Фонд Янковського та "Молодість" оголосили українську програму

2 жовтня відбулася прес-конференція МКФ "Молодість", присвячена українській програмі фестивалю. Організатори оголосили національний конкурс, міжнародні короткометражний і студентський конкурси, журі національного конкурсу, а також розповіли про деталі показу " За двома зайцями " під відкритим небом.

Відбіркова комісія МКФ «Молодість» обрала в національний конкурс 23 найновіші українські короткометражні фільми. За словами програмного директора Дениса Нікітенко, у конкурсі – 7 документальних стрічок, а щодо мовного спектру, то представлені фільми українською, російською та англійською мовами.
Як стверджує генеральний директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, цьогоріч відбіркова комісія отримала близько 200 заявок від українських режисерів.
Конкурс судитиме журі у складі Сергія Тримбача, продюсера Максима Онопрієнка, продюсера Наталі Мокрицької та актриси Вікторії Малекторович.
Національний конкурс проходить в рамках «Молодості» за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього». Як зазначив Президент фонду Юрій Мироненко: «Один з напрямків діяльності Всеукраїнського благодійного Фонду Ігоря Янковського - підтримка молодих кінематографістів. Для нас - це не просто одиничний досвід підтримки вітчизняного кінематографа. Ми сподіваємося, що Національний конкурс короткого метру стане щорічною визначною та помітною подією в кінематографі. Ми віримо, що він допоможе відкрити в Україні нові таланти, унікальних самобутніх режисерів, яких наш Фонд буде підтримувати і надалі».
У міжнародному повнометражному конкурсі Україну представить фільм Дмитра Мойсеєва «Такі красиві люди». Є український учасник і в міжнародному студентському конкурсі «Молодості». Ним став короткометражний фільм Філіпа Сотніченка «Обійми».
Голова Державного агентства України з питань кіно Катерина Копилова зазначила, що підйом сучасного українського кіно суголосить фестивалю «Молодість» і основним його принципам.
У міжнародному короткометражному конкурсі Україна представлена роботою Ірини Цілик «Помин», а також стрічкою Марини Рощиної «Так закінчилося літо», яка також бере участь в національному конкурсі.
Спеціальною подією фестивалю стане українська прем'єра документального фільму «Хворісукалюди» Юрія Речинського, який отримав головний приз «Серце Сараєво» в секції «Найкращий документальний фільм» на Сараєвському кінофестивалі. 2 роки тому Юрій Речинський дебютував зі своєю короткометражкою «Sickfuckpeople» в національному конкурсі «Молодості». Цей фільм режисер зняв самостійно. Цього року Речинський представляє на фестивалі фільм, знятий у копродукції з Австрією.
Легендарний фільм «За двома зайцями» на «Молодості» покажуть з відреставрованою українською фонограмою. Показ відбудеться 20 жовтня о 18:00 на Майдані Незалежності, зазначив заступник генерального директора Національного центру Олександра Довженка.