pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Суд повернув у власність державного «Черкасиобленерго» 2 незаконно відчужені 7 років тому ГЕС

Господарський суд Черкаської області своїм рішенням https://reyestr.court.gov.ua/Review/109072098 задовольнив позов ПАТ «Черкасиобленерго» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС. Продаж державних електростанцій за значно заниженою ціною була незаконно здійснена попередньою керівницею підприємства ще у 2015 році.
Господарський суд Черкаської області своїм рішенням у справі № 17-14-01/1494 (925/1142/18) від 8.02.23 задовольнив позов ПАТ «Черкасиобленерго» про визнання недійсними договори купівлі-продажу Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС.
Суд установив, що попередня очільниця «Черкасиобенерго» Світлана Кузьмінська, 6 листопада 2015 р. уклала договори продажу Зовнішньоекономічній асоціації «Новосвіт» майна Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС – без згоди Наглядової ради Товариства та без згоди Фонду держмайна України, як того вимагає ст. 8 Закону України "Про акціонерні товариства" та Статут ПАТ «Черкасиобленерго». Справа в тому, що підприємство тоді перебувало в процесі приватизації і згода ФДМУ була обов’язкою. При цьому майно було продано без аукціону, як того вимагає законодавство. Оцінка майна була суттєво заниженою, а її виконавець, як і результати, теж не погоджені з Наглядовою Радою.
Більш того, як йдеться в рішенні суду, майно ГЕС є цілісним майновим комплексом, а отже його не можна було продавати розділяючи на частини, отже, було порушено ч. 5 ст. 70 Закону України «Про акціонерні товариства». «Внаслідок незаконного поділу та проведення заниженої оцінки майна Стеблівської ГЕС і Корсунь-Шевченківської ГЕС виконуюча обов’язки голови правління товариства Кузьмінська С.О., яка уклала спірні договори від імені Публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго", штучно занизила ринкову вартість цих двох ГЕС з метою уникнення передбаченої п. 11.8.12 статуту ПАТ "Черкасиобленерго" заборони на прийняття нею самостійного рішення про вчинення правочинів щодо майна, ринкова вартість якого перевищує 5% вартості активів товариства», - вважає адвокат компанії «Ципін і Партнери» Марина Суткович, що представляляла інтереси підприємства в суді.
За словами адвоката, наразі Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017000000001320 за фактами кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 364-1, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 205-1 Кримінального кодексу України, в тому числі щодо розтрати майна публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго" в особливо великих розмірах. В ході даного розслідування, за даними слідства, встановлено, що майно Стеблівської ГЕС і Корсунь-Шевченківської ГЕС, які є цілісними майновими комплексами, було продано на користь зовнішньоекономічної асоціації "Новосвіт" за заниженою вартістю – як окремі будівлі та споруди. Так, загальна вартість проданих Кузьмінською споруд за вищезазначеними договорами складає 22,5 млн. грн. А згідно з експертизою Інституту економіко-правових досліджень НАН України, ринкова вартість обох ГЕС на дату укладення договору складала 163,7 млн. грн. Таким чином підприємству державного сектора економіки було нанесено збитки в розмірі 139,5 млн грн.
За повідомленням https://chk.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=327783&fp=3... Черкаської обласної прокуратури, що також брала участь у судовому процесі, дане рішення дозволяє не просто повернути державі незаконно відчужені ГЕС, але й запобігти негативним екологічним наслідкам. «Зазначені гідротехнічні споруди є електростанціями з греблями, які утворюють водосховища та забезпечують водопостачання населенню. Особливий статус таких гідроелектростанцій обумовлює необхідність жорсткого контролю їхньої роботи, що може бути здійснене лише державою, з метою недопущення техногенних катастроф у вигляді затоплених міст, відсутності водопостачання для населення, забруднення питної води тощо», -зазначає прес-служба прокуратури.

Похожие пресс-релизы