних комісій включити фахівців регіональних та республіканських професійних громадських організацій з правами голосування і прийняття відповідних рішень;
- для запобігання розпорошеності бюджетних коштів та більш раціонального їх використання суми бюджетних асигнувань, передбачених Державним бюджетом України на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, спрямовувати на компенсацію фактичних витрат новоствореним підприємствам (незалежно від форм власності) при наявності у них проектно-кошторисної документації на створення нових багаторічних насаджень на площі: виноградників технічних сортів не менше 20 гектарів, столових сортів 5 гектарів, садів – 20гектарів, ягідників – не менше 5 гектарів;
- з метою забезпечення ефективного використання бюджетних коштів на ведення галузей виноградарства і садівництва на належному рівні, бюджетну фінансову допомогу для створення нових багаторічних насаджень в приватних підприємствах і фермерських господарствах надавати лише при наявності у керівника або фахівців підприємства належної спеціальної освіти;

- компенсацію витрат на відновлення багаторічних насаджень, загиблих або пошкоджених внаслідок стихійного лиха або інших форс-мажорних обставин здійснювати за розрахунок страхових виплат або з резервного фонду Кабінету Міністрів України.
Для довідки:
Корпорація «Укрвинпром» об’єднує більшість вітчизняних виробників винограду, високоякісних тихих та ігристих вин, шампанського і коньяків. Підприємства, що входять до корпорації, виробляють більше половини винограду від загального валового збору в Україні, понад 90% коньяку і третину тихих виноградних вин. Українська корпорація з виноградарства та виноробної промисловості сприяє розвитку сировинної бази виноробної галузі України, вирішенню економічних, технічних і технологічних проблем, підвищенню ефективності використання сировинних ресурсів, поліпшенню якості і конкурентоспроможності виноробної продукції, освоєнню нових ринків збуту.
Зусиллями «Укрвинпром» забезпечується участь нашої держави у заходах міжнародної організації винограду та вина.