Асоціація «Укртеплотехніка» пропонує рецепт економії газу

Підприємства асоціації «Укртеплотехніка» пропонують спосіб зменшення витрат газу на опалення міських квартир у 2,3 рази без зниження температури в помешканні шляхом встановлення поквартирного опалення.
З нового року очікується дворазове подорожчання імпортного газу, який складає левову частку вітчизняного газового балансу. Водночас в Україні розробляється стратегія теплопостачання, реалізація якої дозволила б зменшити споживання «блакитного палива» принаймні на 30% за 5 років. Для досягнення поставленої мети пропонується ціла низка альтернативних рішень.
"Одним з таких рішень може стати застосування поквартирного опалення, при якому кожна квартира опалюється окремим газовим котлом”, - говорить виконавчий директор асоціації «Укртеплотехніка» Ігор Сліпець. Поквартирне опалення доцільне для тих будинків і передусім в малих містах, де система централізованого опалення перебуває в незадовільному або аварійному стані. Її відновлення та модернізація економічно недоцільна або неможлива з огляду на відсутність ресурсів.
Перехід з централізованої системи опалення на поквартирну вже здійснений у цілому ряді малих і середніх міст, де центральне опалення функціонувало незадовільно, а теплокомуненерго перебували у сильній фінансовій скруті. В 2005-07 рр. встановлювалося до 300 тис. по квартирних систем з газовими котлами. Натомість для великих міст, особливо для щільно забудованих висотками масивів, оптимальною залишиться централізована або автономна система опалення.
Згідно з розрахунками фахівців асоціації «Укртеплотехніка», потреба в газі на обігрів середньостатистичної квартири (56 кв. м.) при централізованому опаленні становить 2341 кубометр на рік, а при поквартирному – всього 1029 кубометрів. Така економія газу досягається за рахунок двох факторів. Перший: коефіцієнт корисної дії газових котлів сучасного типу з імпортною автоматикою, які випускаються з кінця 90-х років в Україні, становить в середньому 90-91%, тоді як коефіцієнт корисної дії котлів, які працюють на котельнях центрального опалення і ТЕЦ – 73%. По-друге, повністю виключені втрати тепла на шляху від джерела тепла до квартири, тоді як в системах центрального опалення, за даними Мінрегіонбуду, можуть становити 60%, а обґрунтованими вважаються втрати до 38%.
До того ж, практика показує, що людина, яка встановлює автономну систему опалення, сумлінно розраховується за газ, платячи за показниками лічильника. Натомість за тепло, отримане з систем централізованого опалення, мешканці квартир оплачують не так сумлінно.
Чималу економію від переходу з централізованого опалення на індивідуальне отримають і мешканці квартир. Навіть з урахуванням оголошеного з 1 вересня ц. р. підвищення цін на газ для населення до 35,8 коп./куб. м., вартість опалення квартири площею 56 кв. м. становитиме 471 грн. за рік, тоді як системою центрального опалення за нинішніх цін на тепло (250 грн. за гігакалорію) – 2310 грн. В такому випадку витрати на придбання вітчизняного котла (близько 1500 грн.), його монтаж і від’єднання квартири від центрального опалення (близько 2000 грн.) окупляться споживачеві за два роки. І навіть якщо ціну на газ для споживачів піднімуть до існуючої нині ціни для «Теплокомуненерго» (68,6 коп/куб. м.), все одно на опалення середньостатистичної квартири витрачатиметься 902 грн. на рік. Таким чином, вигоду отримають і власники квартир (термін окупності систем поквартирного опалення складе 3 роки), і держава за рахунок зниження обсягів дотацій для побутових споживачів газу та зменшення споживання дорогого газу.

Довідка
Випуск газових котлів в Україні становить 500 тис. шт. на рік (для порівняння: виробництво газових котлів в країнах ЄС – близько 6 млн. шт. на рік).

Контактна особа: Сліпець Ігор Володимирович – виконавчий директор асоціації «Укртеплотехніка»
Тел/факс: 8 (044) 467-55-33
E-Mail: [email protected]