Ринок нерухомості Івано-Франківщини росте

У цілому ринок нерухомості України просідає, однак Івано-Франківська область є винятком з цього правила. Тут 2014 рік був дуже активним у плані пропозиції. Аналітики OLX дослідили ринок нерухомості регіону.

У 2014 році власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості активізувалися: пропозиція виросла на 60% порівняно з 2013 роком. Нові об’єкти пропонувались і для продажу, і для оренди. Найстрімкіші показники пропозиції зафіксовані в напрямках оренди кімнат (зростання у 8 разів), приміщень (ріст у 4 рази), продажу квартир (ріст пропозицій у 2,2 рази) та приміщень (ріст удвічі).

Єдиний напрямок, що просів – це продаж землі. 2014 року на продаж було виставлено на 28% менше земельних ділянок, ніж 2013 року.

Найбільшу частку, як і раніше, займають пропозиції з оренди квартир. Однак за минулий рік кількість оголошень про продаж квартир значно зросла. Ціни на вторинне житло в національній валюті за рік виросли майже вдвічі. У січні 2014 року 1-кімнатну квартиру можна було купити за 174 232 грн., у грудні за схожу квартиру просили вже 339 389 грн. Хоча в доларах вартість житла не виросла, а навіть знизилася в деяких випадках.

Зростання пропозиції продовжується й на початку 2015 року. У січні на сервісі OLX з’явилося на 32% більше нових оголошень у категорії «Нерухомість», ніж було в грудні 2014 року.

На даний момент на майданчику OLX розміщено біля 30 тис. оголошень щодо продажу та оренди об’єктів житлової та нежитлової нерухомості в Івано-Франківській області. 90% пропозицій (понад 25 тис. оголошень) стосуються міста Івано-Франківська.

Довідка

OLX.UA (раніше Slando.ua) – онлайн-сервіс безкоштовних оголошень №1 в Україні. Українська база сервісу налічує понад 10 млн. оголошень і щомісяця поповнюється більш ніж на 2 млн. нових пропозицій. У середньому нове оголошення публікується кожну секунду. Сайт входить в топ-10 найпопулярніших сайтів серед українців за даними компанії Gemius (Fusion панель, червень 2014 року). Кожен п'ятий інтернет-користувач з України відвідує сайт мінімум один раз на місяць.