До місцевих виборів залишилось трохи більше двох місяців

За даними соціологічного дослідження, котре провели волонтери на замовлення сайту БРІЗ, на Прикарпатті лідирує «Наша Україна» (23%), у п’ятірку політичних улюбленців прикарпатців увійшли також «Батьківщина» (20%), «Свобода» (13%), Партія Регіонів (9%) та УНП (8%), котра «відірвалась» від шостого місця на чотири відсотка (Народна партія – 4%).

Решта понад 100 партій заледве набрали 7%. Серед опитаних осіб, 4% не визначались з партійними уподобаннями, а більше десяти відсотків взагалі не підтримують жодну політичну силу. Дослідження проводилось на основі «анкетного опитування».

У списку було представлено 132 політичні сили, котрі мають зареєстровані в установленому порядку івано-франківські обласні організації. Чотири обласні осередки, котрі зареєстровані у 2010 році, ми виключили із списку, а це:

133. Івано-Франківська обласна організація політичної партії "Громадянська Позиція", зареєстровано: 24.02.2010 р. св. № 141, голова: Ладовський Микола Васильович

134. Івано-Франківська обласна організація політичної партії "За Україну", зареєстровано: 05.03.2010р. св. № 142, голова: Мойсик Володимир Романович, народний депутат України

135. Івано-Франківська обласна організація політичної партії "Союз анархістів України", зареєстровано: 26.03.2010р. св. № 143, голова: Василишин Костянтин Андрійович

136. Івано-Франківська обласна організація політичної партії "Наш дім", зареєстровано: 22.04.2010р. св. № 144, голова: Бліндар Андрій Анатолійович

Запитання в опитувальнику було таким: «За яку політичну силу Ви б проголосували, якби вибори відбулися сьогодні?». Анкетування відбувалось 6-16 серпня і охопило жителів усіх районів і міст обласного підпорядкування Івано-Франківської області.

«Такі вибіркові дослідження ми проводимо регулярно напередодні виборів, - розповідає керівник БРІЗ Оксана Говера, - ми їх робимо власними ресурсами, залучаючи волонтерів. Такі опитування цікаві нам хоча б вже тому, що ми впевнені в отриманому результаті. Спілкуючись з інтерв’юерами, я особисто для себе формую деяке бачення громадської думки. Я свідомо не беру участі у виборах як політичний об’єкт (тобто я не планую ані сама балотуватися, ані працювати в штабі тієї чи іншої політичної сили), я – звичайний виборець, відрізняюсь хіба що тим, що щодня, окрім інтернету, читаю свіжі газети, не пропускаю ні одного випуску «новин» і маю можливість в ході соціологічних досліджень спілкуватися із іншими виборцями.То зрештою, чому б мені не поділитися із нашими читачами своїми спостереженнями?»

Так ось, на фоні загальноукраїнського розчарування в «Нашій Україні» як в екс-партії влади, на теренах Івано-Франківщини ця політична сила має високий потенціал – в першу чергу за рахунок потужних громадських постатей нашої області, котрі є її членами. Водночас, цілком зрозуміло, що любов виборців дуже ефемерна і залежить від сезонності. Таким чином сьогоднішня «партія влади» - РЕГІОНИ – ще на початку травня мала значно більший відсоток прихильників, аніж тепер, після ряду непопулярних (але насправді потрібних в нашій економічній ситуації) кроків, як-то обов’язкове пенсійне відрахування для «єдинщиків», підняття ціни на газ тощо.

Цікавим буде початок вересня, коли ряд наших відомих краян визначаться із своїми політичними прихильностями. Я планую до середини вересня повторити соціологічне дослідження – картина у порівнянні із сьогоднішньою зміниться неоднозначно.

Окрім того, звичайно, є різниця між політичними уподобаннями Верховинщини і Рожнятівщини. Тому ми намагатимемось проводити такі дослідження в розрізі конкретних районів. І ще – ми не ставимо собі за задачу робити висновки. В нас на сайті, в міру поступлення інформацій, оприлюднюються списки усіх політичних сил районів та міст Прикарпаття. Ви зможете абсолютно самостійно, отримавши результати наших досліджень, порівняти їх з політичним розрізом району і – висновки за вами.

Для допитливих:

Вибірка по області становила 1200 осіб, віком від 18 років. Респондентів віком 75 і більше років було 5%. За статевою ознакою та освітою (наявність вищої освіти) опитаних було по 50% (50 відсотків жіночої статі і 50% - чоловічої, 50% опитаних становлять особи із однією і більше вищих освіт).