Киянка за допомогою відео змусила роботодавця дотримуватись трудового законодавства…

У столиці за повідомленнями громадян виявлено 284 факти виплати «тіньової» зарплати, донараховано 4,4 мільйони гривень податку

Столиця України є найбільш привабливим у країні містом для отримання гідного рівня заробітної плати, саме у Києві зосереджені найбільші джерела трудових ресурсів. Проте, у місті Києві гостро стоїть проблема виплати «тіньових» зарплат та «прозорості» трудових відносин. Окрім фахівців Міністерства доходів і зборів України цей стан справ не влаштовує й самих найманих осіб. Все більше працівників бажають працювати у легальній площині, мати захищені державою трудові права та соціальні гарантії. Проте, у багатьох випадках, на заваді законних вимог найманих осіб стають роботодавці, які відмовляються укладати офіційні трудові угоди та змушують задовольнятись зарплатою «у конверті».

Нещодавно, намагаючись відстояти своє право на офіційне працевлаштування, мешканка столиці принесла до однієї з податкових інспекцій Києва не тільки скаргу, а й відеодоказ про отримання зарплати «у конверті», яку їй виплатили на підприємстві, що займається виробництвом одягу зі шкіри та хутра.

У своїй скарзі на дії роботодавця киянка пояснила, що директор вказаного товариства, відмовилась укласти з робітницею трудовий
договір, проте за виконану роботу їй було виплачено «у конверті» 3 тисячі гривень. Так як дохід документально не був нарахований, податок із виплаченої суми до бюджету не надійшов.

На основі скарги та відеоматеріалу фахівцями столичного управління Міндоходів було здійснено перевірку діяльності товариства, в ході якої було зафіксовано порушення законодавства. Переглянувши відеосюжет, директор не заперечувала своєї провини, дала пояснення щодо вчинення незаконних дій та задекларувала й сплатила до бюджету податок.

Окрім того, що співробітники столичного управління Міндоходів в ході перевірок самі виявляють порушень трудового законодавства в частині оплати праці, їм активно допомагають викривати такі факти й громадяни. З початку року до столичних підрозділів відомства від киян надійшло 372 звернення про порушення трудового законодавства. Відреагувавши на них, працівники органів доходів і зборів зафіксували 284 факти виплати заробітної плати «у конвертах». Роботодавцям додатково нараховані до сплати в бюджет 4 мільйони 425 тисяч гривень податку на доходи з фізичних осіб.