АЛТУ закликає туроператорів страхувати свою відповідальність

Високий туристичний сезон 2011 почався з призупинення діяльності туристичного агента ТОВ «ЕТА Україна». Як наслідок, за експертними оцінками, близько мільйона гривень не знайшли своїх адресатів.
Ситуація очікувана, зазначають провідні туроператори, адже паралельно з дерегуляцією (скасування ліцензування турагентської діяльності) необхідно впроваджувати відповідні компенсаційні механізми спрямовані на запобігання зниження рівня захищеності споживачів. Чинне законодавство України у галузі туризму не передбачає відшкодування збитків туристу на випадок так званого «призупинення діяльності», а лише «внаслідок порушення процесу про визнання його банкрутом». Втім, за всі роки існування Закону України «Про туризм» нікому так і не пощастило отримати вказаних компенсацій.
Вдосконалення нормативно-правової бази України та її гармонізація з нормами ЄС і директивами Всесвітньої туристичної організації значно відстає від реальних процесів на туристичному ринку і розтягується на роки, в результаті чого страждають туристи і сумлінні суб’єкти туристичної діяльності.
Торік, після подій, пов’язаних з виверженням вулкану в Ісландії, Асоціація звернулася до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо створення робочої групи з питань законодавчо-нормативного забезпечення мінімізації наслідків непередбачуваних обставин для українських туристів і суб’єктів туристичної діяльності. Тоді Асоціації було відмовлено Державною службою туризму і курортів, яка вважала створення такої групи не доцільним.
Рік тому, після призупинення діяльності туроператорів «Карія Тур Юкрейн» і «Зета Тур», АЛТУ виступила з ініціативами щодо впровадження обов’язкового страхування відповідальності ліцензованих суб’єктів туристичної діяльності та прискорення впровадження законопроекту про саморегулювання. Окремої уваги потребує єдиний договір на туристичне обслуговування і система безпосередніх розрахунків між туристом і туроператором з подальшою виплатою винагороди турагенту. Адже сьогодні турист сплачує гроші турагенту, який своєю чергою повинен перерахувати їх туроператору. Таким чином турист не може бути впевнений, що кошти надійдуть за призначенням.
Поки зазначені питання не врегульовані, Асоціація лідерів турбізнесу України рекомендує туроператорам самостійно страхувати свою відповідальність, зокрема, перед туристами, а туристам - купувати тури у турагентів зі «Знаком якості АЛТУ».

Прес-служба
Асоціації лідерів турбізнесу України