Мінекономрозвитку визнає біржові котирування Української енергетичної біржі як орієнтир на ринку природнього газу

Мінекономрозвитку пропонує органам державної влади, органам місцевого самоврядування та іншим суб’єктам сфери публічних закупівель використовувати біржові котирування Української енергетичної біржі при проведенні закупівель на ринку природнього газу. Про це повідомляється у листі Мінекономрозвитку України, яке є у розпорядженні ТБ «Українська енергетична біржа».
Згідно тексту листа зазначається, що до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України надходять численні звернення суб’єктів сфери публічних закупівель щодо необхідності внесення змін до договорів, укладених за результатами проведених процедур закупівель у зв’язку з постійним коливанням ціни на ринку природнього газу. Експерти Мінекономрозвитку дослідили це питання та дійшли висновку, що за умови високої цінової волатильності на ринку природнього газу слід використовувати додаткові джерела ринкової ціни, окрім тих, що описані в Законі України «Про публічні закупівлі».
Згідно рекомендацій Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, для проведення закупівель на ринку природнього газу, слід керуватися міжнародними ціновими хабами. Для українсього ринку релевативними є котирування голландського хабу TTF та німецького – NCG, Gaspool, або середнє значення між ними. Однак, для найбільш релевантного визначення рівня ринкової ціни на українському ринку рекомендується брати до уваги котирування ТБ «Українська енергетична біржа».
«Українська енергетична біржа вже стала центром ціноутворення на енергетичному ринку України, а ринок природнього газу дуже активно розвивається та тяжіє до паритетного та справедливого ціноутворення. Завдання біржі – створити максимально комфортні умови торгів та надати сучасні та зручні торговельні інструменти для всіх учасників ринку. На сьогодні, можна впевнено сказати, що ціноутворення на нашій біржі є прозорим та ринковим, а використання європейських газових хабів можна використовувати як допоміжний орієнтир», - заявив генеральний директор ТБ «Українська енергетична біржа» Олександр Коваленко.