Фешенебельний столичний ресторан приховував майже 100 нелегальних працівників

За порушення законодавства до сплати в бюджет донараховано понад 1,5 млн. грн. податків та штрафів

Ресторанний бізнес, а тим паче у столиці, є престижною та вельми прибутковою справою. Особливо, якщо мова йде про статусний заклад, який розташовано у самому «серці» столиці. Але, не рідко, власники таких закладів приділяють увагу лише зростанню рейтингів свого «дітища» і зовсім забувають про Закон.

Нещодавно фахівці столичного управління Міндоходів здійснили позапланову перевірку одного з ресторанів столиці, в якому, за даними звітних документів, налічувалося не більше 20 працівників, які отримували заробітну плату на мінімальному рівні. Проте, фактична перевірка виявила, що у кафе вівся окремий, «тіньовий» бухгалтерський облік, розмах якого просто вражав.

З’ясувалось, що, незважаючи на грубе порушення норм трудового законодавства, підприємство використовувало найману працю більш 90 осіб, без оформлення з останніми трудових відносин. Разом з тим, при фактичній перевірці виявлено, що не тільки в цьому були порушення діяльності підприємства. Згідно даних «тіньового» обліку, працівники елітного ресторану отримували заробітну плату на рівні від 5 до 15 тисяч гривень на місяць, в той час, як за даними податкової звітності, ті працівники, яким все ж таки пощастило оформити трудові відносини з горе-роботодавцем, офіційно отримували заробітну плату у розмірах від 3 до 5 тисяч гривень за квартал.

Загалом, було встановлено, що підприємство виплатило своїм працівникам заробітну плату в «конвертах» у сумі більш ніж 5 мільйонів гривень, в тому числі і фізичним особам, які працювали без оформлення трудових відносин.

В результаті такого злісного ухилення від оподаткування та грубого порушення норм трудового законодавства бюджет недоотримав більш ніж 1 мільйон 200 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб.

Окрім вищевказаної суми податку підприємство має сплатити до бюджету ще й більш ніж 230 тисяч гривень штрафних санкцій.

За даною справою відкрито кримінальне провадження…