Укртелеком забезпечить оптичним інтернетом понад 200 населених пунктів у 13 областях країни

Оператор домовився з європейськими партнерами про новий проект розвитку мереж волоконно-оптичного інтернету

Укртелеком, разом з європейськими партнерами – компанією Iskratel і словенським банком розвитку SID Bank, підписали новий договір з розвитку мереж волоконно-оптичного інтернету (GPON) у сільській місцевості України. Проект розраховано на два роки, він охоплює понад 200 населених пунктів у 13 областях країни. Загальні інвестиції в проект будівництва мережі складають близько 200 млн грн.

Новий проект став продовженням довгострокової співпраці компаній Укртелеком і Iskratel у розвитку високошвидкісних оптичних мереж доступу. В ході його реалізації буде прокладено понад 2000 км волоконно-оптичних ліній зв'язку та встановлено сучасне комутаційне обладнання, зібране в Словенії на виробничих центрах Iskratel. У результаті будівництва нової мережі, сотні тисяч мешканців сіл Вінницької, Хмельницької, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Миколаївської, Сумської, Рівненської, Херсонської, Харківської, Черкаської, Луганської областей отримають можливість доступу до інтернету на швидкості до 1 Gbit/сек, цифрового інтерактивного телебачення та інших сервісів. Проект охоплює населені пункти, в більшості з яких раніше не було інтернету від жодного з операторів.

Матьяж Альянчич, директор підрозділу широкосмугового Доступу Iskratel, підкреслив, що в розвитку широкосмугового інтернету в Європі все важливішу роль відіграють проекти, що фінансуються інвестиційними банками. Цей проект з фінансуванням SID Bank продовжує довгострокову співпрацю Укртелекому і Iskratel у розвитку оптичного доступу в Україні.

У свою чергу Юрій Курмаз, директор ПАТ «Укртелеком», зазначив, що Укртелеком, як національний інфраструктурний телекомоператор України, має унікальну можливість залучати європейських фінансових і виробничих партнерів до програм подолання цифрового розриву в Україні. На даному етапі роботи з будівництва мережі ведуться згідно з планом. Розпочато роботи в Харківській області. Ситуація навколо пандемії коронавірусу не вплинула на заплановані роботи компаній.

Нова GPON-мережа Укртелекому дасть можливість підключення до оптичного інтернету десяткам тисяч громадян, а громадам дозволить впроваджувати весь спектр цифрових послуг.