pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Особливості збору за першу реєстрацію транспортного засобу в Україні

Головне управління Міндоходів у м. Києві нагадує, що юридичні та фізичні особи, які здійснюють в Україні першу реєстрацію транспортних засобів є платниками збору за першу реєстрацію транспортних засобів.

Зазначена норма передбачена розділом VІІ Податкового кодексу України. Відповідно до ст.14 Податкового кодексу України перша реєстрація транспортного засобу – це реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше. Збір за першу реєстрацію транспортних засобів сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів за місцем реєстрації таких транспортних засобів та за ставками, які діють на день сплати.

Згідно Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року №1388 (із змінами та доповненнями), місце реєстрації транспортного засобу для:

- юридичних осіб - місцезнаходження юридичних осіб або місце стоянки транспортних засобів;
- фізичних осіб - місце звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації (проживання) власника. При цьому, в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) особи, за якою реєструється транспортний засіб.

База оподаткування збором визначається:

- для колісних транспортних засобів - за об'ємом циліндрів двигуна в куб. сантиметрах;
- для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном, - за потужністю двигуна в кВт;
- для суден, обладнаних двигуном, - за потужністю двигуна в кВт;
- для суден, які не обладнані двигуном, - за довжиною корпусу судна в сантиметрах;
- для літаків, вертольотів - за максимальною злітною масою.

База оподаткування для колісних транспортних засобів визначається окремо для кожного транспортного засобу.

Ставки збору встановлені ст.234 Податкового кодексу України. Ознайомитися з розмірами ставок платники податків можуть, зокрема, у Центрах обслуговування платників податків територіальних органів Міндоходів України, або зайшовши на субсайт ГУ Міндоходів у м. Києві (www.kyiv.minrd.gov.ua) єдиного веб-порталу Міністерства доходів і зборів України у рубриці «Податки. Збори. Платежі».

Юридичні особи в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають відповідному територіальному органу Міндоходів України за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. Форма розрахунку затверджена наказом Мінфіну України від 21.12.2012 року №1405 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів». Електронну форму розрахунку також розміщено на субсайті ГУ Міндоходів у м. Києві у рубриці «Електронні форми документів».

Особливу увагу слід звернути на те, що до розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив реєстрацію транспортного засобу.

Отже, юридичною особою збір за першу реєстрацію транспортного засобу сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів.
Якщо, місцезнаходження юридичної особи та місце реєстрації транспортного засобу не співпадають, то збір за першу реєстрацію транспортного засобу за місцем знаходження юридичної особи не сплачується, оскільки він сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів.

Водночас слід зазначити, що від сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу звільняються транспортні засоби:

- будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів;
- дитячих будинків-інтернатів;
- пансіонатів для ветеранів війни і праці;
- геріатричних пансіонатів;
- реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, за умови, що зазначені установи фінансуються з державного та місцевого бюджетів;
- легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України.

У разі відчуження транспортних засобів, зазначених у попередньому абзаці, особи, які отримали такі транспортні засоби у власність, зобов’язані сплатити збір за ставками у порядку та на умовах, передбачених цим розділом.

Похожие пресс-релизы