pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

В Україні в 60% випадків діти вперше пробують алкоголь від своїх батьків

«В Україні в 60% випадків діти вперше пробують алкоголь від своїх батьків»
Теми про алкоголь та його вживання дітьми і їх використання в популістських та маніпулятивних цілях обговорювалися на прес-конференції в інформаційному агентстві «Українські новини». У ході конференції було зроблено акцент на тому, що за доказовими даними алкогольна ситуація в Україні протягом останніх років є стабільною. Тим не менше,для убезпечення суспільства від негативних тенденцій країні потрібні зміни – насамперед затвердження та впровадження національної стратегії щодо алкоголю.
Прес-конференція, організована асоціацією ARMADA, відбулася за участі її виконавчого директора Таран Світлани, лікаря-психіатра, директора ресурсного моніторингового центру Всеукраїнської Наркологічної Асоціації Спірідонова Віктора, завідуючого відділом клінічного моніторингу, експерта Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України (УММЦАН) Галича Юрія, лікаря-нарколога, завідуючого інформаційним центром спільно з бібліотекою «Україна-ЄС» з алкоголю та наркотиків УММЦАН Мелліна Євгена, а також завідуючої бібліотеки «Україна-ЄС» Кривошеєвої Світлани.
В ході заходу було зазначено, що за інформацією аналітичного звіту, підготовленого Українським інститутом соціальних досліджень ім.О.Яременка в межах проекту ESPAD (2011) – найбільш авторитетного європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – Україна має деякі позитивні тенденції щодо зменшення споживання алкогольних напоїв серед 15-16-річної учнівської молоді. Так, у 2011 році відсоток підлітків, які вживали будь-які алкогольні напої хоча б раз у житті, є самим мінімальним за період 1995 – 2011 років (за цей час в Україні було проведено 5 хвиль опитувань: 1995 – 1999 – 2003 – 2007 – 2011). Ці результати стають ще вагомішими, якщо брати до уваги порівняння останніх опублікованих показників споживання алкоголю молоддю по Україні та країнах ЄС. У 2007 році відсоток українських підлітків, які споживали алкоголь хоча б один раз протягом останнього місяця, знаходиться на рівні середньоєвропейського показника, а відсоток тих, хто напивався хоча б один раз протягом останнього року, навіть на 18% менше ніж середньоєвропейський показник.
Разом з тим, як показує аналіз, алкогольні реалії на відміну від міфів мало турбують наше суспільство і найпопулярнішими в розмові про алкоголь є маніпуляції та міфи в рамках політтехнологічних або комерційних проектів, в яких з різними цілями використовують алкогольні теми. Віктор Спірідонов, експерт з маніпулятивних технік,лікар-психіатр з 35-річним стажем: «Мені, як фахівцю, дуже цікаво, звідки узялося, наприклад. таке - кожна десята дитина має алкогольну залежність. Це не має нічого спільного з доказовими дослідженнями. Для профілактування такі дані - інформаційний непотріб. Виникає питання, кому корисна така інформація?»
Українські ЗМІ та й більшість політиків у своїх виступах рідко говорять про алкоголь чесно, але залюбки як по естафеті передають міф про те, що Україна «посідає перше місце в світі з «дитячого алкоголізму» за рейтингом ВООЗ». Насправді ж такого рейтингу немає і ніколи не існувало. До того ж всі якісні та доказові дослідження показують, що переважна більшість українських дітей, на щастя, не мають до повноліття нічого спільного з алкоголем, чим виконують вимогу ВООЗ до дітей – ніякого алкоголю до повноліття.
Як і майже не існує самої теми «дитячий алкоголізм». Юрій Галич,лікар нарколог вищої категорії, експерт державного моніторингового центру з алкоголю і наркотиків: «Проблема дитячого алкоголізму подається в Україні, як єдина, яка пов'язана з дітьми і алкоголем. Насправді дітей з залежністю саме від алкоголю дуже мало, їх мало в світі і в Україні невелика кількість випадків. Замість цього є тема «вживання алкоголю дітьми», яка в такому ракурсі взагалі не обговорюється. А крім того Україна ще й має більше 60% випадків першого вживання алкоголю дітьми, яке відбулося завдяки дозволу їхніх(!) батьків.»
Наприклад, Україна за 20 років існування так і не спромоглася мати хоча б одну програму державних дій щодо алкоголю. «Національної стратегії дій щодо алкоголю в нашій державі не існує. Кожна держава в першу чергу формує цю стратегію, бо хочемо ми цього чи не хочемо алкоголь супроводжує нас все життя», - каже Спірідонов Віктор. Але поле пустим не залишається, а замість цього посиленно заростає дещо іншими продуктами – маніпуляціями, міфами, або просто брехнею щодо алкоголю. Нескладно помітити, що в нас вистачає виступів на такі сумнівні теми як «пиво викликає псоріаз», «вино є корисним»,«сто грамів горілки корисніші півлітра пива» та інше. Було підкреслено, що в ARMADA наполягають на необхідності якнайшвидшого затвердження Національної Стратегії щодо алкоголю. Усі розвинені країни світу прийняли та впроваджують в життя національні та регіональні алкогольні політики. На даний момент у Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови №7372/П про «Концепцію державної політики запобігання шкідливому вживанню алкоголю населенням України на період 2011-2020 рр.». Резюмуючи виступи, експерти і представники ARMADA наполягли на необхідності якнайшвидшого широкого суспільного та експертного обговорення цього документа з метою підвищення змістовності програмних положень перед їх розглядом у парламенті.
У ході зустрічі ARMADA також оголосила, що всі реальні дані, факти, статистику можна дістати у існуючій бібліотеці «Україна-ЄС», яка є третьою в світі за обсягом повної та корисної інформації про алкоголь. ARMADA запропонувала журналістам користуватися цією базою даних, якщо їм буде це потрібно.

Про нас: ARMADA (Асоціація Ресурсних Менеджерів для Алкогольної і Наркотичної Профілактики), створена в 1997 році, є унікальним профілактичним проектом Міжнародної організації праці (МОП) щодо алкоголю і наркотиків в Україні, в рамках якого можливість вільної дискусії між трьома сторонами – виробниками, урядом і громадянами – є необхідною і природною. Алкоголь – це традиційна тема для ARMADA з часів її створення.

Контакти
Андрій Деркач
Координатор зі зв’язків з громадськістю та роботи зі ЗМІ
ARMADA
Тел. (067) 701 21 77
e-mail: [email protected]

Похожие пресс-релизы