ПАТ "Дніпропетровськгаз" з початку року скоротило втрати природного газу кількістю 15 мільйонів кубометрів

ПАТ "Дніпропетровськгаз" з початку року виявило 319 витоків газу, що дозволило скоротити втрати природного газу кількістю 15 мільйонів кубометрів. Такі результати компанія отримала завдяки функціонуванню служби контролю та діагностики стану газопроводів, яка виконує їх комплексне приладове обстеження.
До 2014 року ми виконували технічне обстеження газових мереж з періодичністю 1 раз у 5 років. З початку року наша компанія перейшла на виконання щорічного комплексного обстеження. Для цього була створена служба КПО газопроводів, робота якої дає свої колосальні результати. Для порівняння, у 2013 році спеціалістами підприємства було виявлено 220 витоків газу, а за 4 місяці 2014 року службою КПО – 319 витоків газу.
«Під час проведення КПО спеціалісти виявляють місця пошкоджень та витоків газу в газопроводі», - пояснює Перший заступник Голови Правління – головний інженер Тетяна Бузовська. –Проаналізувавши можливі причини виявлених пошкоджень, а це може бути і неякісна ізоляція, й корозійно-активні грунти тощо, ми вживаємо заходи для приведення в робочий стан таких ділянок газопроводів».
При виконанні технічного обстеження у 2014 році було перевірено майже 7 тисяч км газопроводу. Завдяки новому підходу в діагностиці стану газопроводів були зроблені висновки про неможливість подальшої експлуатації майже 9 км обстежених газопроводів на території таких управлінь як Апостолівське, Жовтоводське, Марганецьке, Нікопольське і Павлоградське. Керівництвом підприємства було прийнято рішення внести зміни до інвестиційної програми 2014 року та виділити кошти на термінову заміну непридатних до експлуатації вищезазначених газових мереж.
Новостворена служба оснащена транспортом, течошукачами, трасошукачами, приладами для контролю стану ізолюючого покриття газопроводів, без розкриття грунту. Протягом 2014 року компанія планує придбати найсучасніші газоаналізатори компресорного типу «Дозор-С-М-3Х», які є високочутливими, швидко реагують на зміст метану у повітрі та відображають відсотковий вміст у числовому відображенні. Інвестиційною програмою також передбачено придбання приладів дистанційного виявлення витоків метану RMLD, які використовуються для виявлення витоків газу на відстані до 30 м.
Довідка: ПАТ «Дніпропетровськгаз» забезпечує природним газом споживачів Дніпропетровської області і посідає друге місце з транспортування та постачання природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Річний обсяг транспортування природного газу складає 2,5 мільярдів кубометрів.
Рівень газифікації Дніпропетровської області становить 89%. Клієнтами нашої компанії є 600 тисяч сімей Дніпропетровської області. Серед 2,5 тисяч промислових і комунально-побутових підприємств, яким ми постачаємо газ, є такі підприємства, як ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Ф. Е. Дзержинського» та ПАТ «Дніпроазот».
ПАТ «Дніпропетровськгаз» - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів всіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.