У Києві відкривається ультрасучасний технологічний ліцей для учнів 5–11 класів

Ліцей «Ліко» пропонує десять стипендій для обдарованих дітей.

Завдяки численним інноваціям у навчанні та сприятливим умовам для розкриття талантів учні Технологічного ліцею «Ліко» здобуватимуть компетенції, необхідні для успіху в XXI сторіччі. У ліцеї застосовуватимуть систему навчання STEAM: Science (наука) + Technology (технології) + Engineering (інженерія) + Art (мистецтво) + Mathematics (математика). Згідно з цією системою, у центрі уваги знаходитимуться практичні завдання та різноманітні проблемні питання, які учні вчитимуться вирішувати не в теорії, а на практиці, шляхом спроб та помилок. Діти навчатимуться критичному мисленню, співпраці й командній роботі, баченню цілісної картини світу та вмінню використовувати свої знання для розв’язання проблем з реального життя. Акцент при цьому робиться на природничих і технічних дисциплінах, які вивчаються не окремо, а в комплексі.
На відміну від суто технічної STEM-освіти програма має потужний творчий напрям (Art). Це допоможе прищеплювати молодому поколінню навички креативності — надважливі в наш час, коли всі можливі рутинні завдання автоматизуються.
Навчання в ліцеї відбуватиметься за принципом «один учень — один планшет» — кожен ліцеїст отримає особистий планшет Apple iPad. Це забезпечить для кожного учня персоналізоване навчальне середовище й наповнить навчальний процес інтерактивним контентом, віртуальною та доповненою реальністю.
Окрему зону виділено під так званий STEM-CAMPUS із приміщеннями для робототехніки й електроніки, лабораторією віртуальної реальності та виробничим простором для дослідів та експериментів. Зокрема, для проектування прототипів, які будуть розробляти учні, в STEM-CAMPUS є обладнання для лазерної порізки, фрезерно-гравірувальних робіт і навіть створення електронних пристроїв за допомогою мікроконтролерів та власноруч спроектованих учнями друкованих плат. Також у ліцеї облаштовано лабораторії для моделювання та створення дизайнерського одягу й навчального курсу зі здорового харчування. А в майстерні дизайну учні отримають навички роботи в комп'ютерних програмах для проектування будівель і рухомих механізмів.
Починаючи з восьмого класу, навчання в ліцеї буде розділено на п’ять тематичних напрямів згідно з уподобаннями учнів: «Біотехнології та медицина», «Інформаційні технології», «Інженерія та конструювання», «Будівництво й архітектура», «Дизайн».
Роблячи акцент на вивчення точних наук і технологій, керівництво Технологічного ліцею «Ліко» наголошує й на важливості розвитку гуманітарного мислення сучасної людини. Адже саме від цього залежить можливість продукувати креативні ідеї, справлятися з неймовірною кількістю інформації, змін і викликів, передбачати їх і управляти ними. Тому належне місце в навчальному процесі займатиме глибоке вивчення мов, літератури, історії, художньої культури та мистецтва. Знання іноземних мов поглиблюватиметься в предметно-мовному інтегрованому навчанні: деякі шкільні предмети викладатимуться англійською.
«Наша мета — створити в ліцеї сприятливі умови для розвитку в учнів креативного підходу та критичного мислення. Об’єднавши бажання дитини, зусилля експертів та ентузіастів, потужну матеріальну базу, принципи командної роботи і проектної діяльності, ми допоможемо учням знайти та реалізувати свої таланти», — зазначила директор Технологічного ліцею «Ліко» Олена Кухаревська.
Ліцей почне роботу 1 вересня 2018 троку, попередній запис дітей до 5–11 класів уже стартував. Загалом ліцей розрахований на 500 школярів. Щоб забезпечити умови для індивідуального прогресу учня, у кожному класу навчатиметься не більше 22 дітей.
Десятеро учнів, які вступають до 8–10 класу, мають можливість отримувати стипендії аж до повної компенсації вартості навчання в ліцеї. На отримання стипендії можуть розраховувати школярі зі значними досягненнями в навчанні та суспільній діяльності, а також із творчими чи спортивними здобутками, та з родин, які не мають матеріальної можливості сплачувати за навчання. Конкурсні випробування складаються зі співбесіди та написання есе.
Технологічний ліцей «Ліко» став продовженням початкової школи Liko-School, яка успішно працює з 2014 року. Спеціально для ліцею було зведено окрему будівлю із загальною площею приміщень 10 000 м². Вона містить 26 просторих кабінетів, величезний атріум, що вміщуватиме понад 500 глядачів, великий спортзал, майданчики для футболу та баскетболу, окремі спортивні зали для занять гімнастикою та боротьбою. У ліцеї працюватимуть понад 20 творчих і спортивних гуртків та секцій для різнобічного розвитку особистості ліцеїста.